28 Ноември, 2023 19:40 1 304 5

Тайна дипломация в Катар! Секретните служби на Израел и САЩ преговарят за съдбата на заложниците

  • израел-
  • газа-
  • катар-
  • цру-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

В момента приоритет е освобождаването на цивилните заложници, жени и деца, след това ще дойде ред на военните

Тайна дипломация в Катар! Секретните служби на Израел и САЩ преговарят за съдбата на заложниците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на израелското външно разузнаване Мосад Давид Барнеа е в Доха, където пристигна за преговори с директора на ЦРУ Бил Бърнс и високопоставени катарски служители, съобщава Times of Israel.

Според изданието това е третото пътуване на Барнеа до Катар от началото на войната, той също така е разговарял с висши катарски служители в Израел, тъй като Доха действа като посредник между Израел и "Хамас".

На 9 ноември Ройтерс съобщи, че Барнеа и Бърнс са провели разговори в Доха с премиера на Катар Мохамед Ал-Тани преди последвалото споразумение за временно прекратяване на огъня и освобождаването на някои заложници, взети от "Хамас".

Настоящото посещение идва, след като Израел и "Хамас" се съгласиха да удължат примирието с два дни, за да освободят поне още 20 заложници от Газа.

По-рано стана известно, че тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Близкия изток за трети път от началото на войната. Напоследък администрацията на Джо Байдън, която беше изправена пред остри критики в рамките на собствената си партия за справянето си с войната между "Хамас" и Израел, полага значителни дипломатически усилия за постигане на мирно разрешаване на конфликта.

Катар възнамерява да удължи примирието между Хамас и Израел въз основа на възможността групировката да освобождава 10 заложници на ден, каза говорител на катарското правителство.

Временното прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на Катар, продължава пети ден. В понеделник то беше удължено с 48 часа, през които екстремистите обещаха да освобождават по 10 заложници на ден в замяна на трима палестински затворници за всеки израелец.

На брифинг във вторник говорителят на катарското външно министерство Маджед ал-Ансари каза, че преговорите за освобождаването на израелските войници, държани като заложници от Хамас, могат да започнат след освобождаването на цивилните.

"В момента приоритет е освобождаването на цивилните заложници, жени и деца, след това ще дойде ред на военните", каза Ал Ансари.

Той също така каза, че в момента Катар не може да потвърди планове за освобождаване на повече израелски заложници освен 20-те, които трябваше да бъдат освободени в две групи от по десет днес и утре.

В момента се смята, че още около 170 души остават в ръцете на палестинските бойци - както граждани на Израел, така и на други страни, заловени по време на нападението срещу Израел на 7 октомври. Говорител на катарското външно министерство каза, че не може да потвърди точния им брой.

По-рано групировката "Хамас" заяви, че самите те не знаят точно колко хора са били отвлечени в Газа, тъй като някои от заложниците са били заловени от по-малки групировки, които са нахлули в Южен Израел след основните сили, и сега е необходимо да се установи местонахождението на всички заложници.

Ал-Ансари също каза, че е имало "минимални нарушения" по време на примирието, но те не са застрашили общото споразумение.

"Катар подкрепя всички регионални усилия за постигане на постоянно прекратяване на огъня в Газа", добави катарският официален представител, отбелязвайки, че арабските страни в момента координират съвместен призив към международната общност по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Хазарите пуснаха в замяна от затвора 14 годишни деца които са били вкарани там на 10 години.
  • 2 Майна

    5 2 Отговор
    След ,,клането,, :
    ,,От 2,3-милионното население на Газа,

    1,73 милиона сега са разселени...

    20 030 цивилни убити...

    8176 деца са убити...

    4112 жени са убити...

    7000 души остават в неизвестност, включително над 4700 деца...

    36 350 цивилни са ранени.,,
  • 3 Майна

    6 3 Отговор
    ,,В грубо нарушение на международното право, израелската държава през последните дни уби хиляди невинни мъже, жени и деца в изключителна, престъпна жестокост за отмъщение срещу невъоръжено цивилно население, което беше под блокада на основни стоки , лекарства и електричество вече 16 години. Всички убити в това масово убийство са местни мюсюлмански араби, живеещи в Газа, в тяхната традиционна родина Палестина. Те съставляваха мнозинството от населението на Палестина в продължение на повече от хилядолетие, до 1948 г., когато земята им беше насилствено разделена от доминираната от Америка, тогава новоучредена Организация на обединените нации в Ню Йорк.

  • 4 Майна

    5 2 Отговор
    Изказване на освободен заложник от ХАМАС
    ,,Завинаги ще бъда пленник на благодарността, защото тя не си тръгна оттук с психологическа травма за цял живот. Ще запомня любезното ви поведение, предоставено тук, въпреки трудната ситуация, с която се справяхте, и тежките загуби, които претърпяхте тук, в Газа. Иска ми се в този свят да можем наистина да бъдем добри приятели.

    Желая на всички здраве и благополучие... Здраве и любов на вас и децата на семействата ви.

    Много благодаря.

    Данял и Емилия”

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.