25 Февруари, 2022

Достатъчни ли са парите за здраве в бюджета на НЗОК?


Достатъчни ли са парите за здраве в бюджета на НЗОК?
Да
38% (1356)
Не
38% (1366)
Колебая се
4% (128)
Нямам мнение
11% (378)
Лекувам се само с билки
10% (357)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купейкин

    8 9 Отговор
    Слава за Украйна
  • 2 Продължаваме Кражбата

    7 5 Отговор
    Кирчо каза - пати има само за Македония
  • 3 Киро лъжата и Асен Офшорката

    9 6 Отговор
    Продължаваме промяната.... Всеки понеделник нов заем теглим...

    Коментиран от #19

  • 4 Мунчо Радев

    9 6 Отговор
    Ще дърпам учите на кирчо Простоватия със конската усмивка....
  • 5 Кирчо Лъжливото овчарче

    11 5 Отговор
    Тоз Кирякито ще ни вкара във война с Русия аптала усмихнат фалшив
  • 6 ЗдравеНЕопазване

    13 2 Отговор
    Парите за здраве никога не са достатъчни, защото здраве с пари не се купува. Друг е въпросът за здравеопазването, съсипано от всички управляващи след 1989г., здравеопазването– детско, майчинско, на всички работещи, безработни, хора с увреждания, с хронични или редки заболявания. Болниците– търговски дружества, лекарите–финансисти, ай–ти специалисти, жонгльори с клинични пътеки и на последно място– истински лекуващи хората( ако им остане време, сили и енергия след борбата с бюрокращината и други неприсъщи за професията дейности). Не ме разбирайте погрешно– имаме прекрасни специалисти във всички области на медицината, но малкото останали "опълченци " в родината ни са на ръба на силите си и изправени пред избора– мошеник, бедняк работещ " за червен кръст", или – зад граница с добро заплащане и възможност за развитие. За паразитите по бюрата на НЗОК и подразделения– думи нямам. И всичко това на гърба на болни и страдащи хора. Пропуснах денталното здраве– пълен потрес!

    Коментиран от #30

  • 7 Четворна крадлива коалиция

    13 2 Отговор
    Ние една България неможем да оправим... Всеки дърпа на една страна.... Вие за медицината питате.... Всичко в аптеката поскъпна... Който има пари ще се лекува... Другите - на белия баир +
  • 8 Асен и Кирчо интимните парньори

    11 6 Отговор
    Ние Със Кирчо се лекуваме във ваната... Със шампанско и рози... Благодаря, че гласувахте за нас.... Сега пълним 3та офшорна сметка
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Продължаваме Продажбата

    17 3 Отговор
    Пари за медецина няма... Лекувайте се онлайн от гугъл
  • 11 Продължаваме Джендъри напред

    15 3 Отговор
    Абе какви са тези анкети... Не разбрахте ли пари има само за Македония.... За България само заеми и мерки
  • 12 ЕвроАтлантик

    7 6 Отговор
    най важен е бюджета за армията, противоракетна и противотанкова отбрана, трябва да дадем решителен отпор на агресора ЛилиПутин!!
  • 13 Дедо ви

    12 3 Отговор
    Здравеопазване имаше при Тодор Живков. Не плащахме нито една стотинка. Лежиш в болницата докато се излекуваш и ако е нужно после те пращат в санаториум за долекуване който също беше безплатен. Сега щом ти изтече времето на клиничната пътека те изхвърлят навън без да ги интересува оздравял ли си или не. И гледат на теб като на банкомат, а не като на човек. Доплащаш за всичко за което се сетиш. Нямаш ли пари ....приключваш. А честита ви демокрация!

    Коментиран от #14, #32

  • 14 Точно

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо ви":

    Така беше и всички бяха здрави и най вече щасливи
  • 15 Яко измрял пациент

    10 2 Отговор
    За съжаление, здравният сектор явно ще бъде един от последните, които щв бъдат реформирани, така че скоро здравеопазване тук няма да има.
  • 16 Тодор Живков

    7 2 Отговор
    Няма смисъл от повече много,малко все ще ги крадат!
  • 17 човек от народа

    9 2 Отговор
    ако не се краде, бюджетът е достатъчен !
  • 18 Алооо

    8 2 Отговор
    Даже са много. Лошото е, че се разпределят нецелесъобразно.Много кражби, много нещо в тази НЗОК.
  • 19 Шкембе Войвода

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Киро лъжата и Асен Офшорката":

    Забрави да вметнеш и Тиквата, Пеевски, Доган Нинова и т.н.
  • 20 Така е

    8 2 Отговор
    Здравеопазването в България е един ужас !
    И голямо крадене от някои доктори !
  • 21 Прасенце Касичка

    8 2 Отговор
    НЗОК е Прасенце Касичка за крадливото докторско лоби ! Два пъти плащаш за правото да бъдеш лекуван !Веднъж внасяш здравна осигуровка и след това пак , като застанеш пред лекарския кабинет !
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 2 Отговор
    Напълно достатъчни,ако има честни пора практикуващи лекарска професия и Недостатъчни за крадливия бг-манталитет!Аз ползвам в последни над 9г единственно Лабораториите за да следя кръвна картина и урина,но съм запознат с вопиющата некадърност и слаба грамотност на новия бг-лекар!
  • 23 мислещ

    5 1 Отговор
    Да, ако се използват по предназначение, а не за да се купуват измислени тестове и да се бори "грип", докато се убиват пациенти междувременно.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сатаната

    8 2 Отговор
    Парите за здраве 1997 г. бяха 500 000 000 лв. при по-голямо население и долар 1,60 лв. и стигнаха и останаха. Колко са за тази година 5 000 000 000 или повече лв. Повече ли сме, по-здрави ли сме, или долара е по-скъп? Май повече се краде, или само се краде?

    Коментиран от #29

  • 26 Tomorrow

    7 2 Отговор
    И 100млрд. да отпуснат, ако не се спрат колосалните грабежи от НЗОК пак няма да стигнат. Над 5 пъти увеличен бюджет на НЗОК последните 10г., над 1млн. по малко население. Огромен брой население от по заможното, което има допълнително здравно и не ползва държавното. Какъв е резултата, влушаване на здравеопазването спрамо 2010г. Това и на малките деца е ясно, че голяма част от парите се използват не за лечение а за присвояване. Всеки пациент е виждал в епикризата си надписвания на процедури, който не са извършвани. Това са лесно видимите неща, а на заден план какво ли става?
  • 27 Zoro

    5 1 Отговор
    Да, ако признаят че има и други билести освен ковид!
  • 28 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 2 Отговор
    Аз смятам, че не само са достатъчни, ами трябва да са по-малко парите за здравеопазване. Сматам, че в сегашното ни здравеопазване се краде и прописва голяма част от парите държавно здравеопазване. Безобразие е да има 50 000 лева - 80 000 лева месечна заплате на директор на болница. И не стига това, ами им дават допълнително и бонуси.

    Смятам, че при сегашните цени, данъци и осигуровки, месечната заплата в държавната болница на една добра медицинска сестра трябва да е 2000 - 2500 лева. А разликата между заплатата на добра медицинска сестра и добър лекар в държавната болница трябва да е до 3 пъти. Т.е. месечната заплата на добър лекар да е 6000 лева - 7500 лева. Най-джлрите лекари може да пэлумават и 10 000 лева месечно. Толкова трябва да е и заплатата на директор на болница. Смятам, че частните болници, не трябва са получават пари от държавната Здравна каса, а от пациентите си или от частни здравни каси. Но това да не освобождава тези пациенти от плащане на държавна здравна осигуровка.

    Също така смятам, че трябва са има таван на държавните доходи на работещите в обществения сектор, като президент, депутат ... сумата от всички доходи кото заплати, участие в бордове, пенсия ... да не е повече от 10 000 месечно. Единствено шефа на Народното събрание, шефа та БНБ, премиера и министрите да могат да получават до 15 000 лева месечно, но да нямат право на бонуси. Също така смятам, че бонусите в обществения сектор да са еднакви за всички в даден сектор. Т.е.
  • 29 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Сатаната":

    "Парите за здраве 1997 г. бяха 500 000 000 лв. при по-голямо население и долар 1,60 лв. и стигнаха и останаха."

    Пропуснал си 3 нули и при курса долара и при парите в бюджета да здравеопазване. Но за съотношението и населението си напълно прав.

    Долара в началото на 1997 г. беше 3000 лева, после при управлениото на Софиянски-Иван Костов спадна до към 1800-1600 лева за един долар. Някъде до към 2000 г.(когато направиха деноминацията) ползвахме стария лев, който беше с 3 нули отзад спрямо днешния. След това Иван Костов направи парична реформа, махна 3 нули от парите и въведе нов лев.
  • 30 "Чалгар"

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "ЗдравеНЕопазване":

    И преди 1990 г. пак нямахме здравеопазване. Имахме тук таме някой добър лекар, който не беше алчен. За разлика от днешните му колеги милионери, "лекуващи" и опериращи здрави хора, което нямат нужда от операция. Докато болните хора умират на стълбите и рецепциите на болниците. Защото алчни лекари отказват да ги лекуват.

    Коментиран от #36

  • 31 big

    5 2 Отговор
    В тази кофа без дъно, колкото и да наливаш, все е малко!
  • 32 Сбъркана работа

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо ви":

    Парите в здравната каса са пре достатъчни, но не се управляват както трябва. Когато тая каса е като каца без дъно никога няма да стигнат, колкото и да се налива в нея. Не може банкер да прави хирургични операции, а в същото време са дали управлението на парите в касата на лекари - абсолютен нон-сенс, е така никога няма да бъдат управлявани добре тия пари и никога няма да са достатъчни. Защо личните лекари получават абонаментна такса за всеки записан при тях пациент+заплащане на потребителска такса+заплащане от касата за прегледите, а лекарите в болничната помощ получават само заплати за извършени дейности. Все едно ако няма пожари да не плащаме на пожарникарите, ами тогава те ще ги палят за да ги гасят и да вземат заплати - такова е положението в здравната система.
  • 33 Парите са достатъчни но............

    5 1 Отговор
    Много се краде
  • 34 Студопор

    8 0 Отговор
    Не ми е ясно как никоя държава нямаше пари за здравеопазване, лекарства, болници, заплати... каквото и да е по време на пандемията, но изведнъж всички намериха пари, да си напомпат армиите и да ги пратят на война... Интересно!
  • 35 Ужас

    1 1 Отговор
    Тук киснат само ненормални
  • 36 ЗдравеНЕопазване

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от ""Чалгар"":

    Така, както поставяш нещата има известен резон, т.е. напълно е вярно за сегашното положение. Ще си позволя обаче пак да наблегна на здравната структура преди 1989г. В малките села имаше фелдшер( може и за две съседни села почасово), който освен да мери кръвно и да извършва други медицински дейности според образованието си, купуваше и носеше лекарствата на възрастните хора до село. В два работни дни имаше акушерка. Разбира се , нуждаещите се от лекарска помощ отиваха на лекар в града. Бременността на всяка жена се проследяваше от момента на регистрирането ѝ, та чак до следродилния период. За дечицата– от новородени, до определена възраст се осигуряваха безплатни лекарства и лекарска/ сестринска грижа у дома. Хората с хронични заболявания биваха диспансеризирани и водени на учет, като съобразно заболяването им се осигуряваше балнеолечение или друга грижа. И т.н. Младите може и да не го знаете, но по възрастните помним.
Назад към анкетата