Last news in Fakti
4 Декември, 2021

Трябва ли да има контрол върху увеличаването на наемите при жилищата?


Трябва ли да има контрол върху увеличаването на наемите при жилищата?
С подкрепата на
imot.bg
Да, това ще даде финансова сигурност на наемателите
25% (841)
Да, увеличаването им е необосновано
14% (451)
Не, наемодателите ще търпят загуби
5% (167)
Не, цената зависи от търсенето и предлагането
56% (1854)

Коментари

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор

  • 2 мнение

    18 5 Отговор
    не това е като да заковеш цените в супермаркета и хотелите още малко и ще искате и контрол на цените на жилищата това може да стане само в северна корея докато некои хора са се лишавали от много неща за да могат да купят жилище,други яли пили и се веселили и накрая скъп им се вижда наема на който му е скъпо да живее на улицата а не да реве че му е скъп наема

    Коментиран от #5

  • 3 Ван дер Любе

    3 5 Отговор
    Трябва да се погледне как е в другите страни. Това не е някаква обичайна стока. В Германия (доколкото знам), ако си живял определено количество време на дадено място, то продължаваш да живееш там, докато искаш. Ако се продаде имота, ти продължаваш да живееш и при новите собственици. Това със сигурност е регламентирано в закон и какви задълженията и какви са права на наемателя.
  • 4 Мунчо Радев

    10 4 Отговор
    Надутия балон в Бг скоро ще се спука

    Коментиран от #18, #26

  • 5 Везни

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "мнение":

    Цял живот " щракал с пръсти, ял, пил и пял", ЧСИ– то му взело наследствения имот, дето мама и тате са се трепали като луди да го придобият, а " хубавеца" го проиграл на машинките, или изтъркал на билетчета– е...няма начин да има начин. Вярно, има и нуждаещи се хора, дето в провинцията имат собствено жилище, но нямат работа, та отиват в големите градове. Но и друго е вярно– на село или в малкия град 90% работят на минимална( и под нея ) заплата, а в големите градове– няма кой да се трепе за 700 лева.
  • 6 Копейкин

    4 3 Отговор
    тъп въпрос

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 Рентиер

    9 1 Отговор
    Контрол събираемост дънъци от Ренти, гори, земи, наеми, капиталови дохоси-ДА, глоби и затвор..при мишкуване и ощетяване Хазна.
    Безплатни жилища за млади семейства с деца, в края на София-да, със съпътстваща инфраструктура.
    Гледайге за 40 г Живков какво построи Младости, Обели, Овчи, Надежди, Люлини, Лагери, Брези, Стрелбища-всичко е строено при Живков.
    Вие че се изпотребите по тесните презастроени улици.
    Сякохте дървета, Строихте, Строихте сякофте дървета.

    Коментиран от #14, #33, #34

  • 11 Рентиер

    9 1 Отговор
    Наеми КОНТРОЛ-НЕ.
    Събираемост ДАНЪЦИ-ДА, глоби, затвор.
    Ако не са наемите, като доход, хората са на площадите.
    СОЦИАЛНИ БУНТОВЕ.
    А че набутахте цяла България в големите градове е плод
    на ИМПОТЕНТНА ПОЛИТИКА 32 г.
    Новите Тулупи Додоха с 3 министерства.
  • 12 Рентиер

    2 7 Отговор
    И съвет към мързеливите Българи.
    Като видите Нова Сграда в квартала ви.
    Веднага протест, новото строителство ви подбива наемите, и ограничава жизненото ви простаранство.
    Намалява качеството ви на ЖИВОТ
    Променя и културният ви код.
    А не да люпите семки и ОЛЕЛЕ, мале нова сграда построиха, вижда гола баба зад изсеченото дърво.
  • 13 За протокола

    5 2 Отговор
    Това са частни отношения и държавата няма място там. Ако иска да помага на безимотните, да строи общински жилища, да им дава ваучери и т.н.
  • 14 оня с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Рентиер":

    Писал си едни неща дето не са за писане,ама да ги караме поред:Искаш да събираш данъци/ при това "контролирано"/ от Собствненици на Земи и Гори,т.е. да обложиш РЕНТАТА която получават.Отделно обаче искаш да обложиш с Данък И ЗЕМЯТА им,а както е известно както Земед. Земи,така и Рентата която се получава от тях е НЕОБРАГАЕМА/същото е и за горите/.Също така безапелационно предвиждаш Строг тъмничен Затвор при "Мишкуване" без да дадеш ясно Определение що за действие е това,като близко до ума е че при "Плъхуване" направо режеш Глави...Ма няма Съд,Адвокати,Дело- директно на Площада става екзекуцията!?По-нататък въдворяваш Младите семейства в Покрайнините на Сф,а по-Старичките благосклонно оставяш в Централната част - да се "изпотрепват" из тесните презастроени Улички...В общи линии имаш интересни схващания,но много по-интересното е че все още съществуват Индивиди като тебе!
  • 15 Рентиер

    3 0 Отговор
    Писал съм ги 2 с две думи.
    Томове ли да пиша АДАМ СМИТ.
    Да го рисувам ли, за по-лесно абсорбиране от "птичия грип".
    Не подценявайте Българите.
    И не забравяйте, че Рузвелт отне златото законно.
  • 16 1112222

    2 0 Отговор
    Може ли да има по-тъпа анкета ?
  • 17 12345

    3 0 Отговор
    Абе то хора не останаха в България, те тръгнали искуственна инфлация да правят! Не виждате ли, 70% от селата опустяха, 90% от градовете са с наполовина жители спрямо 1990г. Като погледнете вечер към 8 часа някой блок повече от половината прозорци не светят, което значи че са необитаеми, а те тръгнали наемите да вдигат. При това обезлюдяване на държавата трябва да ги подарявате тези жилища за да се задържат хора в тая държава е не да вдигате наеми и кредити! Като няма хора и икономика няма! А не обратното!!!
  • 18 1111

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мунчо Радев":

    Така така.Поне от 5 години го слушам това но цените вървят само нагоре.2000 ЕВРО на квадрат си е нормално за столица в Европа.Да не говорим ,че в страни като Чехия са по 3000-4000 евро квадрата.
  • 19 Факт

    2 2 Отговор
    Уж свалихме БКП и комунистическия режим за да имаме пазарна икономика а само рестрикции и ограничения?
  • 20 ИВАН

    3 0 Отговор
    Да бе, съдерете и кожата от гърба на някого от данъци, който си е дал от насъщна нужда апартаментчето и едва свързва двата края с хиляди лишения .... иска им се да продаваме, богатите да стават все по богати, а бедните да гинат от немотия .... гнусни времена, политици и продажници .... преди имаше необлагаем минимум, а сега ти дерат и малкото останала кожица за да има за богаташите

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    1 0 Отговор
    трябва контрол на енергетиката, защото сега производителите печелят огромни суми, незаслужено, само заради спекула. Нали има кевр уж, който трява да контролира и одобрява цените, ама те не работят. бедните така или иначе получават субсидия към пенсиите им, работещите получават по програми субсидиране за запазване на работата - това, че работотдателя им е неизряден,осигурява ги на минимално заплащане и оттам субсидията е малка, това не е проблем за решаване сега. Не, не трябва да има регулация на пазара на наемите, също както и на жилищата, има голяма спекула, ясно е, който може да изчака, цените ще спаднат, след като не се продадат.
  • 22 12345

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИВАН":

    Не само богаташите, приятелю, то хора няма в държавата, а тумора държавна администрация расте прогресивно. Над 800 000 българи са на държавната хранилка. Отделно и ренти взимат и наследство си имат по-два три имота. А в същото време работническата класа се топи като пролетен сняг, което значи, много вожд, малко индианец! За това се чудят как още по-здраво да надупят хората! Много алчност и неработеща икономика+ умираща държава. Това е Злото което реално ни убива.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор

  • 24 Не мисля

    1 0 Отговор
    Ние да не сме Германия или Англия да прелива от икономически имигранти, които обикновенно живеят под наем. Тука и там основният икономически закон за търсенето и предлагането работи в пълна сила. На запад търсенето на квартири е по-голямо от предлагането затова цените са нагоре, ако започнат да го регулират с държавна политика ще се изкриви пазарът, което ще обърка дейността на още няколко сектора, това са сложни неща. В БГ работи в полза на наемателите, търсенето на квартири е по-слабо затова цените падат.
  • 25 Гост

    2 0 Отговор
    Аман от тъпите ви , манипулативни анкети. Къде го видяхте това увеличаване на наемите на жилища. Има свръх предлагане на имоти под наем плюс срив на цената в сравнение с увеличените цени за покупка на жилище. 500 лв. за 2 стайно обзаведено жилище е много непропорционално към цената на жилището.
  • 26 Антигербер

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мунчо Радев":

    Ще ти се спука кухата лейка.

  • 27 кОРЕНЯК

    0 0 Отговор
    Не трябва да има такъв контрол, защото той още повече ще съдействува за спекулацията, за алчното повишаване на наемите.За пример давам подобно държавно "регулиране" на стойността на задължителната гражданска отговорност за автомобилите ни, които ако бяха оставени на естествен пазар/конкуренция не биха днес стигнали такива немислими висоти, при наличие и на големи печалби, поради които и напливът за възникване на застрахователи не стихва.А, виж, контролът върху свободните пари, пари влагането на такива пари в продължаващи излишни квартирни площи НАИСТИНА Е ПОВЕЧЕ ОТ УМЕСТЕН И НУЖЕН, ВКЛ. ЗА ГРАДСКИЯ ВЪЗДУХ.
  • 28 И да и не

    1 0 Отговор
    За ново наемане бих казал на пазарен принцип, за вече наети апартаменти трябва да има контрол и сериозно основание за вдигане на наема.
  • 29 костя

    0 0 Отговор
    За наемите трябва да се предвиди някакво фиксирано увеличение за година, примерно 25% над инфлацията. Така направените инвестиции ще бъдат лесно върнати.
  • 30 Джото

    2 0 Отговор
    Аре да стане като в соц.времето.Да пуснеш некой селяндур в дома си на нормиран наем, и да ти е вечен наемател,без да може да го изгониш.
    Баста.
  • 31 Vuche1967

    1 0 Отговор
    Общинските жилища трябва да се дават на нуждаещи се за три до пет години и да се освобождават за следващите се нуждаещи . Защото сега е порочен кръг - който има връзки се настанява на държавен наем за цял живот и няма жилища за наистина нуждаещите се . Изпаднал си в нужда - хубаво е да ти се помогне но не да се помага цял живот.
  • 32 Еми да

    1 0 Отговор
    Високи наеми, защото се напълни с провинциалисти !!?
  • 33 Мразим комунета

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рентиер":

    Живков е строил незаконно отнетите земи на дедите ни.

    Китай построи 534 000 км пътища за пет години 2017......

    Тато колко????????

    Тиквун КОЛКООООО??????
  • 34 Мразим комунета

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рентиер":

    Живкoв e cтрoил нeзaкoннo върху oтнeтитe зeми нa дeдитe ни.



    Китaй пocтрoи 534 000 км пътищa зa пeт гoдини 2017......



    Тaтo кoлкo????????



    Тиквун КOЛКOOOOO??????

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към анкетата