Отидете към основна версия

7 392 21

Първата индийска суперкола се разпродаде

  • dc design-
  • dc avanti-
  • индия

Мумбайската компания DC Design се похвали, че стартовата партида от 500 бройки от първия индийски суперкар DC Avanti вече е разпродадена напълно. Постижението е забележително, тъй като цената от $55 000 е направо фантастична за тамошния стандарт на живот.



Въпреки агресивния и доста самобитен дизайн, вдъхновен от Ferrari и Lamborghini, Avanti има по-скоро посредствена за този сегмент механика. Макар че в конструкцията са използвани леки сплави и композитни материали, теглото достига 1 580 кг - колкото F12 Berlinetta.



За разлика от италианската суперкола обаче Avanti има скромен 2.0-литров четирицилиндров турбодвигател от Renault с мощност 248 к.с. (340 Нм), съчетан с шестстепенна ръчна предавателна кутия. Ускорението от място до 100 км/ч отнема цели 6 секунди, а незнайно защо максималната скорост е ограничена на 180 км/ч, при все че преди две години индийците обещаваха "таван" от 250 км/ч.



През 2013 г., когато бе представен прототипът на Avanti, се говореше и за по-мощна версия с шестцилиндров мотор от Honda с 400 к.с. Ако продажбите продължават да вървят толкова успешно, нищо чудно такава модификация да се появи на по-късен етап.



Във всеки случай в DC Design имат повод за гордост. Индийците не само успяха да проектират собствена суперкола и да започнат серийното й производство, а и да намерят достатъчно клиенти. Засега тиражът от 500 бройки изостава от първоначално обявените 3 000 екземпляра годишно, но началото е повече от обнадеждаващо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини