Отидете към основна версия

18 Март, 2015 11:36, обновена 18 Март, 2015 11:36 31 226 80

Тест на летни гуми (сезон 2015)

  • тест-
  • летни гуми-
  • adac-
  • 2015

"Добри"

Пролетта постепенно настъпва, а това означава и смяна на зимните гуми с летни. За онези, на които им предстои покупка на такива, но все още не са ориентирани за марка и модел, може би ще е от полза този сравнителен тест, проведен от специалистите на ADAC.

Тази година изборът пада върху 16 модела летни гуми от различни ценови сегменти и с един и същ размер - 185/60 R14. След сериозни изпитания, проведени с автомобили VW Polo, се оказва, че цели шест модела получават най-високата оценка "Добри".

Тази година хегемонията на Continental бе нарушена от Goodyear и Nokian. Трите марки събират най-много точки в крайното класиране. Интересното е, че точките на Continental, Goodyear и Nokian са равни. Малко след тях, но също с добра оценка, остават Dunlop, Hankook и Vredestein.

"Удовлетворителни"

Летните гуми на Firestone, Michelin и Sava получават оценка "Удовлетворителни", като експертите отбелязват, че съвсем малко не е достигнало на тези три варки да наредят своите продукти в най-силната група. Така например Firestone се представят не толкова добре на мокър асфалт, а Michelin губят на сух. Гумите Sava пък се оказват недостатъчно тихи и икономични.

Останалите гуми, получили оценка "Удовлетворителни", се представят зле основно на мокър асфалт. Става дума за летните предложения на Yokohama, GT Radial и Semperit. Има и едно изключение в лицето на Pirelli, които се представят отлично на мокро, но губят точки заради по-висок разход на гориво. Гумите Infinity също се представят добре на мокър асфалт, но се износват доста по-бързо от лидера в тази категория Kumho.

"Посредствени"

Въпреки високата износоустойчивост Kumho получава оценка "Посредствени". Корейските гуми впечатляват и с висока икономия на гориво, но отстъпват много в показателите на мокър асфалт. По-лоши резултати на мокро дават единствено гумите Matador.

Марките Dunlop, Hankook и Firestone също не се представят отлично, но според специалистите от ADAC като цяло може да се разчита на тях по отношение на спиране на автомобила. Интересното е, че от ADAC използват при оценката на дадена гума система с обратен бал - тоест колкото по-ниска е оценката, толкова по-добра е гумата. Така победителите Continental ContiPremiumContact 5, Goodyear EfficientGrip Performance и Nokian Line получават по 2.2 бала, а всички останали - по-високи оценки.

Най-лошата гума от теста е Matador MP 16, която е оценена с 4.8 точки. Основните критерии, по които се достига до въпросната крайна оценка, са пет - поведение на сухо, на мокро, акустика, икономичност и износоустойчивост. Ето и общото класиране.

 
1-3. Continental ContiPremiumContact 5 - 2.2 точки
      Goodyear EfficientGrip Performance - 2.2 точки
      Nokian Line - 2.2 точки
 
4-5. Dunlop Sport BluResponse - 2.3 точки
      Vredestein Sportrac 5 - 2.3 точки
 
6. Hankook Kinergy Eco K425 - 2.4 точки
 
7-9. Firestone Firehawk TZ 300 alpha - 2.6 точки
      Michelin Energy Saver+ - 2.6 точки
      Sava Intensa HP - 2.6 точки
 
10. Pirelli Cinturato P1 Verde - 2.7 точки
 
11. Infinity Ecosis - 3.0 точки
 
12. Yokohama BluEarth AE-01 - 3.1 точки
 
13 - 14. GT Radial Champiro Eco - 3.4 точки
            Semperit Comfort-Life 2 - 3.4 точки
 
15. Kumho Ecowing ES01 KH27 - 3.9 точки
 

16. Matador MP 16 - 4.8 точки

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини