15 Януари, 2022

Бихте ли си купили жилище старо строителство, ако е по-евтино от новото при равни други условия?


Бихте ли си купили жилище старо строителство, ако е по-евтино от новото при равни други условия?
С подкрепата на
imot.bg
Да
71% (2087)
Не
17% (490)
Бих изчакал/а да се успокой пазарът
12% (363)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 5 Отговор
    А някой ХОРА ЖИВОТЪТ ги направи бездомни 32 ГОДИНИ див капитализъв
  • 2 НЕравен

    18 5 Отговор
    При равни други условия пазарът няма как да се успокой, а евентуално да се успокои (ударението е на последното и). Иначе– инвестират в имоти тези, които имат капитал и/ или дори може да си позволят кредит с цел недвижим имот като капиталовложение. Обикновените хора се интересуват утре дали ще са на работа, ще могат ли да си платят сметките, да нахранят семейството си и др. под ."ежедневности". Поради гореизтъкнатите причини (в смисъл не мога да инвестирам в недвижими имоти), прибрах тъщата, три улични котета(супер студ е!), едно баубауче( не че нямаме друго вкъщи), канарчето на балдъзата( децата ѝ направили алергия от перушки) ...и общо взето– нещо като Ноевия ковчег. Равните усровия се отнасят за едни други, дето са ПО–равни от обикновения гласоподавател и данъкоплатец. Бъдете здрави и да ви е яка гърбината(като на вълк единак)!
  • 3 El chapo

    6 7 Отговор
    По-скоро бих си купил дълбоконадводна макалабалдуда
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 истината

    23 1 Отговор
    в българия новите жилища са голема измама продават ти 100 квдратни метра а реално не са 100 едва са60квадратни метра квадратурата на новите жилища е само на хартия и като разбереш как са те излъгали се оказва че си купувал на 8000 евро метъра вместо на обявените1000 в българия може да си намериш квадратурата в балконите и общите части не си заслужава да купиш жилище в българия добре че имам наследствено строено през лошия социализъм и квадратурата му е реална а при новите жилища квадратурата е измислена

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Брокер

    7 2 Отговор
    Какви жилища ? Всичко е търговия !
  • 7 Факт

    7 5 Отговор
    Притежавам старо строителство монолит, което ремонтирах и съм на мнение, че новото си е ново. Само че от доказан строител и в малка сграда до 10 апартамента а не в мега блок, в който се събира цялото население на Перник например. В момента жилище се купува само за основно а не за инвестиция.
  • 8 Читател

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "истината":

    Не всеки може да паразитира, ползвайки наследство. Някои хора сами се преборваме с трудностите и си купуваме жилища. А това с квадратурата дето си го написал... е за м@лоумници. Никой човек с разум не гледа какво пише в нотариалния акт. А гледа самото жилище и си преценява - дали този размер е ОК за него.

    Коментиран от #23

  • 9 Георги

    13 1 Отговор
    При равни други условия бих купил старото и ако е по-скъпо.
  • 10 Така е

    17 0 Отговор
    Много често старото строителство е много по качествено и изгодно като цена от новото !
  • 11 Фактология

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "истината":

    Има една подробност, която доста хора не знаят.По време на Тато в квадратурната жилищна площ не влизаха терасите, а сега влизат и оттам се получава разликата.
  • 12 Продължаваме Кражбата

    9 1 Отговор
    Със това правителство всичко поскъпва... Скоро няма да мога да си купя не жилище а даже и колиба
  • 13 Jacques Yves Moineau

    3 2 Отговор
    Колко "старо"?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОКО

    8 1 Отговор
    Редакцията, мислете ги тези въпроси преди да ги задавате!
    Уточнявайте, колко старо! Защото една година след Акт 16, вече е старо!
    Монолит, панел, ЕПК, Апартамент, Къща, Гараж?
    Всичките ви анкети са повърхностни!
    Или са: да минава времето!
  • 16 Дедо ви

    3 2 Отговор
    Искат да си направят анкетите безплатно. Няма вече безплатно, нали искахте капитализъм и демокрация. Затова винаги лъжа в такива анкети. И подкрепям отговор 3 на El chapo, като бих добавил, че и аз бих си купил на старо Тухтаматарола, а Сиапула само ако нова или на до 2-3 години.
  • 17 Плеймейтка

    2 1 Отговор
    Аз купувам само лукс имот
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мара

    6 1 Отговор
    Апартамент в жилищна кооперация изобщо не е дом и дали е в стара или нова сграда е едно и също-лошо управление на общите части и незаинтересованост за добра поддръжка и съобразяване на поведението с другите у голямата част от съкооператорите. Истинският дом е еднофамилната къща, която гарантира спокойствие и уют.

    Коментиран от #24

  • 20 ХХХх

    2 0 Отговор
    "успокоЙ" - драга ми мисирко, в случая е правилно да се напише успокоИ.
  • 21 Фаро

    2 1 Отговор
    В София има блокове чиито апартаменти са изкупени само от един човек или фирма.Никой не ги проверява или пита от къде имат пари?затова цените са високи в момента дори на панелките,защото престъпния свят е инвестирал и сега е на загуба.Скоро балона ще се спука,когато им потрябват пари да живеят а те са свикнали с много пари.Бих си купил къща а когато остарея в апартамент

    Коментиран от #25

  • 22 Шарлито

    4 0 Отговор
    И аз искам старо строителство в Париж, ама много искам на цена като в Чирпан. Чудя се на чирпанлии, защо си докарват тоя стрес и ужас с тоя пусти мерак да заживеят в София. В затворен комплекс в бивша царевична нива за една каруца, като на дядо им, пълна с пари за този "лукс- кофтор"!?
  • 23 kkk

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    OK, няма да гледаме нотариален акт и ще избираш според реалната площ на жилището и дали те устройва- слагаме еднаква цена за м2 на старото и на новото строителство и си избираш според нуждите от площ. Приемаме, че си се спрял на 2 почти идентични 3-стайни апартамента старо и ново строителство и следва да избереш. Щом цената на м2 е еднаква логично старото строителство е в идеално състояние и максимума за "ремонт" е да смениш цвета на стените, а новото строителство е на БДС- тоест замазка и шпакловка и изисква още много довършителни работи ама ти това си го предвидил, имаш отделен бюджет за този ремонт и това не ти влияе на избора.

    Вероятно избираш "новото" което е логично за много хора. И следва ПЛЯЯЯЯЯССССС- цената на новото е с 30% по-висока от тази на старото. Нали беше еднаква на м2 бе, кво стана? Ами да, тя на м2 цената е еднаква, обаче при новото имаш едни бесни площи в категория "общи части" които плащаш по пълна цена, а в старото "общите части" рядко са над 2-3м2. При старото плащаш за 100м2 и получаваш 97м2 реални площи, при новото за да получиш същите 97-100м2 реална жилищна площ трябва да платиш за жилище което по нот. акт се води минимум 125м2.

    Жокер за трудно мислещите- жилището го купувате с договор където в общи линии пише "цена на м2 => €1000, площ на жилището => 125м2 от които 30м2 са общи части, дължима сума за извършване на продажбата => €125 000"... В същото време за старото строителство имаш "цена за м2- €1000, площ => 100м2 от
  • 24 kkk

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мара":

    Което ме подсеща за една езикова дреболия от руския език:

    Нашето "апартамент" на руски е "квартира".

    Нашето "къща" при руснаците е "ДОМ".

    Усещате ли разликата в смисъла който влагаме говорейки за едни и същи неща?
  • 25 Откъде са парите ли?

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Фаро":

    На боко са парите. Така ги перат. Как се строи без заеми от банка. Защо апартаментите са изкупени и стоят в същото състояние. На кого са? Защо няма прогресивен данък, за втори, трети, пети имот? Има хиляди въпроси, на които няма как да се отговори, след като никой не плаща данъци, нямаме икономика и индустрия, туризма се оплакват, че постоянно бил пред фалит. Кой и откъде изкара тези финансови масиви, за да изкупува толкова апартаменти.
  • 26 Plamen

    4 2 Отговор
    Те Цените се определят от хората докато има кой да взима на такива цени Завишени са едни 35% ама то манталитет

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 kkk

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Plamen":

    35% беше завишението преди 2г.- сега е над 50%... Давате, любими мои балъци- купувайте като за последно, сякаш утре жилищата ще свършат... Купувайте и се набутвайте вие за да мога след 2г. като ви вземат жилищата за неплатени ипотеки да ги изкупя аз на цена от €400/м2 за завършен и обзаведен имот- разликата от взетите заеми от €1000/м2 по БДС + още поне €200/м2 за довършването им ще си ги плащате пак вие докато мизерствате под наем в някое порутено бунгало без ток и вода
  • 29 Янка

    3 0 Отговор
    Предпочитам дори панелка пред новото строителство. Тия, новите апартаменти съ пълни боклуци.
  • 30 Ненчо

    1 0 Отговор
    Новото строителство е най голямата хйня в днешно време. Най добре саниране и основен ремонт на стария ,с твой материали..Вс др се разпада и троши за 2-3 год Пиша като патил ,а не защото съм чул !!
  • 31 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Plamen":

    Завишени са 135%. Сега като вдигнат лихвите по заемите двойно, ще видим кой ще плаща. То не може да си тъп на шапшал, и да не те лъжат брокерите.
Назад към анкетата