Отидете към основна версия

34 533 84

"За" или "против" връщането на километражи

  • канцер

Т.нар. превъртане на километражи е изключително често срещано явление у нас. Под превъртане, естествено разбираме връщане на отчетените километри назад - тоест манипулация, след която автомобилът изглежда с по-нисък пробег.

Знаете ли обаче, че връщане на километража се извършва както на почти нови коли, така и на добре познатите ни возила "втора ръка"?

При новите автомобили манипулацията се прави с цел удължаване на гаранцията, защото вносителите на нови коли у нас обвързват гаранцията със срок и с определен пробег, а основно фирмените автомобили навъртат предвидените гаранционни километри доста по-рано от срока.

Що се отнася до старите коли, при тях връщането на километража се прави по друга причина. От Западна Европа се вкарват немалко "изморени" автомобили с голям пробег, след което у нас те преминават през т.нар. козметика (претапициране на волани, частична смяна на детайли от салона, тониране с боя на драскотини, смяна на напукани гумени съединения, цялостно измиване на двигател и салон, пастиране, полиране и разбира се... връщане на километража).

Сега обаче един закон е на път да пресече донякъде тази дейност

Става дума за закон, иницииран от Чешката автомобилна организация, целта на който е да спре хората и фирмите, които връщат километражите. Такива услуги се предлагат и у нас, при това съвсем безнаказано. А специалисти не липсват. Те могат да превъртят както дигитални, така и аналогови километражи, независимо от това колко нов е и с какви защити разполага автомобилът.Европейският парламент взе насериозно предложението и одобри въпросната забрана за дейността на лица и компании, манипулиращи показанията на километражите. Законът обаче все още не е влязъл в сила. Това ще се случи през май 2018 година и тогава директивата ще задължава всяка страна-членка на Европейския съюз да налага съответстващо наказание в случай на констатирана манипулация на километража.

През есента на миналата година Съюзът на българските автомобилисти (СБА) внесе в Парламента предложения за промени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, с които ще бъдат криминализирани манипулациите по километражите на употребяваните автомобили.Към момента измененията не са приети, но ако това се случи, то колите втора ръка ще се продават задължително със сервизна книжка, а фалшификациите в нея и занижаването на пробега ще се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 6 хил. лева. Дали обаче това ще спре връщането на километражите?

Според статистиката купувачите на употребявани автомобили в Германия ежегодно губят 4.5 млрд. евро или по 3 000 евро на кола заради подобни измами. Резултатите от изследването са особено стряскащи, тъй като според немското законодателство превъртането на километража е углавно престъпление.

Публикувано във факти.бг:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини