30 Декември, 2011 08:43 1 482 0

Бразилците почетоха богинята Йеманджа

  • йеманджа

Хиляди пуснаха в океана лодчици с дарове

В Бразилия се проведе колоритна новогодишна традиция, свързана с прощаване със старото и търсене на ново начало. Хиляди хора се стекоха на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, където всяка година се провежда церемония, посветена на богинята Йеманджа, която е покровителка на морето и плодородието.

Йеманджа се смята за майка на всички живи същества. Почитателите й трябва да танцуват в кръг около статуята на богинята, облечени в бели дрехи. Самата статуя се облива с шампанско. След това вярващите отиват на брега на Атлантическия океан, за да пуснат във водата лодчици с цветя и запалени свещи като дар към нея.

За бразилците ритуалът е важен, тъй като са убедени, че той ще накара богинята да обърне внимание на техните желания. Смята се, че ако вълните отнесат навътре в океана нечия лодчица с дарове, то желанията на този човек ще се сбъднат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА