Отидете към основна версия

16 594 12

Ето кой поема кормилото на VW

  • volkswagen-
  • дизелгейт

Нов шеф на Volkswagen AG и забрана за продажба на дизелови автомобили на концерна в Швейцария

Матиас Мюлер
От Volkswagen AG обявиха, че новият шеф на компанията е Матиас Мюлер, който заменя на поста подалия оставка заради скандала "Дизелгейт" Мартин Винтеркорн. Мюлер, който до този момент оглавяваше компанията Porsche, е дългогодишен служител в концерна, като е работил и за Audi, и за Volkswagen.
 
Ще припомним, че в края на април тази година тогавашният председател на съвета на директорите Фердинанд Пиех подаде оставка. Той ръководи компанията без прекъсване в продължение на почти четвърт век, но стана жертва на преврат.
 
Още тогава 78-годишният австриец се опитваше да свали Мартин Винтернорн от поста главен изпълнителен директор на Volkswagen и да постави на негово място своето протеже Матиас Мюлер.
 
Сега, пет месеца по-късно 62-годишният Мюлер поема кормилото на VW в доста тежък за концерна момент. Заради скандала "Дизелгейт", концерна го грози уникална глоба от $18 млрд., като освен това компанията стремително губи пазарна капитализация, а имиджът й се срива катастрофално.
 
Възможната санкция е само за територията на САЩ, но проблеми се очакват и в други страни. Така например, властите в Швейцария разпоредиха спиране на продажбите на дизелови автомобили на концерна до изясняване на ситуацията.
 
„Подобно нещо никога не трябва да се случва отново”, каза Матиас Мюлер веднага след обявяването на очакваното му от специалистите назначение. Дали Мюлер ще изправи отново VW на крака и ще успее ли да се пребори с негласно обявената от САЩ търговска война, предстои да разберем.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини