Отидете към основна версия

11 Декември, 2014 14:04, обновена 11 Декември, 2014 14:04 15 482 34

TÜV детронира немските коли

  • tüv-
  • статистика-
  • рейтинг-
  • употребявани автомобили

Германската асоциация за техническа инспекция TÜV публикува ежегодния си доклад за надеждността на употребяваните автомобили във ФРГ. Рейтингът е съставен въз основа на резултатите от прегледите на повече от 8.5 млн. возила и се смята за един от най-меродавните източници на информация за качеството на колите втора ръка въпреки упреците към TÜV в пристрастие към немските производители.

Автомобилите, обхванати от статистиката, са разделени в различни категории в зависимост от възрастта. Сред колите на 2-3 години доминират германските марки Mercedes-Benz, BMW, Audi и Porsche. В петицата на най-надеждните модели до 3 години влизат SLK, A6, GLK, 911 и Z4.



С напредването на възрастта обаче немските автомобили започват да отстъпват на японските. Най-малко дефекти сред колите на 4-5 години показва Mazda3, а второ и трето място в тази категория печелят Toyota iQ и Avensis.



Японските марки доминират и при по-"старшите" групи. На второ място сред автомобилите на възраст 6-7 години се подрежда Mazda 2, а на четвърто - Toyota Auris. При 8-9-годишните втора, трета и четвърта позиция по надеждност заемат Toyota Corolla Verso, Toyota RAV 4 и Mazda2, а в категорията между 10 и 11 г. японците окупират всички места от второ до осмо (съответно за Subaru Forester, Toyota RAV 4, Toyota Avensis, Honda Jazz, Toyota Corolla, Mazda 2 и Toyota Yaris).



Единственото изключение от тенденцията е Porsche 911. Живата класика от Цуфенхаузен изпреварва по надеждност японците във всички възрастови категории без тази на 4-5-годишните, където се класира втора.



На върха в общия рейтинг за най-качествена марка е Toyota, чиито автомобили страдат от най-малко повреди. За най-калпави пък от TÜV обявяват Dacia Logan, Fiat Doblo, Renault Laguna и Mercedes-Benz M-Klasse.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини