Last news in Fakti

11 Юни, 2024 11:52 792 10

САЩ обмислят договаряне на едностранно споразумение с Хамас за освобождаване на заложници

  • сащ-
  • договаряне-
  • едностранно-
  • споразумение-
  • заложници-
  • хамас

Конкретностите на това, което САЩ биха могли да предложат на Хамас в замяна на свободата на заложниците, остават неясни

САЩ обмислят договаряне на едностранно споразумение с Хамас за освобождаване на заложници - 1
Снимка: БГНЕС

Официалните лица на САЩ обмислят директни преговори с бойците на Хамас, за да осигурят освобождаването на петима американски заложници в Газа. Този ход идва като план за извънредни ситуации, ако продължаващите дискусии за прекратяване на огъня с Израел не доведат до желания резултат, според NBC News, предава News.bg.

Конкретностите на това, което САЩ биха могли да предложат на Хамас в замяна на свободата на заложниците, остават неясни. Тази информация идва от комбинация от настоящи и бивши служители на САЩ. Ситуацията е напрегната след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, която доведе до остър отговор от Израел и трагичната загуба на трима американци, чиито тела все още не са открити.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, говорейки от Кайро, подчерта, че споразумението за прекратяване на огъня, което в момента се разглежда, е най-ефективната стратегия за гарантиране на безопасното завръщане на заложниците. Въпреки това, ако тези преговори се провалят, САЩ са готови да се ангажират директно с Хамас чрез катарски посредници, изключвайки Израел от тези дискусии.

Подобна сделка може потенциално да обтегне и без това напрегнатите отношения между САЩ и Израел. Смята се, че Хамас може да види това като възможност да използва ситуацията срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е изправен пред вътрешен натиск да разреши ситуацията със заложниците.

В светлината на тези събития говорителят на израелското правителство Дейвид Менсер призова всички нации да окажат максимален натиск върху Хамас за освобождаване на заложниците.

В момента министър Блинкен е на осмото си посещение в региона след инцидента през октомври, подчертавайки ангажимента на САЩ за разрешаване на кризата и гарантиране на безопасността на своите граждани в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    7 0 Отговор
    Да помислят за споразумение и с Русия- Украйна приключва, а НАТО се изтегля безпроблемно на Британските острови!
  • 2 Антитерорист

    0 6 Отговор
    Тия , от Хамас са най - обикновени терористи! Ама, за Ели са бойци!:) Eли ! Сигурен съм че си Арабела!:)
  • 3 Прави впечатление

    6 0 Отговор
    Че когато се говори за войната на Израел срещу палестинците винаги се споменава причината за началото на тази война
    Когато се споменава за войната между Русия и Украйна никога не се споменава причината за началото на тази война
    Защо ли?
    Защото хората ще трябва да си направят аналогии.

    Коментиран от #4

  • 4 Ъъъъ не!

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прави впечатление":

    Защото са пропаганден канал на ЦРУ! Това е Първопричината, другото е следствие!

    Коментиран от #6

  • 5 Блинкен

    4 0 Отговор
    За осми път бил в региона
    Ми той да си стои там за какво въобще само ходи напред-назад да бие път
  • 6 Прави впечатление

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ъъъъ не!":

    Те може да се пропаганден канал но поне малко за да ни замажат очите би трябвало от части да казват и другата истина
  • 7 Демократ

    4 2 Отговор
    Палестинците са терористи за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора

    Коментиран от #8

  • 8 Констатация

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    Това го публикувате под всяка статия,свързана пряко или косвено с конфликта в Газа.Постигнахте ли желания резултат до сега?
  • 9 Демократ

    3 2 Отговор
    Хамас продължават да изнудват и задържат заложници,после Израел виновен който иска да ги освободи.Изобщо не ги интересува че дават жертви цивилни оставени в Газа за жив щит да пазят "силните "бойци на Хамас.За съжаление Хамас действа по чужди инструкции и продължават сами да подкопават доверието.Защо не евакуираха в съседни държави жените и децата и да излязат да се бият ,то не че някоя съседна страна иска палестински араби което също е парадокс,но можеше поне да опитат.
  • 10 Демократ

    3 2 Отговор
    Всички се втурнали да спасяват радикалните ислямисти от Хамас които направиха подземен град в Газа и го натъпкаха с оръжие в период когато са на издръжка на целия свят. Които създават поколение да убива и го фанатизираха. Да, картините са покъртителни, но Израел иска да освободи заложниците,защо не ги освобождават, защо съседните страни не приемат бежанци. Как ще признаят държава която постъпи като терорист която уби 1200 души в един ден. На всички пресконференции пропалестински екстремисти се опитват да изкара Израел нехуманен. Обикновено израелските защитници задават един - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. За тях ИЗРАЕЛ не трябва да съществува.