Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 12:04 1 587 0

Кристиан Вулф се оттегли след корупционен скандал

  • кристиан вулф-
  • германия-
  • оставка
Кристиан Вулф се оттегли след корупционен скандал - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският президент Кристиан Вулф обяви, че подава оставка, съобщи ДПА.

Новината идва часове след като четвъртък следобяд прокуратурата в Хановер, Долна Саксония, поиска Бундестагът да свали неговия имунитет по обвинения за корупция и злоупотреба със служебното положение.

Допълнителен натиск над Вулф оказа и германският надзор над финансовите пазари Bafin, който обяви, че е започнал разследване дали президентът като премиер на Долна Саксония и член на борда на Volkswagen не е злоупотребил през 2008 г. с „вътрешна информация“ за намеренията на Porsche.

Германските медии определят скандала с Вулф като безпрецедентен за следвоенната история на страната, защото досега действащ президент не е разследван за корупция или обвинен в злоупотреба със служебното положение като премиер на провинция Долна Саксония.

Заради разрастващия се скандал канцлерът Ангела Меркел дори отложи с една седмица визита си в Рим, където трябваше да дискутира с италианския премиер Марио Монти разрешаването на дълговата криза в Еврозоната.

През следващите дни трябва да се проведат консултации в управляващата коалиция за номинирането на наследник на Вулф. Изборът трябва да се състои до две седмици от Бундестага, прогнозират германски медии.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА