Отидете към основна версия

8 206 3

Чисто нов Вейдърмобил отива на търг

  • buick-
  • gnx-
  • търг

Buick GNX от 1987 г. с пробег от едва 109 км ще си търси нов собственик на търг, организиран от аукционната къща Mecum. Наддаването ще се състои през януари, а очакваната цена за една от иконите на американското автомобилостроене е между $175 000 и $250 000.

GNX е построен на базата на Buick Regal. През 80-те години на миналия век се смята за един от най-бързите щатски модели, а заради бруталния си вид и черния цвят бързо се сдобива с прозвището "Колата на Дарт Вейдър".

Мускулягата се отличава от стандартното купе Regal по усилената каросерия, модифицираното окачване и форсирания двигател. Инженерите на Buick снабдяват 3.8-литровия V6 с турбокомпресор, благодарение на което мощността и въртящият момент достигат 276 к.с. и 488 Нм.

Заводските данни обаче се оказват силно занижени. Американското сп. Road&Track качва GNX на динамометричен стенд, който отчита 300 коня и 569 Нм.

Динамичните характеристики също са предмет на спекулации. Достоверно измерено е, че "Вейдърмобилът" ускорява от място до 100 км/ч за 5.4-5.5 секунди.

Buick произвежда едва 547 GNX-а, което обяснява високата цена на модела. Предлаганият от Mecum екземпляр е последният напуснал фабриката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини