Last news in Fakti

31 Януари, 2024 05:27 1 197 10

САЩ и Германия опитват да забавят поканата на Украйна за НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • германия-
  • сащ

Според двете страни е твърде рано за подобна стъпка

Украйна и нейните партньори настояват НАТО официално да покани Киев да стане член на алианса по време на срещата на върха през 2024 г. в американската столица, но усилията им се сблъскват с опозиция от Съединените щати и Германия, предаде Foreign Policy.

Според източници на медиата източноевропейските партньори на Украйна в блока искат поканата да е факт възможно най-скоро, но Вашингтон и Берлин се отнасят предпазливо към подобно предложение и „оказват сериозна задкулисна съпротива“. В същото време, както се отбелязва в статията, Франция е готова да изпрати официална покана на Киев. Други членове на НАТО, главно САЩ и Германия, смятат, че е твърде рано да започне процесът на приемане на страната в алианса, докато Русия продължава с инвазията си.

Властите в двете страни настояват, че Украйна в крайна сметка трябва да се присъедини към алианса, но сега не е моментът да започне този процес. Те подчертават, че в близко бъдеще е необходимо да се съсредоточат върху продължаване на доставките на оръжие за Украйна.

Както подчертава Foreign Policy, „твърде бързото приемане на Украйна в НАТО може да провокира пълномащабен конфликт между НАТО и Русия“. Списанието признава, че такъв хипотетичен конфликт може да стане ядрен.

Дори ако Украйна получи официална покана да се присъедини към алианса, членовете му обсъждат въпроса кога и как всъщност може да се присъедини към него, се казва в статията. Освен това възниква въпросът колко време ще отнеме на Украйна да се присъедини, дори и да получи официална покана, посочва списанието. Членовете на НАТО трябва единодушно да одобрят приемането на нова страна, „пречка, която може да причини сериозни политически спорове и дипломатически главоболия в алианса“, подчертава Foreign Policy. А „това може да отнеме години“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виждат, че

    25 2 Отговор
    Има ли покана, то Русия ще затрие Укра, като държава... За това, няма смисъл да се кани за НАТОто. Нали това беше едно от условията на Русия и се стигна до войната? Еми още ли ще дразнят Русия? До кога?
  • 2 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    С такива съюзници не ти трябват врагове.
  • 3 Точната дума

    13 0 Отговор
    Е да забравят
  • 4 така така

    18 0 Отговор
    малко ги е страх сащисаните че може да се разпилее натю ако влезе във война с русия без да се крие … защото сега само тихичко се бутат там уж че не участват но започнат ли реална война ще стане лошо та за това дават заден ! а германистан просто е прикачен за да не е само америка там отдавна нямат собствено мнение всичко решава шефа !
  • 5 Смех в блатото

    1 14 Отговор
    Руската пропаганда е отчаяна :)))

    Коментиран от #6

  • 6 А бе

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смех в блатото":

    Май ЕС и Америка са отчаяни че нямат пари и гледат да откраднат едни 300 млрд
  • 7 Шопо

    8 0 Отговор
    В НАТО няма място за Украйна, да им направим място Референдум за ЕС и НАТО.
  • 8 Ха ха ха ха

    8 0 Отговор
    Каква Германия бе? Та те от края на ВСВ са окупирана държава, без своя политика. Защо от тогава насам, всеки новоизбран канцлер, първото нещо, което прави е да отиде в щатите и подпише прословутия "Канцлер акт"? Нищо не решават в Германия самостоятелно.
  • 9 Лесен въпрос без отговор

    7 0 Отговор
    Студената война завърши. Няма социализъм и военна организация Варшавски договор. След 1991 г настана световен мир. През този 40 годишен мир, НАТО не се разпусна, от 12 страните членове станаха 31, с кандидати за членове Швеция и Украйна. НАТО миролюбиво се разшири до границите на Русия. Започна да разполага "отбранителни" ядрени оръжия срещу агресора Русия. Това така ли е или съм Руски рубладжия?

    Коментиран от #10

  • 10 Д-р Гълъбова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лесен въпрос без отговор":

    Руски рубладжия и путинис си. Само една е правата политика и зельо и нейния пророк .