Отидете към основна версия

23 Октомври, 2014 13:18, обновена 23 Октомври, 2014 13:18 8 547 16

Осакатена американка осъди Toyota

  • toyota-
  • 4runner-
  • съд-
  • процес-
  • монтерей-
  • калифорния-
  • челси хил

Toyota ще трябва да заплати $12.5 млн. на млада калифорнийка, парализирана след тежка катастрофа с всъдеход 4Runner. Съдът в гр. Монтерей е преценил, че травмите й са причинени от предпазния колан на задната седалка, където се намирала 22-годишната Челси Хил по време на удара.



Нещастието се случило на 21 февруари 2010-а, когато японският автомобил се забил челно в крайпътно дърво със скорост 30 мили/ч (50 км/ч). Водачът - младеж на 18 години - бил пиян. Хил получила необратими увреждания на гръбначния стълб, тъй като коланът на средното място на задната седалка бил двуточков.



Според неврохирурга, оказал първа помощ на Челси след катастрофата, ремъкът практически я бил "разрязал на две". По време на съдебните заседания били показани филми от краш тестове, в които пристегнати с двуточкови колани манекени се прегъвали на две, докато при триточковите оставали в седнало положение.



Съдът постановил, че Toyota носи 90% от отговорността за инвалидизирането на Хил. Останалите 10% от вината били на водача и самата Челси, задето се качила в автомобила на пиян шофьор. Обезщетението от $12.5 млн. е присъдено за минали и бъдещи медицински разходи. $4 млн. от сумата са за овъзмездяване на моралните щети, понесени от Челси Хил.

В официален отговор на присъдата от Toyota изразяват съболезнования на пострадалата, но не признават недостатъци в конструкцията на злополучния 4Runner от 1996 г. Според японската компания травмите на Хил са резултат от неправилно пристегнат колан и силата на удара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини