15 Февруари, 2021

Трябва ли творците ни да получават премии от държавата?


Трябва ли творците ни да получават премии от държавата?
Да, това е признание за творчеството им
25% (1320)
Не, те трябват да получават по-високи заплати и пенсии
20% (1027)
Колебая се
4% (206)
Трябва да получават, колкото си изкарат
51% (2679)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    29 4 Отговор
    Баснята за мравката и щуреца ще е винаги актуална и никакви користни ходове на властимащи няма да променят мнението на поне 95% от народа.
  • 2 Данъкоплатеца

    44 1 Отговор
    хонорараджиите лятото бяха по морето, зимата в софето, пълни им бяха джобовете с пари, ядяха и пиеха като за последно, мислеха че цял цивот ще е тато на власт, несе осигуряваха, сега ревът за пенсии, а боко мисли че като им дава Пари (от нашите джобове) тия бохеми ще се юрнат да гласува за него ........
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    18 8 Отговор
    ащо ДЪРЖАВАТА НЕ ПОМАГА НА АКТЬОРА никола анастасов КОЙТО СТРАДА ОТ сърце има нужда от подмяна на сърдечна клапа но няма средства

    Коментиран от #16, #33, #35, #52, #60

  • 4 Фаро

    8 3 Отговор
    Не идваха на протестите значи ще получат от държавата един чепат обещан от незаменимото чудо на ГМОто

    Коментиран от #38

  • 5 Горбе

    3 3 Отговор
    Начи аз пиша за ШЕКЕЛИ и няма да ми плащате за Стратокастрирания, Дошо, Ани, юриста и т.н. - е, язък за комунистческото Ви минало!
  • 6 Кръпков

    17 2 Отговор
    Комунизмът не си отива
  • 7 гадно

    21 0 Отговор
    Как успявате да измислите такива въпроси и отговори не ми е ясно трябва си творческа дарба за да съчиниш такава тъпня.
  • 8 Българин

    18 1 Отговор
    От една страна свободната конкуренция дава път на талантливите . От друга страна , никоя национална култура не може да се развива , ако държавата лансира чужди култури . Както например в България , уж "българската" соросоидна власт лансира турски сапунки и щатска пропаганда .

    Коментиран от #27

  • 9 big

    23 0 Отговор
    Всички сме хора и по някакъв начин творци. Ние творим нашия живот, живота на нашите деца и внуци, дори творим и живота на обществото. За тази цел всички ние получаваме някакви стимули - заплата и награди. Оттук започват разликите: кой как се разпорежда с тях? Някои са бохеми и харчат всичко за удоволствие, без да се замислят за бъдещето, дори не се осигуряват за пенсия и здраве. Други са разумни, според мен, разполагат се според чергата си, както се казва. Творците, не са по-различни хора, но болшинството са от първата група и не виждам защо трябва да им се дават допълнително пари, това е подигравка с труда на другите хора и то с техните пари.
  • 10 Хи хи хи

    19 1 Отговор
    Ей затова куцо кьорово сакато ще се юрнат да стават Чалга звезди Гювеча бате гювеча
  • 11 един от многото

    20 0 Отговор
    Никой творец не е с два корема. Няма смисъл да повтарям писаното от хората по-горе. Но е някак си неетично да си живееш разточително и да гледаш всячески да ощетяваш държавата криейки хиляди от хонорари и участия и когато накрая ти дадат заслужената пенсия (според осигуровките) , да протягаш ръка като просяк към същите институции които си лъгал и да надаваш вой до небесата! Най малкото е срамно!
  • 12 самоосигуряващ

    17 1 Отговор
    Творците не са над закона. Като всички трябва да се самоосигуряват, плащат данъци, а не от нашите осигуровки да им се раздават пенсии и награди. Концертите им са с билети, които ние купуваме.
  • 13 ллли

    17 1 Отговор
    Трябва да получават както всички обикновенни граждани - колкото си изкарат, също и за пенсиите им. Борисов разделя и сее омраза , нищо повече. Най малките и най големите пенсии увеличи , а тези по средата едно големо нищо от 01.07. - 5.7% който доживее. Раздава народните пари - личните в шкавчето.

    Коментиран от #45

  • 14 Биде

    13 0 Отговор
    Може би трябва да се правят изключения, но при много ясни показатели! А така хвърлянето на пари предизбрно за опр еделен период си е направо престъпление! Ако са се намерили пари да ги разпределят мехду пенсионери с ниски доходи!
  • 15 Иво

    13 3 Отговор
    Комунизма свърши отдавна. Държавата не е майка кърмилница на разни некадърници. Има само двама таланти Лили и Емил. Това е. 😂😂😂😂
  • 16 Учуден

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    И защо точно на него трябва да се помага, с какво е повече от хилядите пенсионери с десетилетия трудов стаж, които се нуждаят от същото лечение?

    Коментиран от #28

  • 17 ГЕРБ

    6 2 Отговор
    Не само Творците а и Крадците!
  • 18 Аз40🏴‍☠️

    7 3 Отговор
    Трябва да се стимулира изкуството, а не приближените до НПО-та и политиката.
  • 19 Prase

    9 1 Отговор
    Каква е тази простотия??Кой измисли нова-лоша и ненужна категория хора наречена-"творците"???Няма вече съм сигурен 1000% по-просто,по-завистливо,по-гнусно,по- ... няма дума,която да опише племето българско..то става само за мие чинии,да чука камъни...индийски и турски "творци"-и те са вИ много...

    Коментиран от #39

  • 20 Русенец

    12 0 Отговор
    Тези хрантутници са ГАЛЕНЕЦИ на всеки тотолитарен строй, бяха такиво при Живков, такива са и сега от 12г. при Борисов ! Ниско качество на продукта им, високи хонорари, неплащане на осигуровки и данъци и за награда ПОЖИЗНЕНА ОГРОМНА ПЕНСИЯ И СЛАВА !
  • 21 Знайко

    13 1 Отговор
    Какво като е творец? Откъде накъде ще е по-привилигирован от медицинска сестра, учител, касиерка, шофьор ... Законите трябва са ка еднаквифза всички. Много се дразня от привилегии, като 20 заплати при пенсиониране за милиционерите. Проблема е, че у нас законште за социалните помощи и пенсионжране са лоши, и че социалното министерство не си върши работата.

    Коментиран от #22

  • 22 111

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    Не си задавай пъпроси на които не можеш да си отговориш НЕнайко...
    Ти си от онези,които ако ги питат кои са любимите им певци,писатели,актьори ще отговорят със звучното "ъъъъъ"

    Коментиран от #32

  • 23 Крис51

    1 8 Отговор
    На тези, които скачат срещу т. нар. от управляващите "творци", искам да припомня нещо, което държавата вече десетилетия отказва да реши по какъвто и да е начин. А то е, че след пожар в т. нар. Концертна дирекция бяха унищожени купища документи за удръжките, правени на певци, музиканти и т. н., за пенсионни осигуровки. Тогава държавата удържаше много и различни данъци, особено интересен беше ергенският. И това доведе до мизерията на един голям процент от тях, например Борис Годжунов, който си отиде от този свят в страшна бедност. Така че тези хора реално са тежко ощетени от бездействието на държавата по казуса. Не е хубаво да се завижда за жалките суми, които най-сетне е решила да им отпусне. Те са дали много повече през годините. Тук включвам и бухосинхрониста Атанасов-Шиши, който има нужда от нова сърдечна клапа, а изглежда, че никой няма да му помогне за необходимата сума за операция.

    Коментиран от #48, #54

  • 24 Драган

    9 0 Отговор
    Защо не са декларирали хонорарите, които са получавали под масата,а сега реват,че са им малки пенсийте.
  • 25 Вуте

    11 1 Отговор
    Всички "творци" от годините на соца се къпеха във всенародна любов и...пари. Японски и немски автомобили, купени незнайно как за много пари, луксозни апартаменти и вили на приказни места, концерти и халтури по балове и банкети...А осигуровки на МРЗ! След 1990 година си оборудваха звукозаписни стидия с готови пари.Не е до изгорелите архиви. До тарикатлък е. И сега крият доходи. Те са на едно ниво със зеленчукопроизводителите от петричко и пловдивско, които за един сезон правеха от частните си градини и оранжерии по 30 000 лева/два апартамента/, а сега се оплакват от малката си земеделска пенсийка.
  • 26 ааае

    7 0 Отговор
    Малко са ни хрантутниците щото...
  • 27 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    "От една страна свободната конкуренция дава път на талантливите." ТОВА НЕ ВАЖИ В РЕАЛНИЯ ЖИВОТ. У нас 30% - 40% са "роби" и талантите им невъзнаградени и се експлоатират безмилостно от "робовладелеца". А на други 40% - 50% "заплатите" респективно работните места и пенсиите зависят от ПОЛИТИКАТА и 3 "таланта". Единия "талант" е да се присламчиат към партията на вожда бъдещ "победжтел". И да ласкаят и хвалят публично "своя" вожд и да плюят по "чуждите" вождовете на другите партии. И да гласуват за "своя" вожда. Втория "талант" е да крадат и да споделят част от откраднатото с вожда и партията му, която им е дала властовата позиция в държавната иерархия от която крадат. Третия "талант" е да зомбират плебеите да гласуват за "партията" на вожда им. Та така и с "творците" тези, които ходят да пеят и разиграват скечове и са водещи на предизборни събития пред плебеите на партията "победител". Са "по-талантливи" и по-платени и с по-високи пенсии. От тези "творци", които работят за губещите партии от "опозицията".
  • 28 РАДИО ЕЛТО

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Учуден":

    просто мнение не обиждам никой

    Коментиран от #36

  • 29 Оня

    4 0 Отговор
    Ми то секи втори твори нещо хаха
  • 30 въпрос

    2 3 Отговор
    не заемам страна - колко би могъл да изкара един творец на фона на оскотял, опростачен и неук народ....????

    Коментиран от #31

  • 31 От друга страна

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "въпрос":

    И аз не знам! Много зависи от това което работи!
  • 32 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "111":

    Нямам любим певец, писател, художник, режисьор, актьор ... и не превъзнасят никой от тях. Защото "творците" имат както добри така и лоши "творби". Имам любими песни, книги, картини, филми ... Например любими са ми филмите "Танцуващият с вълци", „Изкуплението Шоушенк“, „Свободният щат”, „Патриотът”, "Гладиатор" ... А от българските филми „Топло“, "Капитан петко войвода", „Мера според мера“ ... И смятам 95% от българското кино за боза, рожба на изключителни некадърници "назначени" от власта у нас за сценаристи, режисьори, актьори ...
  • 33 Тра-ла-ла

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    По същата причина по която държавата не помага и на теб. Човека си е избрал професията актьор, защо обществото трябва да му е длъжно за това? А на манекенките трябва ли да сме длъжни? Да им отпускат и на тях пенсии и държавни премии, искаш ли???
  • 34 Сечко

    7 0 Отговор
    Всички имат по няколко апартамента и къщи по морето! Защото преди когато е трябвало да се осигуряват, те само прибираха от концерти и участия.
  • 35 Радио Козлодуй

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    Гадно наистина!!! И аз не мога да разбера защо държавата не помогна на Азис да си удължи члена??? Нали и той е творец???
  • 36 Знайко

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "РАДИО ЕЛТО":

    Държавата трябва да е еднакво майка на всички нас. А не майка за едни и мащеха за други. Когато се говори и действа от позиция на държавата, помощите, пенсиите, заплатите, наградите трябва да са справедливи. А не да са облагодетелствани лакеите като милиционерите, шофьорите, охранителите на властимащите. Справедливо не означава нито еднакви пенсии/заплати за всички. Нито пък 100, или пък 10 пъти разлика в заплати/пенсии. За мен е несправедливо милиционер с 15-20 години трудов стаж да взима тройна пенсия в продължение на 30-35 години. И в същото време медицинска сестра с 40-45 години стаж да взима 1/3 от пенсията на милиционери само в продължение на 10-15 години. Не смятам, че един певец или актьор заслужава 2-3 пъти по-висока заплата/пенсия от медицинска сестра.

    Коментиран от #61

  • 37 Фики Фикуса

    3 3 Отговор
    Премии трябва да получават, но само най- големите творци, каквито са Азис и Деси Слава! Другите..ъ...
  • 38 Професия Софиянец

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фаро":

    Ти като оди на протестите, какъв ще го получиш? По загладен и не чепат ли?
  • 39 Знайко

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Prase":

    "Каква е тази простотия??Кой измисли нова-лоша и ненужна категория хора наречена-"творците"?" Измислиха ги "господарите" комунисти от Москва. Комунистите деляха хората на интелигенция/лекари, инженери, творци, учители... / и работници/строители, тракторист, шофьори .../. Също и на наши хора/комунисти, коне с капаци, работници, служители, / и врагове/свободомислещи, капиталисти, фашисти, религиозни ... /.
  • 40 нищо

    13 0 Отговор
    Значи когато си ходят по концерти и си правят на вечер между 2 и 10 бона, им е добре. Това са им разценките по официално разпратени новсякъде брошури. НА вече - колкото един българин за една година. И си трайкат, не си правят осигуровки, не си внасят данъци и т.н. После реват - искаме премии, искаме пенсии, искаме помощи. И за тях - като за останалите. Те просто упражняват една от професиите, която не трябва да е привилегирована. И без това са разглезени до крайност. А това, че сега предизборно ще им бъдат хвърлени някакви пари, няма да промени мнението на хората, само ще ги озлоби още повече. Особено бедните. За отя, дето взема 500 лв. на месец с адски труд - нищо. На този, дето на вечер искарва няколко бона - премия.
  • 41 НЕ и НЕ

    5 0 Отговор
    Категорично НЕ. Премии за чалгаджии - не. Премия може да има веднъж на 20-30 години за творец, който е създал произведение, което е изиграло изключително важна роля за утвърждаване на държавността, разпространение на българската култура и запазване на българската идентичност. Само това - нищо друго.
  • 42 ПРЕДАТЕЛЯ

    2 1 Отговор
    ТО И АДЮТАНТА ФЕ ТВОРЕЦ НА ГЛУПОСТА, ЗАТОВА СИ ИМА СПОНСОР ОТ ДУБАЙ.
  • 43 св азис

    5 2 Отговор
    сега остава да дефинирате кой е творец и кой не. щот ако питаме публиката, аз, св. азис, съм най-големия творец в бг и държавата трябва да ми плаща поне 4000 лв. заплата.
  • 44 гражданин

    8 0 Отговор
    Има КСО. Защо не се осигуряват? Истинските творци никога няма да искат помощи. Защо на работниците не им дават помощи към пенсиите?
  • 45 Знайко

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "ллли":

    У нас държавната пенсия на старите хора идва от осигуровките/заплатите/ на работещите млади. А не от парите, които пенсионерите са плащали като осигуровки, когато са били млади. Защото икономиката и финансите в съвременния свят са такива, че инфлацията "изяжда" спестяванията и осигуровките на хората. И те не могат да живеят от спестяванията си, натрупани на младини. Тъй като банкери и политици, чрез инфлацията ограбват спестяванията на хората. Инфлациата е огромно зло, което е световна политика. И надали малка и незначителна страна, с отворена икономика като нашата е способна да се пребори сама с това. Според мен пенсията трябва да зависи от 2 неща: Първо възраста, на която се пенсионира човека. Второ колко пари е платил като осигуровки човека преди да се пенсионира. Смятам, че милиционери или миньори не заслужават по-високи пенсии от шофьори или медицински сестри. Тъй като: Първо плащат осигуровки 2-3 по-малко години/следователно внасят по-малко пари за пенсия/ отколкото примерно едина медицинска сестра. Пенсионират се по-млади т.е. получават 2-3 по-дълго време пенсия/общо взимат 2-3 повече на брой пенси/пари/от другите пенсионери преди да умрат, например шофьори.
  • 46 от общия кюп

    7 0 Отговор
    Нашата продажна интелигенция не заслужава нищо. Един творец, не трябва да гледа на почитателите си от народа като касичка , която му осигурява конфортния живот.
    В тези трудни за народа години, вместо те да застанат зад народа като авторитети, да се покажат и заемат морална позиции, те тръгнаха да се продават на парче на управляващите - отвратително е. Изглеждат жалки просеци.
    Трябва да се подпомогнат само ощетените творци, чийто трудов стаж е изгубен по вина на държавата. Всички други средства, отпускани на творци, за да си плащат с тези пари за прислужници и чистачки за сметка на мизерните пенсии на хора с по 40 г. стаж е несправедливо и престъпно. Ако Чекмеджан иска да ги купи на негова страна, да им плати от чекмеджето, не от народните пари.
  • 47 проблема е

    2 0 Отговор
    че моите хармонични движения по време на упражняване на професията си смятам за творение а няма да получа нищо
  • 48 не така

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Крис51":

    Да, и аз подкрепях тезата за изгубените документи на творците , НО това което в момента се прави не е справедливо обезщетяване на тези творци, а се превърна в пазар за унизително купуване на творци, което нашите "интелигенти" не намират за обидно. И то не са само премии , "нашите" творци се купуват и с екстри към премиите.
    Пример: уважаваната от мен Маргарита Хранова се оказа една храненица на народа - получи пожизнена пенсия, назначена е на държавна работа към военния оркестър , който няма никакви участия и дейност, но заплатата си върви, участия с високи хонорари в няколко тв реалити в последните 2-3 години , лични концерти и др. дейности. И пак реве, че имала много кредити за покриване, но можело и сина и да помогне. Та питам аз, докога българския народ ще плаща на всеки известен , който живял охолно на кредит или безразсъдно се е набутал с такива кредити?
    Госпожа Хранова , поне веднъж изказа ли мнения за нещастното положение народа и корупцията в управлението, или послушно слугува на управляващите за лична изгода. Но сега питат същия този народ, който си е плащал за концертите и, дали е нормално да и плаща премии, защото тя е известна и предана на управлението, а неизвестните е нормално да умират в мизерия.
  • 49 БОЗА

    7 0 Отговор
    Опитвам се да си представя народният артист Ал Пачино...или заслужилият артист Де Ниро държавата САЩ(нали все натам ни сочат,че била истината)да му плаща...по соца халтурки и комар-сега "държавата ТРЯБВА"...малко циг@нски начин на мислене... ;-)

    Коментиран от #55

  • 50 Гост

    3 0 Отговор
    Така ще служат на политиците. Изкуството микогс не бива да е слугинаж.
  • 51 избира сам

    7 0 Отговор
    Oтнoвo някaквa нeaдeквaтнa aнкeтa.Вceки cи избирa caм кaквo дa рaбoти.Aкo иcкa дa e aртиcт,пиcaтeл,музикaнт или чиcтaч избoрът e нeгoв,нo дa ce тoлeрирaт oпрeдeлeн вид прoфecии oт държaвaтa e диcкриминaция към ocтaнaлитe.Кoй кaквoтo cи зaрaбoти дa cи гo пoлучи нo aз дa дaвaм oт джoбa cи зa някoй дрacкaч,cвирчo,cиликoнoвa чaлгa или нeдoкaзaл ce пиcaтeл или aртиcт,нямa кaк дa cтaнe.Държaвaтa тoвa cъм aз и вcички ocтaнaли,тaкa чe тoя филм нe върви.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Шефьор

    6 0 Отговор
    Творците, трябва да получават колкото изкарат. Те са като всяка една свободна професия. Не съм чул за награда от правителството на обущар, който 40г. е кърпил обувките, на артисти, политици, спортисти, обикновени хора.
    Загубени им били документите!? Нещата са прости има доказване на трудов и осигурителн стаж по съдебен път. Има и среден осигурителен доход за периода на липсващите документи. В крайна сметка всеки един от артист е получавал фиш за работна заплата или хонорар сметка. Те им се дават за да се информират какво получават и за архив. Ако аз изпадна в подобно полужение няма да се вайкам, а ще се сърдя на себе си. Но, може без проблем да се взима средния осигурителен доход,за периода за който са им липсвали документи.
  • 54 8985

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Крис51":

    Крис, няма да те разберат. Всичко, което казваш, е така. Но хората много обичат да виждат „естрададжиите“ в някакви разгулни, декадентски сцени, в които на самите тях така им се иска да попаднат. И за друго сетива нямат.
    И моите валутни плащания към държавата се оказаха изпепелени, и си представям каква радост е било това за съответните институции :D
  • 55 мммммм

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "БОЗА":

    А дали разликата не е там, че на Пачино и компания държавата не прибираше 90 или повече % от възнаграждението, и му хвърляше някаква мизерна сума, от която нататък се плащаха и данъци - прогресивен, ергенски и всички останали? :)

    Коментиран от #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 БОЗАДЖИЯН

    1 0 Отговор
    Познавам артисти които навремето са си плащали данъците както е по закон и днес получават тавана .Става въпрос за танцьори.Много малко са го правили тогава.Повечето са се водили на минимална заплата в някое предприятие и са прибирали целия хонорар.Този човек е работил към същата дирекция естрада или там както се е наричала.Сега е на 70 г и Варна 1400 лв .Отделно каквото е изкарал от концерти и работа в чужбина. Затова не могат да им намерят документите просто защото няма такива.Всичко е било на джоб..Затова МНО МВР строителни войски имаха оркестри групи театри телевизионни студия.Същото и със спорта. Армията и МВР преди 1989 г затова бяха 200 000. Много безплатен труд.Всеки трябва да получава това което си е изработил.Някой са милионери други нямат и 100 лв.
  • 58 моряче

    4 0 Отговор
    43 години работя с артисти и днес съм пенсионер. Много добре познавам теорията и практиката на възмездяването на труда им. Тези, за които днес стява дума, до един се водеха на стаж в някое бюджетно образувание. Имаха печати в паспортите си иначе щяха да ги арестумат милиционерите при пър вата проверка. Получаваха от там заплати, които и не високи бяха иш необидни. Парите от концерти, турнета, телевизионни и радиоучастия, роли, озвучавания и др. във филмови продукции, записи за Балкантон и външни фирми., награди от различни фестивали и по различни поводи, авторски права по-късно и т.н. отиваха по принципа "Каквото изчука - изпука". На такива невероятни изпълнения съм присъствал, на такива огромни хонорари и предметни сдобивания съм виждал, че не разбирам защо плачат. Всички, които имаха достъп до мероприятия охранявани и организирани от УБО, имаха много близък контакт със "силните на деня" и изобщо не се срамуваха да се възползват от алкохолното опиянение и настроенията им. Става дума за коли, апартаменти, поземлени участъци, скъпи подаръци, получаване на заеми и във валута със "специална" лихва и т.н. Изобщо не говоря за бакшишите, които са доста стабилно перо. Само хора, които не са били в този бизнес не го знаят. Сега плачат. Да плачат. Който каквото си е надробил, това ще сърба. Те са били работници като всички в тая държава. Каквито доходи са регистрирали такава пенсия ще получават. Званията също носеха пари.
  • 59 Кой68

    0 0 Отговор
    Те на заплата ли са или на хонорар ?
    Самоосигуряват ли се?
    Как е в другите държави-САЩ,Англия,Франция,Италия и др.
  • 60 докторче

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    Хайде вдигни телефона и се осведоми как стои въпросът със смяната на сърдечна клапа. НЗОК поема поставянето на медицинското изделие на цена /заплащана от НЗОК/ - 40 500 лв. + пътеките. Има значение разбира се точната диагноза, но касата покрива широк обем от дейности по подмяната на сърдечна клапа, включително и без отваряне на гръдния кош. Как не те е срам да пишеш глупости? Къде по света ако нямаш здравна осигуровка, застраховка или друг платежен инструмент, ще те оперират без пари ? Кого се мъчиш да уязвиш ? Здравната ни система /респективно ние - осигуряващите се / дава такива невероятни пари за лечение тук и на вън, че ще ти се изплаши окото. И ти какво ? Защо държавата не.... За Държавата и нейните системи, всички българи, които са били коректни към нея, са равни. Така и трябва.

    Коментиран от #63

  • 61 Лозенчанин

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Знайко":

    Ами стани полицай и ще видиш колко глупости нарочно си написал в тоя пост. Ти математика учил ли си? Това "пъти в повече " изобщо ясно ли ти е какво значение има. Сигурно знаеш, че полицаите и военните нямат право да работят нищо друго, дакато са на договор в тези структори. Поставяш под въпрос цялата ни система на пенсиониране. Защо не пишеш нищо за миньорите и още един дълъг списък професии, които са в друга категория труд. Каква общо има медицинската сестра. Ако е искала висока пенсия е щяла да работи на 2 че и на 3 места. Какво, не е знаела как се пенсионират хората тук ? Отиди в Белгия , Испания , Канада и виж какви пчелички са медицинските работници. Вярно, печелят, но и не се прибират в къщи, докато не припаднат. Хайде нещо по- близко. Намери доктор, който не е изгонен поради некадърност и е работил в болница в Европа. Накарай го да ти разкаже как се работи там. После пак пиши глупости.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 РАДИО ЕЛТО

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "докторче":

    господине аз съм с телк по глухота 20 18гид получих инсулт лекува ме СТРУНДЖЕВА В БОЛНИЦА НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ ГРАД ЛОМ
    а лекарствата за инсулт ги заплащам дори нямам право и на транспортни разходи
  • 64 дс корумпе

    2 0 Отговор
    първо да се изясни КОИ са държавата!!! а истинските творци ги оценява историята!!!
  • 65 шопендар

    2 0 Отговор
    искахме капитализъм,демокрация,свободен трудов пазар,е ,имаме ги.ако искаш да оцелееш се приспособяваш според търсенето.това че си учил нещо си ,не означава че те бива в него,и ако не се издържаш с него,сменяваш професията,а това че в много предприятия документите изгоряха,наводниха се,или ги откраднаха,това беше едно от отмъщенията на комунистите към натода,,включително и моите,и никой управник,или прокурор не посмя да го разследва
Назад към анкетата