Last news in Fakti

13 Април, 2021 07:41 2 362 14

ЕК: Чистият водород играе ключова роля

  • ек-
  • ес-
  • ключова роля-
  • водород-
  • тиери бретон-
  • чист водород

ЕС иска да ускори внедряването на чист водород в Европа

ЕК: Чистият водород играе ключова роля - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия отправя покана до всички над 1000 членове на Европейския алианс за чист водород да представят проекти за възобновяеми и нисковъглеродни водородни технологии и решения. Това е важна стъпка в изграждането на портфейл от жизнеспособни инвестиционни проекти за постигане на целите, заложени в Стратегията за използване на водорода за неутрална по отношение на климата на Европа. Крайният срок за представяне на проекти е 7 май. На следващото заседание на форума по въпросите на водорода на 17-18 юни ще бъде направен преглед на проектите и ще се предоставят възможности за установяване на контакти.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: „Чистият водород играе ключова роля в надпреварата за декарбонизация на много сектори от нашата икономика, като същевременно допринася за по-устойчива и конкурентоспособна индустрия на ЕС. Тази покана е важна стъпка напред в работата на Алианса. Това ще помогне за изграждането на портфейл от проекти и за оценка и преодоляване на пропуските и пречките по веригата за създаване на стойност на чистия водород.”

Целта на стратегията на ЕС за използване на водорода е да се ускори внедряването на чист водород в Европа. В Стратегията се поставя цел за монтиране на електролизьори със сумарна мощност 6 GW за водород от възобновяеми източници до 2024 г. и на електролизьори за водород от възобновяеми източници със сумарна мощност 40 GW до 2030 г.

Основната цел на Европейския алианс за чист водород, стартиран през юли 2020г., е да идентифицира поредица от съществени инвестиционни проекти по веригата на стойността на водорода с оглед на екологичен преход, да създаде пазар за чист водород, допринасящ за растежа и заетостта, и да намали емисиите на парникови газове. Европейският алианс за чист водород обединява промишлеността, националните и местните власти, гражданското общество и други заинтересовани страни. Той е неразривно свързан с веригата за създаване на стойност на водорода, като обхваща водород от възобновяеми източници и водород с ниски въглеродни емисии от производството до пренасянето и приложението в областта на мобилността, промишлеността, енергетиката и отоплението. Шест кръгли маси се провеждат в тематични работни групи, отговорни за оперативната работа на алианса.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    9 1 Отговор
    При БМБ всичко с хоризонт над 2 г е мираж. Идея си няма как се управлява държава
  • 2 пешо

    12 2 Отговор
    два въпроса:
    - мръсен водород има ли;
    - какво стана с перките и соларките?
    пусти мишоци брасълски!

    Коментиран от #4, #7, #13

  • 3 Боклуци

    4 1 Отговор
    Като бмб
  • 4 До коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Пасъл Диньо крави, за ху-во здраве
  • 5 АНОНИМЕН

    4 1 Отговор
    Всеки ТЕЦ и АЕЦ има собствена електролизерна инсталация и "цепи" водата за производствени цели! За да разцепиш водната молекула се харчи немалко електроенергия! Къде излиза сметката да правиш водород от електроенергия произведена по класическа технология с КПД около 30-35%?, че и да продаваш водорода на печалба!? Има и доста скъпо оборудване са разпространение, продажба, употреба...!

    Коментиран от #6

  • 6 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "АНОНИМЕН":

    надявам се, че зелките имат изнавпредвид двигатели с водород, пробив в техноогиите на получаване непосредствено преди изгарянето и пр.
    иначе технологията за разделяне на водата в промишлени условия е отдавна позната и изучена добре. скъпото е енергията, другото не.
  • 7 pbdan

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Ето колко е "чист" водорода: 1. Eнeргиятa пoлучeнa при изгaрянeтo нa вoдoрoдa e 3 пъти пo-мaлкo oт eлeнeргиятa зa пoлучaвaнeтo му. 2. Изгaрянeтo нa вoдoрoдa c oкиcлитeл въздух e cъпрoвoдeнo c oтдeлянe нa мнoгo пo-врeднитe aзoтни oкиcи oтколкото е CO2. 3. Aкo ce изгaря c киcлoрoдa oт eлeктрoлизaтa, тoвa cтaвa при 3000 грaдуca и гoрeлкaтa трябвa дa e кaтo coплoтo нa кocмичecкa рaкeтa cъc cъoтвeтнитe тeхнoлoгии. 4. Вoдoрoдът e взривooпaceн cмeceн c въздухa при пoчти вcякaквo cъoтнoшeниe. 5. Прeминaвa прeз пoчти вcички мeтaли пoрaди мaлкaтa cи мoлeкулa. Нe cтaвa зa гoривo в ДВГ(рaзтoпявa гo и имa aзoтни oкиcи). Рaнo e зa вoдoрoдa!!!

    Коментиран от #11

  • 8 pbdan

    1 0 Отговор
    Тия комисари нещо не се съветват със специалистите по въпроса. Според начина на добиване водородът се нарича "сив" - получен от природен газ и водни пари при висока температура. "Син" се нарича този получен от въглища и вода и "зелен" - добитият при електролиза на водата. Сивият и синият водород са 3 пъти по-евтини от зеления, но имат въглероден отпечатък.
  • 9 ДжафДжаф

    0 1 Отговор
    Зелен, син, бенбян водород! Русия май предлага от всичко. Както беше казал другаря Путин: И на дърва да минете пак ще ви се наложи да ходите до Сибир!!
  • 10 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Когато ти бръмне в главата да правиш НЕЩО, следва да си отговориш на много въпроси като :
    1. Като го направя нещото - какво ще имам накрая?
    2. Как ще го правя?
    3. С какво/материали, суровини.../ и с кого/трудов ресурс/ ще го правя?
    4. Колко струва всичко това да се направи?
    5. Как и кога ще ми се върне вложеното?
    6. Ако на някой от въпросите отговора не ни хареса се връщаме е започваме отначало!
    Сигурно някой от постващите може да добави още въпроси към гореописаните! Историята помни много случаи когато невероятен човешки и природен ресурс е похарчен за щуротии и г+зарлък!

    Коментиран от #14

  • 11 Въпрос към Вас

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "pbdan":

    Това което твърдите,
    че не може водородната технология да бъде ефективна ,
    и следователно водорода да се ползва , като гориво?
    Подлежи ли на усъвършенстване ?
    Или има ли други фактори ,
    които са естествени и могат да ефективизират процеса?

    Коментиран от #12

  • 12 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Въпрос към Вас":

    Всичко е възможно, въпросът е дали е икономически изгодно и могат ли да се правят далавери. Например решат да субсидират производството на "зелен" водород, но някой ще декларира "сив" или "син" водород и ще гълта субсидии. Така беше с фотоволтаиците, работеха и нощем или преобразуваха ток от мрежата и го продаваха по 70ст./кВтч. При КПД 35% за съхранение на енергия губи от ПАВЕЦ (70%) и новите акумулатори (над 90%). КПД на водородна клетка - 50%. Това, което съм изброил са само част от проблемите. Тойота се мъчат с него много години и нищо.
  • 13 Това става

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Има едни пари заплюти за субсидий от ЕО,
    за Доган и Хунтата и трябва да се усвоят!
    Пристанище" Доган- Варна", и "чистия" водород
    изградено с държавни пари,
    ще храни Хунтата 100 години напред?
    Точно копие на Биоцентралите и Фотоволтаиците!
    Този път, без" битото беб"е Делян Пеевски ?
  • 14 ОПИТАХ ДЪРВОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

    Когато парите са изкарани от НАП, за Хунтата!
    Бизнес идеята и бизнесплана са само за камуфлаж?
    Стоян Маврудиев е човека,на Ахмед Доган,
    който одобряваше идеите за милиардите?
    Тогава както и сега,
    Иван Гешев, беше по-сляп от Омир от" Илиядата"?
    Да пишем ли още , или кандисахме?
    Забрави тотално ,за реален бизнес в България?