Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 09:36 794 0

Прокурори поискаха имунитета на президента на Германия

  • германия-
  • президент-
  • кристиян вулф
Прокурори поискаха имунитета на президента на Германия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Облаците над главата на президента на Германия Кристиан Вулф продължават да се сгъстяват.

Прокуратурата в Хановер поиска от парламента да лиши държавния глава от имунитет.

Имаме достатъчно доказателства, за да се повдигне подозрение за злоупотреба с привилегии. По тази причина помолихме председателя на Бундестага да вдигне имунитета на президента, съобщиха от прокуратурата в комюнике.

Това е първа стъпка към започване на официално разследване, което може да доведе до обвинения в корупция и започване на шумен процес срещу Кристиан Вулф.

От средата на декември 2011 г, президентът е в центъра на скандал заради стари връзки с богати бизнесмени.

Вулф е критикуван, че е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия. Обвинен бе и в опит за натиск върху главен редактор, за да скрие от оповестяване в публичното пространство на тази компрометираща информация за неговите финанси.

Скандалът около Кристиан Вулф постепенно се превръща в проблем за канцлера Ангела Меркел в навечерието на важни регионални избори.

Хановер е столицата на провинция Долна Саксония. Кристиан Вулф беше премиер на провинцията между 2003 г. и 2010 г.

Досега името на Вулф беше забъркано в няколко скандала – за луксозна почивка, платена от бизнесмени, за получаване на заем от съпругата на богат приятел за закупуване на къща и за получаване на заеми от други заможни приятели, докато е бил премиер на Долна Саксония. Вулф вече се извини, че не е информирал парламента на Долна Саксония, че е взел пари на заем за закупуването на къщата си.

Вулф като държавен глава има церемониални функции, но заради скандалите рейтингът му падна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА