22 Септември, 2011 17:03 1 404 0

Папа Бенедикт XVI е на визита в родината си

Папа Бенедикт XVI е на визита в родината си - 1
Снимки:ЕПА/БГНЕС

Днес започна посещението на папа Бенедикт XVI в родната му Германия, където всъщност са едни от най-големите критици на главата на римокатолическата църква, съобщи „Ройтерс“.

Роденият в Бавария папа бе посрещнат на червения килим на берлинското летище Тегел от канцлера Ангела Меркел и президента Кристиян Вулф, по чиято покана пристига на на първото си държавно посещение в своята родина.

Церемонията по посрещането бе съпроводена с оръдеен салют, докато над летището прелетяха изтребителите "Юрофайтър", ескортиращи папския самолет.

Меркел представи на Светия отец членове на кабинета си, а членове на германската католическа църква и деца с червенобели ватикански флагчета му поднесоха цветя и получиха неговата благословия.

Когато Йозеф Ратцингер беше избран за папа през 2005 г. германските католици еуфорично отпразнуваха първият германски папа от близо 500 години. Оттогава обаче еуфорията се превърна по-скоро в разочарование, отбелязва списание „Шпигел“.

Папа Бенедикт XVI заяви, че може да разбере защо хората обръщат гръб на Римокатолическата църква, разтърсена от скорошните скандали заради сексуални злоупотреби от духовни служители.

В началото на пътуването си той поде помирителен тон пред протестиращите, планиращи да проведат демонстрации в столицата.

„Мога да разбера, че изправени пред подобни сведения, хората, особено стигнали до близките на жертвите, биха казали: „Това вече не е моята църква”, заяви 84-годишният духовен глава пред репортери.

„Свидетели сме на нарастващо безразличие към религията в обществото, което смята въпроса за истината като нещо като пречка при вземането на решения и вместо това дава приоритет на утилитарното мислене”, заяви духовният лидер на католиците.

Той обаче помоли за търпение, докато църквата се бори с продължаващия гняв заради скандалите, заплашващи да помрачат визитата му в Германия. В контраст на сегашните настроения избирането му за глава на Римокатолическата църква преди шест години беше посрещнато с извънредна радост в родната му страна.

Папа Бенедикт XVI се срещна в Берлин с президента Кристиян Вулф, който е католик, но е разведен и се е оженил втори път – нещо, което католическата църква отрича. По-късно следобяд той се срещна и с кмета на Берлин Клаус Воверайт, също е католик, но отва не му попречи да признае открито, че е гей. Нетрадиционната сексуална ориентация на Воверайт не му попречи отново да спечели местните избори в Берлин.

„Шпигел“ отбелязва, че папата не би трябвало да има проблеми при срещите си с канцлера Ангела Меркел, която също е омъжена повторно, и с външния министър Гидо Вестервеле, който е гей. Двамата политици са и протестанти.

Около 100 депутати планират да бойкотират речта на папата в Бундестага.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА