Last news in Fakti

18 Февруари, 2012 15:49 772 0

Прокуратурата започна разследване срещу Кристиан Вулф

  • кристиан вулф-
  • германия
Прокуратурата започна разследване срещу Кристиан Вулф - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в град Хановер започна разследване на бившия германски президент Кристиан Вулф, който в петък на обед подаде оставка след седмици на силен обществен натиск и обвинения за корупция и използване на служебното положение за лични цели, предаде АП.

„След като неговият имунитет от съдебно преследване е свален, автоматично започва разследването“, коментира говорителят на прокуратурата Ханс-Юрген Лендекел.

Междувременно представител на Бундестага съобщи, че в резултат на оставката на Вулф въпросът за свалянето на неговия имунитет е отпаднал от само себе си.

Държавният глава притежава такъв само, докато заема този пост, уточни той.

За първи път Германия е изправена пред подобна ситуация.

Кристиан Вулф, най-кратко управлявалият президент в историята на ФРГ, се прости с поста си заради обвинения за корупция и злоупотреба със служебното положение.

Канцлерът Ангела Меркел няма късмет с държавните мъже.

Предишният президент Хорст Кьолер се оттегли, обиден от атаки на медиите. Сегашният скандал също започна от вестник.

В. „Билд“ направи разкрития, че Вулф е взел кредит от 500 000 евро за нов дом, като парите са дошли от негов приятел, но и богат бизнесмен в Долна Саксония. В замяна на услугата Вулф го е вземал в държавни делегации.

Президентът е подозиран във вземането на дарения за издаване на автобиографията си от друг бизнесмен. Обвиниха го, че почива безплатно при влиятелни предприемачи заедно със съпругата си и това е несъвместимо с поста му.

Допълнителен натиск над Вулф оказа и германският надзор над финансовите пазари Bafin, който обяви, че е започнал разследване дали президентът като премиер на Долна Саксония и член на борда на Volkswagen не е злоупотребил през 2008 г. с „вътрешна информация“ за намеренията на Porsche.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА