Last news in Fakti

14 Април, 2021 18:50 1 619 4

ЕК си постави за цел да пресече трафика на хора

  • ек-
  • ес-
  • трафик на хора-
  • престъпност-
  • трафиканти

Трафикът на хора продължава да бъде сериозна заплаха в ЕС

ЕК си постави за цел да пресече трафика на хора - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи нова Стратегия за борба с трафика на хора (за периода 2021—-2025 г.), съсредоточена върху предотвратяването на това престъпление, изправянето на трафикантите пред съда, защитата на жертвите и осигуряването им на възможности да действат. Между 2017 г. и 2018 г. в Европейския съюз са регистрирани над 14 000 жертви. В световен мащаб печалбите, реализирани от трафикантите, се оценяват на 29,4 милиарда евро за една година. Тъй като се очаква търсенето на експлоатация да продължи, трафикантите преориентират своята дейност онлайн, а пандемията пък вероятно ще създаде условия за по-интензивна експлоатация, в обявената днес стратегия се определят мерките, които ще позволят на ЕС и неговите държави членки да продължат да засилват отпора си срещу това явление, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, заяви: Борбата с трафика на хора е част от нашите усилия да изградим Европа, която закриля. Трафикантите използват уязвимостта на хората. С обявената днес стратегия възприемаме тристранен подход, като използваме съчетание от законодателство, политика и оперативна подкрепа и финансиране, за да намалим търсенето, пресечем престъпната дейност и осигурим възможности на жертвите на това отвратително престъпление да действат.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон заяви: Трафикът на хора е престъпление, за което няма място в нашите общества. Въпреки това престъпниците продължават да извършват трафик на хора, предимно на жени и деца и най-вече с цел сексуална експлоатация. Дължим защита на жертвите и трябва да изправим пред съда извършителите, които третират човешки същества като стока. Правим преглед на действащите правила, за да проверим дали те все още са пригодни, и ще оценим възможността за криминализиране на използването на услуги, предоставяни чрез експлоатацията на жертви на трафик на хора.

Стратегията допълва действащата всеобхватна правна и политическа рамка на ЕС за борба с трафика на хора, която се основава на Директивата за борба с трафика на хора. Комисията ще продължи да подкрепя държавите членки при транспонирането на Директивата и, ако е необходимо, ще предложи изменения, за да се гарантира, че тя е подходяща за целта. Координаторът на ЕС за борбата с трафика на хора ще продължи да играе възлова роля в изпълнението на тази стратегия.

А акцентът в Стратегията е поставен върху:

- Намаляване на търсенето, което насърчава трафика на хора: Комисията ще оцени възможността да бъдат въведени минимални правила на ЕС за криминализиране на използването на услуги, предоставяни чрез експлоатацията на жертви на трафик на хора, и заедно с националните органи и организациите на гражданското общество ще организира кампания за превенция, насочена към секторите с голям риск. Комисията ще обмисли също укрепване на Директивата относно санкциите срещу работодателите и ще предложи законодателство, уреждащо корпоративното управление, с цел да бъде изяснена отговорността на предприятията, както и ще предостави насоки относно задължението за надлежна проверка, за да допринесе за предотвратяването на принудителния труд.

- Пресичане на икономическия модел на трафикантите, както онлайн, така и офлайн: Комисията ще проведе диалог с технологичните и интернет предприятията, за да намали използването на онлайн платформите за набиране и експлоатация на жертви. Тя ще насърчава систематичното обучение на правоприлагащите и съдебните специалисти в областта на разкриването и борбата с трафика на хора.

- Защита, подкрепа и осигуряване на възможности на жертвите да действат, със специално внимание към жените и децата: целта на Стратегията е да подобри ранното идентифициране на жертвите и тяхното ориентиране към получаването по-нататък на помощ и защита, да укрепи програмите, които осигуряват на жертвите възможности да се оправят самостоятелно и улесняват тяхното реадаптиране. Комисията ще финансира също обучение, насочено към социалното измерение на пола и специалните нужди на децата, за да помогне на полицията, социалните работници, граничните служители и здравния персонал да откриват жертвите.

- Насърчаване на международното сътрудничество: тъй като половината от жертвите, идентифицирани в ЕС, са граждани на държави извън ЕС, сътрудничеството с международни партньори е от възлово значение за справяне с трафика на хора. ЕС ще използва набор от инструменти на външната политика и оперативно сътрудничество, за да подпомогне борбата с трафика в държавите на произход и транзитно преминаване, включително чрез специални диалози за правата на човека и сигурността, засилено сътрудничество със Съвета на Европа и редовни и целенасочени комуникация, действия и обмен на информация с делегациите на ЕС в държавите партньори. Предстоящият План за действие срещу контрабандата на мигранти ще допринесе също за разбиване на бизнеса на трафикантите, състоящ се от довеждането на жертвите в Европа, където да бъдат експлоатирани.

Трафикът на хора продължава да бъде сериозна заплаха в ЕС въпреки постигнатия през последните години напредък. Жертвите са предимно жени и момичета, въвлечени в трафик с цел сексуална експлоатация. В третия доклад относно напредъка в борбата с трафика на хора, публикуван през октомври 2020 г., се съдържа фактологичен преглед на постигнатия напредък, представят се тенденциите, предизвикателствата и възловите въпроси в борбата с трафика на хора в ЕС. Тъй като зад трафика на хора често стоят организирани престъпни групи, Стратегията за борба с трафика на хора е тясно свързана със Стратегията на ЕС за борба с организираната престъпност, която също беше представена днес. Защитата на обществото от организираната престъпност, включително борбата с трафика на хора, е приоритет по Стратегия на ЕС за Съюза на сигурност. В Новия пакт за миграцията и убежището също се подчерта значението на ранното идентифициране на потенциални жертви от страни извън ЕС на трафик на хора


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крумчо

    3 0 Отговор
    ЕС подкрепя отвличането на българки от турци и цигани и продаването им за проститутки
  • 2 Землянин

    3 0 Отговор
    ЕК ще пресича трафика на хора но трафика с лодки от Африка и Арабия няма да пресичаме а директно ще ги разпределим в Франция Испания и Италия а ако има индийски мигранти веднага ги даваме на България да ги приобщи в Столипиново
  • 3 железаров

    7 0 Отговор
    Трафикът на лилави минзухари от България за ЕС ,трябва да се насърчава.
  • 4 Някой си

    0 0 Отговор
    Ми да почне с мигрантите........там трафика е най-голям!