27 Май, 2021 13:35 1 472 21

Повече от половината европейци желаят замяна на депутатите с... изкуствен интелект

  • депутати-
  • изкуствен интелект-
  • европа-
  • замяна

Проучването установи, че идеята е особено популярна в Испания

Повече от половината европейци желаят замяна на депутатите с... изкуствен интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване установи, че повечето европейци биха искали някои от членовете на парламента в отделните държави да бъдат заменени от алгоритми (от изкуствен интелект), предаде БНР.

Изследователи от Центъра за управление на промяната на частния испански университет IE University попитаха 2769 души от 11 държави по света как биха се почувствали относно намаляване на броя на депутатите от националните парламенти на техните страни, като тези места бъдат предоставени на Изкуствен интелект (ИИ или AI), който ще има достъп до техните данни. Резултатите, публикувани в четвъртък, показват, че въпреки ясните и очевидни ограничения на ИИ, 51% от европейците казват, че са за подобен ход.

Оскар Йонсон, академичен директор в Центъра за управление на промяната на IE University и един от основните изследователи на доклада, каза пред бизнес телевизия CNBC, че е налице "десетилетие на упадък на вярата в демокрацията като форма на управление". Причините вероятно са свързани с повишена политическа поляризация, филтърни балони и раздробяване на информация, каза той.

"Възприемането на всички е, че политиката се влошава и очевидно се обвиняват политици, така че мисля, че нашият доклад улавя общия дух", каза Йонсон. Той добави, че резултатите не са толкова изненадващи, "като се има предвид колко хора познават своя депутат, колко хора имат връзка с неговия депутат и колко хора знаят какво прави техния депутат".

Проучването установи, че идеята е особено популярна в Испания, където 66% от анкетираните хора я подкрепят. В Италия пък 59% от респондентите бяха за тази идея, а в Естония - 56%. Не всички държави харесват идеята за предаване на контрола на машини, които могат да бъдат хакнати или да действат по начин, по който хората не искат от тях. Във Великобритания цели 69% от анкетираните бяха против идеята, докато 56% бяха против в Холандия и 54% в Германия.

Извън Европа, около 75% от анкетираните в Китай подкрепиха идеята парламентаристите да бъдат заменени с изкуствен интелект, докато 60% от американските респонденти се противопоставят на това. Мненията също така се различават драстично според различните поколения, като се установи, че по-младите хора са значително по-отворени към подобна идея. Над 60% от европейците на възраст 25-34 години и 56% от тези на възраст 34-44 години подкрепиха идеята, докато мнозинството от анкетираните над 55-годишна възраст не я смятат за добра.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доган

    7 2 Отговор
    Цирка е пълен във ФАКТИ!
  • 2 Бат Ваню

    9 2 Отговор
    Страхотна идея.
  • 3 Лелеее

    13 3 Отговор
    Не прекаляваме ли вече?
    2000г 1000 филма с вируси и зарази - тупнахте ни COVID ?
    Сега кво , от Терминатор ли се “вдъхновихте “???
  • 4 asd

    16 1 Отговор
    Ама как така без торта Сахер с мас и без пачки по чекмеджетата?
    Ганьопитеците ще се побъркат ...
  • 5 zeus

    11 0 Отговор
    Ако сложат маймуни ще гласуват само 50 процента вредно за народа, а не като депутатите почти 100.
  • 6 ГЕРБ

    3 3 Отговор
    Не може руски хакери ще създадът дронове които да обикалят над парламента и да хакват изкуствения интелект вполза на Радев !
  • 7 Мда

    11 1 Отговор
    По-добре да са с изкуствен интелект, отколкото без интелект. През последните 12 години депутатите в парламента бяха оперирани от интелект...
  • 8 IT реалност

    9 1 Отговор
    Зависи кой ще пише (и дописва) алгоритмите на тоя изкуствен "интелект" Хахахаа
  • 9 Иван Грозни

    8 1 Отговор
    Мисля, че има някаква логика. На първо място няма да лапат по 10 кюфтета без пари от бюфета на парламента и да правят големи шкембета. После няма да прахосват щури пари за луксозни автомобили. Така ще икономисат милиарди в полза на трудовите граждани. А и поддръжката на такъв интелект не е толкова скъпа. Основно електричество и малко резервни части/защото са с голяма гаранция/ и няма да има избори на 4-5 години .
  • 10 За какво говорим

    7 2 Отговор
    Човешкият разум действа праволинейно докато Изкуствения Интелект Мултилинейно!
    Ще се молите да не сте се раждали!
  • 11 Даа

    1 0 Отговор
    Това е бъдещето, особено за корумпираните държавици.
  • 12 Тра-ла-ла

    6 1 Отговор
    Това е началото на края! Края на началото вече премина!
  • 13 23456

    3 0 Отговор
    Тук всичките да сменят,щом ще крадат не ги искаме
  • 14 Как ли пък не

    3 1 Отговор
    Ама точно си представих как ще допусна една машина да ми решава съдбата - веднага я изключвам от тока и и махам батериите.
  • 15 Е с либерастите ще е тъй!

    4 0 Отговор
    От либерастия се докараха да избират депутати по-тъпи и от т.нар. "изкуствен интелект" с едноцифрено АйКю!
  • 16 Пепи

    3 0 Отговор
    Изкуственият интелект не може да победи естествената простотия.
  • 17 Госあ

    2 0 Отговор
    Има две направления за изкуствения интелект, капиталистите искат да заменят политическите решения на машината и да оставят пазара да определя правилата, за са стане джунглата дигитална, докато ККП разглежда ползата от ИИ като безпристрастен инструмент за регулиране на потока на производство и потребление в условията на планова икономика и предпоставка за устойчиво развитие.
  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    Мисля че е страхотна идея - все пак е добре да има някакъв интелект в парламентите , пък бил той и изкуствен .
  • 19 dfu

    0 0 Отговор
    И магарета да сложат за депутати, едва ли положението ще се промени.
  • 20 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    1 0 Отговор
    Това е опасна идея !
  • 21 Драгомир

    1 0 Отговор
    Изкуственият интелект е изпълнител - мечтата на задкулисието навсякъде по света. По-лесно се поддържа от зомбирането на човешките мозъци за нуждите на политиката. Вечното задкулисие се страхува от напредналите разработки на „изкуствено съзнание”.