Отидете към основна версия

7 442 6

Продава се последният Special Roadster

  • mercedes-benz-
  • 540k-
  • special roadster-
  • sotheby's-
  • търг-
  • аукцион

Аукционната къща Sotheby's организира търг за Mercedes-Benz 540K Special Roadster от 1939 г. Наддаването, което ще се състои в края на януари в Аризона, може да достигне кота от $8 млн.

От общо 419 екземпляра от модела с 5.4-литров редови осмак с механичен компресор, произведени в каросерийния завод на компанията в Зинделфинген в края на 30-те, само 25 са "специални роудстъри" по индивидуална поръчка. На търга на Sotheby's ще бъде предложен последният от тях.

Колата е поръчана от берлинския антиквар Ролф Хорн, по чието желание вратите получават красива извивка, по-издути калници, заоблени прагове и задница. Гюрукът се сгъва в отделна ниша зад седалките.

Червеноармейците, които превземат Берлин през 1945 г., не си дават сметка колко ценен трофей е Benz-ът. Автомобилът, който Ролф Хорн едва опазва от бомбардировките и артилерията, е предоставен на съветски дипломат, а по-късно е изпратен в Москва. Десетилетия след войната е изнесен контрабандно в Швеция, откъдето се озовава в САЩ.

В Америка уникалният 540K Special Roadster е реставриран и сменя няколко собственици. Всеки следващ купувач плаща по-висока цена за колата, която вече се е превърнала в капиталовложение. На каква стойност ще бъде следващата сделка, ще стане ясно на 19 януари в Аризона. От RM Sotheby's прогнозират цена между $7.4 и $8.4 млн.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини