29 Януари, 2022

Каква трябва да е съдбата на къщите архитектури паметници на културата?


Каква трябва да е съдбата на къщите архитектури паметници на културата?
С подкрепата на
imot.bg
Собствениците трябва сами да я ремонтират
26% (670)
Държавата трябва да поеме част от разходите по реставрацията
52% (1367)
Трябва да бъдат изкупени от заможни хора срещу задължението да я реновират
22% (570)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 9 Отговор
    ДЪРЖАВАТА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА
    трябва да ги подържа
    НАРОД без КУЛТУРА ПАМЕТ МИНАЛО е обречен на ЗАБРАВА
  • 2 i-рян

    8 1 Отговор
    ако не знаем как да видим тези, които знаят, как го правят.......
  • 3 Зависи от случая

    11 0 Отговор
    Ако е занемарена и негодна за живеене да се резтаврира от общината, но да се даде сметката на наследниците/собствениците. и се задължават да сключват застраховка за този период .Ако до 10 години не върнат сумата се конфискува в полза на държавата и става музей, клуб или се отдават под наем с включена поддръжка в задълженията на ползвателите, за обществено ползване, но не и за лични нужди на административни лица. Ако там живеят собствениците, също. Реставрира се фасадата, но се добавя разсрочено сумата за възстановяване с данъците. с включена застраховка. При смяна на собствеността тежестта остава. Ако е безстопанствена се издирват собствениците и им се поставя условието или да възстановят схрадата или фасадата в срок от 10 години, или ще бъде отнета в полза на държавата и доплатено до данъчна оценка.. Повечето такива сгради са в централната част и не могат да бъдат оставяни в такъв вид. Никъде в Европа няма такава мизерия в централните градски части. Ако не можеш да си позволиш поддръжката на такъв имот, то ще ти бъде изкупен от държавата по данъчна оценка и довиждане

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Много си умен

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Зависи от случая":

    Когато искаш да ми гледаш красивата къща ще си плащаш.А аз като не искам да я гледам рушаща се ще я съборя и ще си вдигна една кооперациика.На чуждото всеки акъл дава
  • 5 Продължаваме Кражбата

    5 1 Отговор
    Да вземем пример от европа
  • 6 аз тя то

    8 0 Отговор
    ако собствениците са познати на министъра на културата може и министерството на културата да направи ремонта
  • 7 Тодор Живков

    2 6 Отговор
    Трябва да се съборят особено ако да от комунизма всички трябва да се унищожи.
  • 8 kkk

    6 1 Отговор
    Решението е елементарно- прави се оценка колко струва в момента имота, ремонтират се от общината или държавата по одобрен проект и без да се пести и стотинка. После сметката се представя на собственика който се задължава в срок от 12 месеца да я плати- ако не може имотът му се взима. Ако началната оценка е била €500 000, а за ремонта са похарчени €350 000 на бившият вече собственик му се изплаща разликата от €150 000- така няма да има ощетени. Ако пък ремонтът е струвал €700 000 държавата/общината нищо не губи щото и цената на имота вече е пораснала значително...
  • 9 някой си

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зависи от случая":

    10 години са много. Дава се срок от година-две за ремонт, ако не е започнал реално се отчуждава, понеже са паметници на културата, министерството финансира ремонта и готово. Щов като собствениците не проявяват интерес към имота, значи не им трябва.
  • 10 По третия въпрос

    6 1 Отговор
    В България всеки "заможен" е най - банален престъпник. В 99% от случаите е "наш, отговорен другар". На другите им се пречеше и сега също, да не би да забогатеят, защото паразитите ще отпаднат. Другарите не могат нищо друго, освен да паразитират. Удобни са на господарите си и са хванати за слабините, за да слушкат.
  • 11 Така е

    9 0 Отговор
    Много собственици отдават обектите под наем,ползват ги за ресторанти и хотели и печелят от това ,но чакат държавата да им ги поддържа !
  • 12 Такива

    6 0 Отговор
    обекти са разпродадени за жълти стотинки на олигарси, с цел да ги запалят и да строят нови бизнес сгради. Тряба да бъдат задължени със закон да ги реставрират със собствени пари!!!!!!!!!!! Да плащат богатите които са крали!!!!!!!!
  • 13 Край

    2 0 Отговор
    С този закон тия сгради стават руини в центровете на градовете. Закона иска да се поддържат във вида в който са. Това са гредоредни сгради най често. Ако закона позволяваше събаряне и построяване на същата архитектурно сграда но с нови материали щеше да се спазва и нямаше да има руини с кучета и клшари в тях
  • 14 Мнение

    3 0 Отговор
    Предлагам още един вариант. Дава се срок на собствениците примерно една година да реставрират къщата и ако не го направят се национализира в полза на държавата и се реставрира за наша сметка.

    Коментиран от #16

  • 15 az съм

    2 3 Отговор
    Да бъдат съборени,и на тяхно място построени публични домове и кръчми.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    И след това, какво? Променят й статута, да стане сграда на жилфонд, след което я харизват на някой по-тъмен избирател и родата му ли?

    Коментиран от #19

  • 17 оня с коня

    0 2 Отговор
    Първо следва де огледаг ХУУУБАВО от Обществеността КОИ са Юнаците които ще казват кое е "Паметник" и кое - НЕ,т.е. ОТ КОЯ ПАРТИЯ са и съответства ли Личния им Патриотизъм с Очаквания от Обществото,защото Прочитът на Историята е МНОГОЛИК.Едва след като се премине тоя Етап,следва да се установи връзка между Общината и Собственика на Имота и да му се предложи ПЪЛНА РЕНОВАЦИЯ на Фасадата ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪС ОБЩИНСКИ СРЕДСТВА,съблюдавайки се един от основните закони на Демокрацията - че ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е СВЕЩЕНА!
  • 18 Събаряне

    1 0 Отговор
    И строеж на нови молове
  • 19 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Не. Ако не става за музей я дават на артистите да творят в нея безвъзмездно само да си плащат тока.
Назад към анкетата