13 Юли, 2024 16:02 4 481 46

Проф. Калин Янакиев: На политическата сцена вече е олигархията

  • олигархия-
  • тирания-
  • българия-
  • политици-
  • правителствена криза-
  • калин янакиев

Диагноза на случващото се в българския политически живот

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължавам да търся точната диагноза на случващото се в българския политически живот.

Но продължавам и да се дразня от това, че на голяма част от нашите журналисти, нашите политически анализатори и социолози липсва нещо, което ще определя като паресиастика. Думата означава способност за казване на истината направо, директно, непосредствено.

Това коментира за "Портал Култура" Калин Янакиев

А мисля, че именно това ни липсва в момента.

Преди няколко дни, чакайки в студиото на една от централните телевизии да дойде редът ми (щях да говоря за друго, не за политика), слушах размишленията на трима от въпросните политически анализатори, които обсъждаха предстоящото тогава гласуване на проектоправителството на ГЕРБ.

Гадаеха ще има ли в парламента „успали се депутати“ (както се бил изразил Бойко Борисов), ще получи ли при „създалата се вътрешнопартийна ситуация в ДПС“ кабинетът на ГЕРБ подкрепа от тази „политическа сила“? Ще продължи ли „партията на Слави Трифонов“ да държи да състави „експертно правителство“ с третия мандат и т.н.? Ако човек от друго време и място би чул разсъжденията на анализаторите, би решил, че те говорят за нормални партии и нормален парламентарен живот (може би би се учудил само на броенето на евентуално „успалите се“ депутати).

Няколко дни след чутото в студиото на въпросната телевизия аз бих определил политическата система, оформила се в страната ни – по Аристотел – като безспорна олигархия. При това като олигархия, влязла в тежък междуособен конфликт.

Защото какво имаме към днешния ден на политическата сцена?

Една вече достигнала апогея си и сякаш започваща леко да склерозира по политическите си върхове олигархия, наречена ГЕРБ. Една изградила се още в първите десетилетия след 1989 г. олигархия под името ДПС, и една, заела се от месец-два насам да я присвои олигархия… на Делян Пеевски.

В добавка: едно „резервно гнездо“ на олигархиите на Борисов и Пеевски, от което те, борейки се помежду си, си набавят допълнителен ресурс, именуващо се официално ИТН, за което към момента не знаем под властта на коя по-точно от двете олигархии се намира.

В духа на паресиастиката, за която споменах по-горе, ще попитам онези, които биха възразили на определенията, които давам на въпросните три партии.

Прави ли си илюзия някой, че ДПС наистина е „либерална“ по идеологията си и „национална“ по електората си партия? Нима не е известно, при това на всички, че поне до този момент нейният електорат е чисто и просто затворен етнически и не е дори електорат на свободно – по волята си, гласуващи избиратели от въпросния етнос, но електорат, командван от кметовете, областните управители, провинциалните бизнесмени от върхушката на тази партия.

Всъщност именно защото е безусловно командвана от тия персони, партията ДПС стана в последните месеци лелеяна плячка на един от основните (и доскоро без открити политически амбиции) олигарси у нас – Делян Пеевски.

Ако някои се питат откъде ще намери избиратели „неговото“ ДПС, ако той, както виждаме, че става, влезе в конфликт със „старото“ ДПС на Доган, отговорът е ясен.

Ами като се „сдружи“ с колкото се може повече от областните управители, кметовете и държателите на фирми, които до този момент са били „на Доган“, а утре биха могли да станат вече негови – на Пеевски. И тогава те ще изкомандват затворения етнически електорат за чие ДПС следва вече да гласуват.

Предстои прочее да видим кой олигарх в този разразил се конфликт ще се окаже по-силен – старият, отколешният или новият. Защото, който от двамата овладее онзи „обръч от фирми“, за който преди години без стеснение признаваше стария олигарх, той ще победи в битката. Защото тази партия всъщност няма „избиратели“ – тя има зависими от „босовете“ си, неполитически „поданици“, а самите „босове“ пък имат „боса на босовете“.

Но в много голяма степен такава е и политическата партия ГЕРБ. На политическата повърхност тя сякаш има кметове, общински съветници, а значи има и „избиратели“.

Всъщност обаче има… фирми, фирми подизпълнители на тези фирми, администрация и клиентела на тази администрация. И всички те държат в ръцете си не „електората“ на ГЕРБ, а зависимите от местните босове на ГЕРБ политически „поданици“.

Да, в България все още диша и една остатъчна олигархия – тази, свързана с БСП и някогашната комунистическа номенклатура. Ако и тук трябва да бъда паресиаст, ще кажа, че ако БСП би разчитала на някакви „ляво мислещи“ избиратели, тя отдавна вече щеше да падне под 4-процентовата бариера и да изчезне от политическия небосклон.

Защото и да има „леви“ в България, те изобщо не припознават като своя партията, бранеща „традиционните ценности“, „православната ни вяра“ и „братството ни с руските освободители“.

Избирателите на БСП се осигуряват днес (и затова са все по-малко) от останалите все още на сцената бизнесмени, фирмаджии и провинциални големци на тази столетница.

Защото те също, където все още ги има, са не „избиратели“, а „подчинени кръгове“, зависима клиентела.

Добавете към всичко това, че (с много малко изключения) няма шефове на медии, на телевизии, на вестници, на онлайн издания, а дори и на издателства, за които да не е известно (собствено на всички), че са – едни от тях „хора на Борисов“, други „хора на Пеевски“, трети „хора на Доган“, и ще трябва да заключите, че и тъй нареченото ни „обществено мнение“ е олигархично създавано и моделирано.

И ето, най болезненото е, че като стихиен антагонист на тези олигархии в България се надига един все още недостатъчно артикулиран, все още не тъй масов (но пък умело дирижиран от Москва) фашизъм. Днес той все още може да бъде „държан“, а даже и използван от олигарсите.

Но утре – и това също е по Аристотел – може да ги събори, защото според древногръцкия философ (образованите знаят това) олигархията обикновено се наследява от… тирания.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    32 11 Отговор
    Тоя чак са ли се усети, че Шиши врътка стадото бре! Яко анализатори на писта са си.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Град Козлодуй

    53 4 Отговор
    от 34 Години в Бг Са На Власт Олигархи мутри мафия

    Коментиран от #25

  • 5 да де

    28 18 Отговор
    С други думи всички са маскари и когато избирателя отива за гъби или за риба защото всъщност избор няма според анаЛизаторите пак той е виновен.

    Коментиран от #9

  • 6 Този

    13 47 Отговор
    Янакиев никога не е имал акъл за две стотинки !!! Но не му и трябва , защото се е продал да слугува !

    Коментиран от #17, #36, #41

  • 7 Първанов

    46 8 Отговор
    Както винагипрофесорът е на ниво. Изключителен еродит и демократ

    Коментиран от #20

  • 8 Българка

    40 5 Отговор
    Във всички държави има престъпници и мафия. Но само в България МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА.Докато не се прочистят прокуратура, Съд ,МВР,силови иструктури от мутрите в тях, то няма как и да се води битка срещу мафията в държавата. Защото мафията е във властта и всички държавни органи

    Коментиран от #13

  • 9 Тъй де

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Избирателят е свикнал да се снишава и да оцелява сам. Овцете в едно стадо изглеждат като част от група с еднакви интереси, страхове, грижи, мечти и пр. Когато обаче на една от овцете предстои разходка до кланица, всички останали свеждат покорно глава и тя остава сама, без подкрепа от групата. Но, както не е казал поета, не може да виним овцете че са овце.
  • 10 Мутрите ,

    24 2 Отговор
    голяма част от тях , ги изпотрепаха и се самозтрепаха , сега и олигарсите !
  • 11 Гал

    8 40 Отговор
    Професор тъпунгер... и обикновените граждани от години знаят това. Тъпунгера, не показва път,как да станем пак нормална държава. Егати и професора.
  • 12 12340

    9 4 Отговор
    като се научиш да пишеш без 5 вмъкнати изречения--евентуално ще четем!
  • 13 Арнаутин

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Едва ли някой ще дойде да ви прочисти полицията, съда, прокуратурата и другите служби - бухалки, така че или грабвайте тоягата и излизайте на площадите, или си повтаряйте поговорките за преклонената главица и сабята, и особено че кроткото агне от две майки суче
  • 14 Тома

    31 7 Отговор
    Че аз не знам от 35 години някой честен политик да е управлявал България.Ако знае някой да ми каже
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГЕРБ=ДПС=БСП

    25 2 Отговор
    "голяма част от нашите журналисти, нашите политически анализатори и социолози"

    Това са просто средно платени послушковци, които се имат за наследстнени интелектуалци. Но са потомци на наследствени овчари и козари, станали партизани на 10 септември 1944 г. Или пък на бивши вестникарски хамали нелегални, криещи се от полицията на Гешев, която полиция обаче не ги търси.
  • 17 Така е!

    8 32 Отговор

    До коментар #6 от "Този":

    Един от водещите българофоби, фашист, соросоид!
  • 18 А сега де

    6 0 Отговор
    Кой ще познае
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Първанов":

    Той ли ти е преподавал?
  • 21 Точен

    11 31 Отговор
    Демокрацията убива България.

    Коментиран от #24

  • 22 ГЕРБ=ДПС=БСП

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "По-точно":

    "Прост народ, пропаднала държава."

    Нито американското, нито московското, нито брюкселското, нито новоосманското посолство ... посолство гласува за бг депутатите, или за Пеевски, или за Борисов ... Това, което правят американското, руското ... посолства е да изчакат да видят кой корумпиран бай Ганьо Шишко-в Банкянски ще спечели изборите. И ще го играе алчен подкупен троен, четворен, петорен ... агент. За да отидат да го купят за дребни копейки или центрове.

    Това е истината, "цензура" българите масово гласуват за алчни продажни некадърници/или както е модерно сега да ги наричат - "неможачи"/. И после се възмущава, че американското и московското... посолства им купували управниците, за които са гласували. И че управниците им правили ремонт, на ремонта, на ремонта...
  • 23 Мнение

    11 22 Отговор
    Този пишман професор говори за московски фашизъм и нито дума за евроатлантически фашизъм, който е налице! Защо ли??
  • 24 реру

    31 2 Отговор

    До коментар #21 от "Точен":

    "Демокрацията убива България."


    Да... Корни също отдавна се сърди и негодува...

  • 25 Некой си

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Забравил си да допишеш КДС.
  • 26 Плаше . утарници

    14 1 Отговор
    За ГЕРБ и ДПС горе-долу нещата са така. За БСП обаче не. Нинова напъди и изгони червената олигархия и тя сега тепърва се събира да прави т.н. Левица. Отделна работа е Задкулисието - формирано е от най-едрата червена номенклатура и ДС нооо от отдавна е извън партиен контрол , работи за себе и ,за родата си и от отдавна се е. продало,купено и работи за глобалния транс и постхуманизъм, тоест тунингования марксотроцкизъм дхащ пак от първия хабитат на комунизма. В момента БСП няма спонсори и за нея гласуват носталгици от провинцията. Интересно какви са ППДБ защото и при тях има олигарси и много лакоми хора, а и ачик модерни гловалисти? А и също като Борисов са бабуини превъртащи се на 180 градуса?
  • 27 Артилерист

    15 4 Отговор
    Янакиев се прави на образован като цитира древните гърци, но той е един от най-яростните виновници за настоящата ни политическа ситуация. Да припомням ли, че където имаше провокирани соросоидни протести на седесари, студенти и прочие "демократи" той неизменно беше там и то в първата редица. Сега се прави на ни лук ял ни мирисъл, но всъщност да изкара, разбира се, Москва виновна, и то за някакъв си зараждащ се фашизъм, нищо ново не е научил да ни предложи. Нали Янакиев се бори за демокрация, кой тогава ги докара тез олигарси? Някой да го е чул или видял да организира протест срещу тез изкривили лелеяната му демокрация олигарси. Докога Янакиев и подобни ще оправдават нещастното положение на страната, до което точно те, баш демократите, я докараха, с комунистите и Москва? Докога "чистите демократи" ще търпят хора като Борисов? Колко време да ги чакаме да изкарат някой "чист демократ", който да поведе България към истинско народовластие, независимост, прогрес и благоденствие?
    Не искаме оправдания, Янакиев. България почти през всичкото време на прехода се ръководи от демократи. Те я докараха до това дередже...
  • 28 Ами

    10 19 Отговор
    Че то напрактика "западната се дмокрация" се ръководи и управлява от олигарси.
    Да сте чули за беден президент, за беден конгресмен или беден сенатор в САЩ.

    Коментиран от #29

  • 29 реру

    32 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ами":

    Някъде първо правят пари чрез бизнес и след това се захващат с политика, а
    на други места първо се захващат с политика за да правят след това пари...

    Коментиран от #31

  • 30 3.14К

    12 3 Отговор
    Ако се позовем на пересиастиката, с основание можем да попитаме това недоразумение Янакиев, каква е ролята на изчезналото СДС и цялата жъллтопаветна секта в политическия живот на страната.

    Коментиран от #32

  • 31 Ами

    1 22 Отговор

    До коментар #29 от "реру":

    Това означава ли, че предпочиташ олигархичният модел на управление?

    Коментиран от #33

  • 32 Стършел

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "3.14К":

    Ми виж, колко от СДС са червени - дс креатури и ще си отговориш сам на въпроса!
  • 33 реру

    24 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ами":

    "Това означава ли, че предпочиташ олигархичният модел на управление?"


    Определено трябва да си опрезниш инфото за "олигархичният модел на управление", как се получава, развива и т.н... защото днешният олигархичен модел са заражда след разпадането на СССР, когато част от бившия болшевишки елит, подпомаган от активното взаимодействие с тайните служби слага ръка на държавната собственост /приватизация/ чрез задкулисно контролиране на правителствата...

    Нашите превратаджии както винаги копираха и се опитваха да подражават на "братушките"... Резултатът е очевиден...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Моряка

    8 11 Отговор
    Намери се кой да реве против олигарсите.Който 33 години им пробива път с дрънканията си из студията.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Имайте милост

    6 8 Отговор
    О, боже - Калин орелът не можа дълко време да вдене каква е разликата между сграда и черква по казуса с руската черква в София! И пак наваля да говори глупости!
  • 38 Хектор

    4 2 Отговор
    Най големия и стар кагабест винаги е бил Ахмед Доган агент Сава от Дс, филиал на Кгб. Доган винаги е работел за руснаците, себе си и неговите дерибей, а държава и народ кучета ги яли. Време е агент Сава да отиде завинаги в пенсия.
  • 39 Ххх

    6 0 Отговор
    Всеки депутат от ГЕРБ на местно ниво е дерибей и се оказва наследник на боляр или собственик на фабрика бе, но иначе нямат нищо общо с корупцията ама съвсем нищо
  • 40 Точен

    3 3 Отговор
    "Едни медии са на Доган, втори на Борисов, трети на Пеевски..." А най-много са на Козяк, за които работи и "честният неолигархичен" Калинчо.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Печална е

    0 0 Отговор
    Съдбата на философите, дръзнали да поучават тирана. И най-умният (Платон) си е малко прост, поради което може да бъде продаден в робство.
  • 43 Факт

    1 0 Отговор
    "Култура" е сборище на постмодерни хиперинтелектуалци, проповядващи в крайна сметка идеологията на неолибералния фашизъм. Тоест на дълбоката глобална олигархия.
  • 44 граф Монте Кристо

    0 1 Отговор
    Не Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Е ТИРАНИЯ,НЕ НАДО ПУГАТЬ.Олигархата води до безвластие,до упадък на държавността,много боляри--слаба държава.Затова винаги на върха трябва да има един,било цар или президент и велможите да са наведени пред него,само така може да има ред и напредък.А не да обсъждаме кой султан е по-доббър,доган или дебелян.
  • 45 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Не допускам,че радев е способен да обяви извънредно положение и да управлява с декрети.Той управлява чрез служебните си правителства от няколко години,без изгледи за подобрение на положението в страната,вписва се в олигархичната прослойка,усвоил е нейните табиети и де факто не се различава от тях.
  • 46 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Трябва ли руснаците да ни назначат губернатор когато ни освободят от американското подтисничество,и да се провежда ново учредително събрание?Нова конституция?Защото времето на старата изтича и олигархия=анархия.