Тема: Украйна

1 Юни, 2024 03:32 1 885 28

Русия атакува Одеса с балистична ракета, ранени са двама души

  • украйна-
  • русия-
  • одеса-
  • унгария

Партията на Виктор Орбан бойкотира снощи извънредното парламентарно заседание, свикано от опозицията заради руски кибератаки

Одеса беше атакувана снощи с балистична ракета с касетъчни боеприпаси, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм", цитиран от БТА.

В централната част на града имаше силна експлозия. По информация на областния управител целта на атаката е била пристанищната инфраструктура.

"Двама души са били ранени: 28-годишно момиче и 37-годишен мъж. В момента са хоспитализирани в средно тежко състояние", посочи още Олег Кипер.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан бойкотира снощи извънредното парламентарно заседание, свикано от опозицията заради руски кибератаки, които правителството омаловажи, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Скандалът не е в това, че руски хакери са атакували Унгария", заяви за френската агенция опозиционният депутат Бенце Тордай, "а в това, че правителството не реагира". "То мълчи, когато унгарските секретни данни и тези на нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО са придобити от руски шпиони", добави той.

В изявление, изпратено до АФП, партията "Фидес" на Виктор Орбан заяви, че тази " инициатива на левицата" е "фарс" и че тя няма да "участва в заседанието". Тя определи като "лъжи от предизборната кампания" съобщения в пресата, публикувани преди парламентарните избори през 2022 г., в които се твърди, че руските служби са проникнали в системите на МВнР година по-рано.

Но в средата на май новинарският сайт 444 публикува с доклад на унгарското разузнаване, който е получил и в който са изброени щетите, причинени от хакерски атаки. Според документа "повече от 4000 настолни компютръра и повече от 930 сървъра са били компрометирани" от групата APT 28 на руското военно разузнаване ГРУ и групата APT 29 на Федералната служба за сигурност.

Миналата седмица лидерът на националистите Виктор Орбан се опита да омаловажи значението на хакерската атака.

"Опитите за достъп до чужди данни са ежедневие за всяка държава и Унгария не прави изключение", каза Орбан, единственият лидер на ЕС, който поддържа високо ниво на сътрудничество с Москва въпреки руската инвазия в Украйна. "От север на юг, от изток на запад, има постоянни опити за проникване", каза той пред таблоида "Блик".

Правителството настоява, че според него "никакви поверителни данни" не са "попаднали в ръцете на чужденец" и че в това отношение атаката "не е дала резултат".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    23 8 Отговор
    Колко българи има по света - това не е малко число - 150 000 човека, а ние изобщо не се грижим за тях.

    А е странно Унгария - като характер, унгарците са друг тип - но подкрепят руснаците, това не ясно - за българите е ясно.
  • 3 Ай сега глупости

    34 5 Отговор
    Нашите политици са мошенници и крадци, но не са чак толкова глупави да изгубят всичко което са крали в една ядренна война.
    Въпроса е че никой няма да ги пита, американските бази са тук и те няма да питат бойко да пукаме ли или не.

    Народа ще гине за своето бездушие през всички тези години на безхаберие и ракийка. Покрай сухото гори и зеленото.
  • 4 БЕЛЯТА

    24 4 Отговор
    Продадохме се за жълти центрове а някои за милиарди а на края ще го отнесеме обикновените.
  • 5 Харков и Одеса са Руски

    31 9 Отговор
    Колкото по бързо ги освободят от укронацизма толкова по - добре.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дедо ви...

    24 7 Отговор
    До Киев пристигна отговор: руска ракета удари бункера на ГУР
    През последните два дни киевското командване претърпя значителни загуби не само сред редовия, но и сред висшия офицерски състав, както и служителите на Главното разузнавателно управление (ГУР). За първи път през последните месеци руските войски нанесоха ракетен удар по Киев. Службите за сигурност все още разчистват развалините след нощните удари, а линейки се движат из Киев и Харков с виещи сирени.
    Ракетни удари по стратегически цели
    Според авторите на публикацията руските въздушно-космически сили (ВКС) са нанесли ракетен удар по комплекса Бункер, разположен в един от районите на Харков. По налични данни в сградата е имало служители на Държавното разузнавателно управление на Украйна и украински офицери. Ударът по този обект нанесе сериозни щети на инфраструктурата на украинското разузнаване.
    Ударен е и заводът "Ниохим", където по предварителна информация са се съхранявали боеприпаси. Съобщава се за звукова вторична детонация, което показва значителни запаси от експлозиви на територията на завода. Освен това бяха нанесени удари по шивашкото предприятие „Дача“, което съхраняваше не градински ръкавици, а боеприпаси и горивно-смазочни материали за Въоръжените сили на Украйна.
    Ракетни удари по Харков
    Авторите на канала Telegram „Всъщност в Харков“ съобщават, че удари са засегнали и клуба на ловците и рибарите на улица „Грушевски“, където чести гости са украинските сили за сигурност и представите

    Коментиран от #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПОПЕ

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Отец Дионисий":

    АНА ТЕМА ТРИЖДИИ--ПРОДАЛ СИ СЕ ЗА ТРИДЕСТ СРЕБЪРНИКА -ЮДА
  • 12 ИВАНУШКА

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    ОБЯСНИ НАМ ДУРАЦИТЕ ЩО Е ------ОПЕРАЦИЯ КЛАМЕР или МК УЛТРА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ФРАНК ОЛСЕН

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "ИВАНУШКА":

    СИДНИ ГОТЛИБ Е ВЕЛИК А ТИ КАТО НЕГОВО ПРОИЗВЕДЕНИЕ ОЩЕ ПО ВЕЛИК
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Отец Ибец

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "Отец Дионисий":

    Ида колега, ида с попадията месете погачите, че ще ви се услади агресията..
  • 17 Тридневният гал0ш

    16 4 Отговор

    До коментар #13 от "ИВАНУШКА":

    Питай ген. Марк Мили, това са негови думи.
  • 18 Дай б а и перални да й ба

    11 5 Отговор
    Глей кви пакости взели да правят.
  • 19 россиян..

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви...":

    Бравос на вова.. въпрос на време е тва бандерско племе,да замине под защитата на юнеско.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    10 6 Отговор
    Балистична ракета? С касетъчни боеприпаси? Двама ранени? Блях! Я пак...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мирча Кришан

    6 3 Отговор
    Радвам се че ви харесала комедията ми "краставицата" и я ползвате винаги когато става дума за Одеса. 100 пъти вече:

    "Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район."
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Атакува но военни

    8 2 Отговор
    складове и съоръжения, не цивилни.
  • 28 Хубаво е да напишите,

    10 2 Отговор
    че преди 10 години укро нацистите изгориха българи в центъра на Одеса, като тъпкаха и поругаха българското знаме и български паметници.
Новини по държави: