Last news in Fakti
9 Март, 2024

Смятате ли, че е налице имотен балон на жилищния пазар?


Смятате ли, че е налице имотен балон на жилищния пазар?
С подкрепата на
imot.bg
Да
78% (2937)
Не
16% (589)
В процес на образуване на балон сме
6% (239)

Коментари

  • 1 Да, да и да.

    29 4 Отговор
    Не може апартамент в София да струва колкото в европейски граг. Нито инфраструктурата , нито качеството на живот,нито заплатите са на средноевропейско ниво.
    И в същото време 30 процента от апартсментите са празни.

    Коментиран от #19, #32

  • 2 Сивия

    7 17 Отговор
    Значи не си търсил от добър стройтел на хубаво място. На добрите локации не можеш да се доредиш. Купуват се преди да са пуснати на агенциите. Преди шест години ми разправяха да чакам че балона щял да се спука. Добре че не ги послушах и си взех дом тогава. Сега подобните се предлагат на почти двойна цена. За какъв балон говорите при тази инфлация? На млякото сиренето или кашкавала? София е малка столица а в малките столици цените винаги са по-високи. Другото е че цяла България иска да се настани тук. Въпреки всичко ако намериш желаещ съм готов на бартер за моя с подобен в Париж Берн или Виена. Нали цените са им еднакви.

    Коментиран от #4, #17, #28, #53

  • 3 Никакъв балон няма

    7 21 Отговор
    Даже са двойно по-евтини отколното би трябвало. Щом половината население притежава по минимум 3, а някои дори по 20(аз познавам един от тях), значи са прекалено евтини даже. Човек се събужда в събота. Пие кафе, навън вали дъжд. Скучно му е, седи и мисли кво да прай. Що да не си купи още един апартамент, примерно....
  • 4 Те за не са прости да дойдат в селянията

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сивия":

    и мръсотията в Софето. Как можеш да ги сравняваш въобще. Ходил ли си във Виена? Май не си. Точно заради това е непонятно как не можем да стъпим нито на стандарта им на живот, нито на условията и културата, а цените ни безбожни.

    Коментиран от #10, #37

  • 5 Бате Венци от Славия - сикаджията

    21 4 Отговор
    Апартамент в кв. Чайка във Варна 1966 година 7700 лв. Заплата 60 лева. Две заплати 120 лева. 64 x 120 = 7700. 2024 година същия апартамент оценен на 167 000 лева, заплата 780 (тогава по време на оценката) 780 x 2 = 107 месеца. Къде са 64, къде са 107. Има ли балон според вас? Същия оценен на месечен наем 440 лева. Това са 380 месеца за наем за да се избие "инвестицията". Това са 31 години. Има ли балон според вас?
  • 6 Бате Венци от Славия - сикаджията

    19 4 Отговор
    Това в коментар 5 е около 50 процентов балон. А тези "предприемачи" който продават на 1500-200-2500-3000 евро на квадрат или повече, балона е съответно 75, 100, 250 , 300 и тн процента. Има ли балон според вас? Не балон а направо мега простотия.

  • 7 Бате Венци от Славия - сикаджията

    20 2 Отговор
    Ако си прост да си купиш ново строителство в същия район в момента, ще ти го продават по над 2000 евро квадрата. Но, понеже наема не може да се манипулира, като го дадеш под наем за 440 лева и ще го изплащаш 50 години. Това нормално ли е според вас? Що за анкета сте направили?
  • 8 Бате Венци от Славия - сикаджията

    18 2 Отговор
    И колкото повече надувате балончето и Миленка Богданова измисля какви ли не статийки за да си рекламира сайта имот.бг , казвайки "Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК" - толкова повече ще боли съвсем скоро. Ще напълните цял парцел в Орландовци от инфаркти, и ще трябва Миленка да публикува средната цена на гробното място в гробищата в страната. "Купувайте" още , акъла в тиквите ви никога няма да ви дойде.

    Коментиран от #9

  • 9 Колко скоро точно

    4 24 Отговор

    До коментар #8 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    айде да те видим, кога очакваш да почнат да падат цените?

    Аз казвам че балон има само в главите на копейкаджиите които нямат пари да се усмихнат камо ли да си купят жилище

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор

  • 11 Госあ

    12 2 Отговор
    Ава ние още ли не сте разбрали, че да имаш собствено жилище е адски комунистическо ! Ще живеете под наем и ще пращате на олигарсите на ЕС с по 10 апартамента !
  • 12 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Колко скоро точно":

    Виж какво, не съм гадател, но две неща мога да ти кажа със сигурност, 1. Тези цени не са нормални за България, и 2. Недей гледа номинално колко струва едно нещо, не само имот, а каквото и да е, а гледай какво можеш да си купиш с получената сума, а то намалява и намалява. Повече няма какво да ти обяснявам.
  • 13 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    11 3 Отговор
    И в Иран един имот е сигурно няколко газирана рияла, ама нищо не можеш да си купиш с тях. Е натам сме се запазили и ние. Първо по- бавно, и в един момент здраво надолу. Оптимистични вариант е 40 процента.
  • 14 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Колко скоро точно":

    И много бъркаш, че нямам пари да се усмихна. Ама мнооооооого си далеч от истината, и все пак изобщо не търся да купувам апартамент. Зор нямам. Имам си наследствен стига ми. Ако нещо стане тогава винаги мога да си купя, но не с кредит, а кеш.

    Коментиран от #20

  • 15 Препатил

    21 2 Отговор
    В България всичко е балон !
  • 16 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Колко скоро точно":

    И 95-6 вземате едни 50 000 левове банкноти ама за тока не ви стигнаха, но тогава Тодор Вълчев бе главния виновник, сега сте вие, тези дето казвате, че нямало балон. Същото предстои.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор

  • 18 Мое мнение

    17 3 Отговор
    В процес на пукане на балон сме.
  • 19 ХАХАХА

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Да, да и да.":

    Ами имали пари някои българи купили са си повече. Ти явно им завиждаш. Да ни светнеш обаче в другите "цивилизовани" държави ,дари има хора с повече жилища, или празни ,защото ти лично си се интересувал от този въпрос. Голеем спец си!
  • 20 Дядо ви помни

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "Венцеслав Стефанов Сикаджията":

    "Ако нещо стане тогава винаги мога да си купя, но не с кредит, а кеш. "....Ха-ха-хааааа! Ако нещото стане, то тогава ще е късно да купуваш каквото и да било. Хартийките ти няма да струват за нищо. Справка - Жан Виденовото време. Един долар - 3000 лева. Моя колежка си изплати остатъка от заема за апартамента вместо за 30 години с една месечна заплата. Заплатите ни бяха станали по 100 хил. лева на месец.

    Коментиран от #46

  • 21 Наско

    13 4 Отговор
    Преди години Артекс извадиха документи за разходи и показаха , че себестойност на тяхно строителство излиза около 470 евро на кв.м. направиха го за да покажат , че са продали на Цветанов и Цачева на печалба. през 2018 та на Артекс им излизаше да построят нещо качествено за тези пари. Сега дори да им излиза двойно разходите пак няма да са много над 1000 евро на кв.м.
    Смятайте останалите коптори строени от знайни и незнайни "инвеститори" из ливадите на София колко излизат. А още на дупка ти искат 1700 евро. Тоест ти си инвеститора с парите си те само строят и на края плащаш поне тройно на това , което те са похарчили.
  • 22 Огромен балон

    12 2 Отговор
    Хората запознати с правилата на пазара на имоти знаят , че една инвестиция е добра ако може да се изплати със 100 наема. Да приемем , че цената на наем на апартамент 3 стаи в София е 1200 лева. Да кажем , че това са 80 квадрата. По формулата излиза , че такъв апартамент би трябвало да струва 120 000 лева за да бъде добра инвестиция. нека сега някой брокер да ми каже къде може да се купи такъв апартамент в София.
  • 23 12345

    7 3 Отговор
    И като се спука всички имоти ще станат по десет хил. евра.
  • 24 история

    11 2 Отговор
    Има още един критерий показващ по скоро достъпността на имота. Той се определя от това с колко месечни заплати може да се купи дадения актив. Смята се че 120 заплати са границите на разумното. Ако превърнем това в числа един човек с 2000 лева месечен доход е нормално да си позволи имот струващ до 240 000 лева.
    Няма да коментирам в България колко от хората са се съобразили с това правило и кой захранва балона като купува над възможностите си.
    Някои плакаха през 2008-ма , други предстои да плачат защото тогава са били малки и не помнят.

    Коментиран от #52

  • 25 оня с коня

    5 12 Отговор
    ТЮХКАТ СЕ некои хора тука как можело в БГ цените на Жилищата в БГ да съперничат на тия в Европа след като там е чисто и уредено,а при нас - Хич.На туй отгоре и 30% били празни.Според СВЕТОВНИЯ ЗАКОН за "Търсенето и предлагането" - може.Колкото до празните жилища - да,празни са ,но НЕ СЕ ПРОДАВАТ щото Собствениците им живеят и работят в Чужбина ,надвили са си на масрафа и един ден като поостареят ще се върнат в тях.Пък дали имало "Балон" или не- За БОСЯЦИТЕ ВЪПРОСНИЯТ БАЛОН ще е вечен и така ще си отидат от тоя свят като вечни квартиранти!
  • 26 ха ха ха

    11 2 Отговор
    Е ти като си отидеш с 10 апартамента ще им се радваш там.

    Коментиран от #41

  • 27 Брокер съм

    13 3 Отговор
    Няма сделки, пазара замръзва, не може да се продава, търсене има, но не на тия цени, баламите свършиха
  • 28 ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сивия":

    Вуйчо, ти вече жена ли си ха ха ха, ми н дил
  • 29 Кърфицата

    13 2 Отговор
    Не е балон, просто цените са непродаваеми, ако някой иска да продаде, трябва да смъкне с минимум 30-50% че и повече. Това е истината, каквито и статии да се пускат от разните там "ксперти" брокери - лъжа е. Интерес има както е казал по-горния, но не на тези цени, това не са български цени
  • 30 Исторически парк

    12 1 Отговор
    15% са брокери 😏
  • 31 пламен

    12 2 Отговор
    Какъв балон....в Средец Лом Тутракан Гълъбово има апартаменти по 4-5000 лева. Що всички считат че трябва да живеят в София

    Коментиран от #33

  • 32 Кирил

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Да, да и да.":

    В Прага апартаментите са на четворна цена а доходите са по малко от двойни на софийските.

    Коментиран от #35

  • 33 Супер

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "пламен":

    и аз се надявам софиянци да се изнесат към Лом, ама за жалост става обратното и от Лом се изнасят към София и ни качват цените. Питай ги що
  • 34 Баба ви

    12 2 Отговор
    Жилищното строителството в Б-я е престъпно. Първо, че се нацвъкаха безброй "предприемачи", т.е. дефакто престъпници, перачи на заграбени отдругаде пари, неплатени данъци и т.н. Общините, кметове, галавни архитекти, даващи строителните разрешения са 100 % корумпирани. ОУП са престъпни, тесни улички за да наблъскат повече строежи, от които разрешаващите чиновници ще вземат повече рушвети. Като се нагъчкат тези строежи един върху друг, хората се чудят къде да си паркират колите. Апокалипсис по улиците. Строителите пишат договорите на половин цена, с което намаляват ДДС и др. такси наполовина. После печалбата я перат в нови строежи. В сговор са с техни абонирани нотариуси и адвокати. Строителният надзор е фалшив, подкупен, не се спазват строителни норми и дано не ни сполетят мощни земетресения, да се случи тотална трагедия. И т.н.
  • 35 Наблюдател

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "Кирил":

    А във Виена са на цена като София пък заплатити по 2. И там за наем на 2 стаен 1200 евро , пък в София 900 лева. Голям балон наду имотната мафия и банките. Само ще кажа че след 10 години половината население ше е над 50 и ще е 5 милиона. Да видим на кого ще продават спекулантите.
  • 36 Кпм

    10 2 Отговор
    Основният фактор за раздуването "балона" е, че строителният сектор е най-добрата пералня за мръсни пари. Вторият е все още ниските стойности на ипотечните кредити. Третата е, че преди голяма финансова криза инвеститорите бягат в дългосрочни активи.
  • 37 Сивия

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Те за не са прости да дойдат в селянията":

    Ходил съм във Виена много пъти за разлика от теб. Ти май не четеш какво съм написал. Къде съм сравнявал нещо? Казах на човека че щом цените са еднакви търся бартер. Кое точно не си разбрал? Условията културата и трудовите възнаграждения са такива каквито си ги направи индивида в дадено общество. В Папуа Нова Гвинея цените на жилищата са ниски и още не е замърсено. А стандарта им на живот е по нисък от нашия. Там ще сте баровци отивайте. Ако мислите че в момента цените са дебели изчакайте да минем в евро и тогава ще разберете какво са европейски цени. Няма как да паднат с 50% да речем защото всичко се вдига световно. Стройтелството е свързано с много фактори материали и консумативи които ние не контролираме. Докато има хора готови да си продадът нивите и да търсят апартамент в София и цените ще са такива. Определени райони в София няма да паднат никога. Просто там търсят богатите.
  • 38 Нищо де...

    5 2 Отговор
    ...все някога ще се спука и така ще има доста строежи, които стоят в нищото!
  • 39 аритметика, 3 клас

    4 7 Отговор
    Реалната цена за обикновен апартамент в София е 7-8000 евро. И ще нараства значително с приемането ни в Еврозоната. Който иска лукс и добра локация , трябва да си приготви по 3, по 4, че и по десет тези нива. А има още около 120 млрд евро спестявания, които ще бъдат инвестирани в имоти в близките 2-3 години!
  • 40 Уса

    6 2 Отговор
    Всяко зло за добро.Има имотен балон в най-пропадналата държава и той се подържа от банките и мутренската държава.Ако цените в София паднат наполовина,каквито са реалните за стандарта няма контрол или регулатор,който да ограничава всичките талибани на ЕС да станат софииски граждани
  • 41 Мдааааааа

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "ха ха ха":

    Абе, няма да им се радва на апартаментите "там", както и ти няма да се радваш на квартирата си. Но докато е "тук", а не "там" ще е спокоен, че ако остане без работа и няма да има пари за наема ще има къде да живее, а няма да го изхвърлят от квартирата както ще изхвърлят теб и ще трябва да отидеш под моста. Собственото жилище е една сигурност. Затова 80% от българите имат собствено жилище, макар и със заем изплащан 30 години.
  • 42 Боклуците на Боклука

    8 3 Отговор
    Този балон, няма пукане. Докато Депутатите и техните роднини, продължават да крадат и източват държавата, така ще бъде. Всичко крадено, го влагат в имоти.

    Коментиран от #43

  • 43 Кипрата

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Боклуците на Боклука":

    Държавните крадци отдавна имат имоти в България. В момента купуват по Гърция Испания и Хърватска. Лапачите на високите постове във Франция Англия и Австрия. Дългогодишните мародери Швейцария и Америка. Не се вдигат цените от тях. Вдигат се от средния потребител работещите в чужбина кредитните предложения и инфлацията.
  • 44 Бай Ганьо

    7 3 Отговор
    Тва нашенска панелка да струва колкото имот в Манхатън въобще не е балон. Ма как щяло.
    Жилищата стоят празни, но се строят нови и цената им расте. Истинска магия. Ма не е балон, няма при нас такива работи...

    Коментиран от #54

  • 45 Мутрите започнаха

    11 1 Отговор
    да препират парите в строителството.Всяка мутра е и стройтелен предприемач.
  • 46 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо ви помни":

    Няма да е късно дядо. Моите пари не са в лева, не са в Евро. Спокойно. За моите пари грижа не бери. Гледай работа да имаш и да ти се работи, че и ти ако си се зародил с 50 годишна ипотека дупе да ти е яко.

    Коментиран от #49

  • 47 Начо

    5 3 Отговор
    Какъв имотен балон, хората си накупиха по два три апартамента. Значи е евтино

  • 48 Коридорониера

    6 1 Отговор
    Не е балон, а надут презерватив.
  • 49 Дядо ви помни

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Венцеслав Стефанов Сикаджията":

    Ако трупаш в зелено пак е лошо. Защото сега дойде ред на зеленото да стане на цената на тоалетната хартия. Само гледай. Ако събираш в злато пак не е сигурно, щото се навъдиха много с металотърсачи, ха-ха-хааааа. Освен ако трупаш в юани, ма не вярвам да си чак толкова прозорлив.

    Коментиран от #50

  • 50 Бате Венци от Славия - сикаджията

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Дядо ви помни":

    Една част е в зелено, но моето зеленоси е изкарано в САЩ, но не в това е въпроса. Въпроса е , че на теб не са ти ясни много неща в света. Ти гледаш само тук под носа си колко стрували някакви кутийки и какво ще ядеш днес и утре. Виж аз съм далеч от тези неща. Долара в рамките на твоя живот няма да потъне. Спокойно. Повече не смятам и да ти обяснявам. Дори се моли долара да не потъне, защото тогава Жан Виденовата зима ще ти се стори лукс в сравнение с това което ще настъпи. Внимавай какво си пожелаваш.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор

  • 52 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "история":

    По твоите сметки, една чистачка на минимална би трябвало спокойно да си купи тристаен апартамент или хубава двуетажна къща. Нормална цена за жилище е два квадрата на минимална заплата. Особено пък в Бандитистан! Всичко над тази цена си е спекула.
  • 53 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сивия":

    Съвсем скоро София ще почне да се задушава от пренаселването си. Миграцията на хора от провинцията към града изисква време поколенията да се адаптират и да добият градски навици. В София това нещо става на юруш, за кратко време. Вместо селяните да се очовечат, то те си насаждат селянията в града и той заприличва на огромно село, мръсно, неприветливо, с отвратителните навици и маниери на всичките населяващи го сел таци.

    Коментиран от #55

  • 54 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бай Ганьо":

    в мангатън байно нема имот под 500 хилядарки, ти къде си видел в бг панелка на такава цена
  • 55 мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    а колко си прав

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към анкетата