Отидете към основна версия

36 418 87

Изтича ли времето на бензиновите коли?

  • електромобили-
  • бъдеще
Електромобилите се появиха в серийно производство съвсем неотдавна, но стават все по-популярни с всеки изминал ден. Те естествено имат и своите противници, които все още държат на класическия двигател с вътрешно горене. Големите автомобилни производители обаче разработват усилено возила, задвижвани само от електричество и са на мнение, че рано или късно електромобилите ще се противопоставят сериозно на класическите леки коли с ДВГ. Електрокарите все още не са идеални, но определено имат своите достойнства.
 
Преимущества и недостатъци на електромобилите
- Основното им достойнство е това, че не замърсяват околната среда. Този проблем, който все още не се отчита с нужната сериозност у нас, е доста наболял в по-развитите страни.
- Второто важно нещо е, че електродвигателите са по-надеждни и дълговечни, а обслужването им е значително по-евтино от това на моторите с вътрешно горене.
- На трето място идва икономичността. Горивото за електромобилите е ток, който зарежда акумулаторните батерии. Той може да се набави и от вкъщи и излиза в пъти по-евтино от бензина.
- На четвърто място идва високото КПД на електромобилите. Това прави повечето електромобили по-ефективни и дори по-бързи при ускорение.
- Що се отнася до недостатъците, то те са свързани основно с високата крайна цена на електромобилите. В противен случай те вече щяха да са масово явление.
- Бавното зареждане на батериите е другият минус, който специалистите се опитват да разрешат, но на този етап темповете на напредък не са големи.
Ето какво правят някои от големите автомобилни производители глобално по темата електрическите си коли и как виждат бъдещите си електромобили.
 
По-евтни електромобили Tesla
Най-популярният електрически лек автомобил е дело на компанията Tesla, но на този етап той все още е скъп, а и мрежата от зарядни станции все още не покрива всички региони. От компанията на Елън Мъск обаче продължават да работят, като плановете им са през 2018 година да пуснат на пазара напълно автономен автомобил. По-интересното обаче е планирано да се случи година по-рано. През 2017-а на пазара трябва да се появи значително по-евтината Tesla Model III, цената на която няма да превишава $30 000. Огромният гига завод за батерии на марката пък има за цел да снижи цената на акумулаторите, а последната насока в която работи Tesla е увеличаването на броя на зарядните станции по целия свят.
 
Какво да очакваме от Nissan?
През 2015 година на автомобилното изложение в Токио станахме свидетели на всевъзможни концептуални автомобили на бъдещето. Болшинството от тях бяха електрически, а едни от най-интересните прототипи бяха тези на японците от Nissan. Тяхното творение IDS Concept предизвика сериозен интерес от страна на специалистите основно заради уникалния електрически силов тракт, енергията на който идва от усъвършенстван блок от акумулаторни батерии. Въпросното возило може да се управлява както от водач, така и автономно, а от арматурното табло постепенно ще изчезнат всички механични бутони. Те ще бъдат заменени от сензорни панели, а много от командите ще се осъществяват чрез жестове или гласово.
 
Иновационен електрокар и от Lexus
Марката Lexus предвижда създаване на значително по-мощен и същевременно икономичен електромобил. Според японците разработваният от тях електромотор ще е най-икономичния, като наред с това ще разполага с уникални динамични характеристики. В този аспект компанията подготвя и електрически суперкар, който ще разполага с мощност от порядъка на 500 конски сили и по динамика ще превъзхожда всички известни до този момент електромобили.
 
Марката Audi и електрическите и автомобили
Предвид разразилия се "Дизелгейт" скандал, немците отново се връщат към идеята за електрически и луксозен автомобил. Според плановете на компанията от Инголшат това ще се случи през 2018 година. Новото електрическо Audi ще разполага с иновационни батерии, които се разработват от LG и Samsung и благодарение на тях колата ще може да изминава с едно зареждане повече от 500 километра. Към момента специалистите от Audi усилено са занимават с разработката и на нов електрически агрегат, който ще разполага с мощност от 435 конски сили. Електромобилите, оборудвани с този електродвигател ще могат да развиват максимална скорост от 210 км/ч.
Така според много от водещите автомобилни компании именно електромобилите са тези мобилни устройства, които ще помогнат на човека да премине в едно екологично по-чисто бъдеще, а осъществяването на идеята за масови електрически превозни средства намира все по-голям отклик у всички големи автомобилни производители. Въпреки очертаващата се тенденция обаче, дали тези намерения ще се осъществят, е рано да се прогнозира.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини