Last news in Fakti

4 Януари, 2017 14:29 11 774 17

Румънците плащат двойно по-евтини винетки от нас

  • канцер
Румънците плащат двойно по-евтини винетки от нас - 1

Автомобилистите в северната ни съседка, с която до неотдавна деляхме сходен икономически стандарт, има за какво да благодарят на законотворците си. Румънците плащат най-евтините винетки в 9-те европейски страни, в които се използва система със стикери.

Платена пътна такса се удостоверява с лепенка на предното стъкло или електронния ѝ вариант в Австрия, България, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Чехия и Швейцария. Винетките излизат най-солено на унгарците, които са принудени да инвестират близо 43 000 форинта (278 лв.) в годишен стикер.

Румънците плащат двойно по-евтини винетки от нас

Противно на всякаква формална справедливост на другия полюс са швейцарците, които плащат едва 40 франка (73 лв.) за годишна винетка, въпреки че са една от най-богатите нации в света. При тях обаче изобщо не са предвидени стикери с по-кратък срок на валидност.

Макар да ни се струват безочливо скъпи на фона на родните пътните реалности, винетките в България всъщност струват колкото и дори малко под средното за 9-те европейски страни, където важи системата. Остава загадка само защо румънските са двойно по-евтини.

Публикувано във факти.бг:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    46 0 Отговор
    Румънските са двойно по-евтини, защото ако им увеличат винетките двойно на фона на техния стандарт(който е по-висок от нашия) ще се вдигнат на масови протести.

    Коментиран от #10

  • 2 Карал

    32 2 Отговор
    Само в България и Румъния се искат винетки за всички пътища. В другите страни които са изброени по-горе в таблицата, винетки се искат само за магистралите.

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    26 1 Отговор
    Пътните условия у нас не може да се сравнят с тези в другите страни, ако сте пътували прези страните това са едни много добре уредени пътни платна, кръстовища, съоръжения и маркировки. У нас маркировката е с блажна боя и трае 2 месеца, ако завали може да си счупиш краката на пешеходна. Има дупки по-големи от колелото ти, как да не пострадаш в един момент.
  • 4 шекспир

    20 1 Отговор
    Ей за тва трябва референдум, не за някакви тъпи избори, които така или иначе се фалшифицират.
  • 5 с мотив

    26 3 Отговор
    А и в Румъния ползват 2но по-голяма пътна мрежа за парите си
  • 6 Шофьорът

    22 1 Отговор
    Много добре ми звучи 319€ с винетка 28€ а Булгаристан -230€ с винетка 48€ и печелиш безброй дупки и неразринати пътища.
  • 7 Хайко

    31 0 Отговор
    Швейцария - 37,37Еврака - Евала...
    Представете си какви пари се крадат от наще фирми - които дават по -малко за работна ръка, нашите пътища са по неподдържани от Швейцарските, по лесни са за обслужване и изобщо....Въй въй!!

    Коментиран от #12

  • 8 Captain Obvious

    2 20 Отговор

    До коментар #2 от "Карал":

    С винетен стикер на предното стъкло можете да пътувате по всички пътища, това е ясно, но без винетен стикер имате право да използвате всички 2-ро и 3-то класни пътища на територията на Република България.

    Коментиран от #11

  • 9 Гостун

    13 1 Отговор
    По републикански път до трети клас се иска винетка! За общински пътища и четвъртокласни не се иска!#
  • 10 Бат Ваню

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Лупи":

    Лупи,.... ама в Унгария е 140 евро....в Чехия.... сааамо една стъпка пред нас 110 лв. Ти бате си некъв умрел вълк Лупи ... ха ха ха..... И...още нещо.... в тиа сичките държави без Румъния ( румънците нямат и стикер даже) винетката е електронна!... ама тука за такива като Лупи винетки не им трее .... те листовките ги минават ама курмуването им бега .... ха ха ха.... В България пътищата стават се по-добри благодарение на Бойко, на Бойко, на Бойко.... ха ха ....
  • 11 гост

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Captain Obvious":

    Теоретично си прав, но на практика:
    - Виждал ли си село с постоянно население над 10 души , на входа и изхода на което няма знак за винетка?
    - Има ли алтернативна пътна мрежа, различна от изискващата винетка?
    - Коя е 2-ро и 3-то класната пътна мрежа? Къде?
    ... а и с много малки изключение:
    - Кое и е първокласното на масовата пътна мрежа всъщност?

    Коментиран от #14

  • 12 Доктор Ох Боли

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хайко":

    Ти кога ходи у Швейцария , кога виде там как са, кога си напраи никовете и кога си нададе плюсовете ? .... ха ха ха.... Въй въй въй..... ха ха ха.....
  • 13 некойси

    11 0 Отговор
    Водещото според мен е че в Румъния корупцията е на по-ниски нива.
    По-високата цена е продиктувана от нескончаемите пътни градежи на Борисов и кръга неговите приятели-подизпълнители.
  • 14 onq s konq

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Понеже питаш "кое е първокласното на масовата пътна мрежа",ще ти обясня простичко:НЯМА КОНТРОЛ!Колко пъти...прецапвам БГ от край до край с БМВ-то,стрелката се разхожда ат 130 до 230/тъй както нямаме пътища/ и така и не срещнах жив катаджия.Ама да ме спре,да ми поиска за проверка аптечка,триъгълник,пожарогасител,гумите да измерим ако трябва,ако пък случайно съм със колан-на коя дупка съм го сложил,да запалим по цигара,ДА МИ ПОИСКА "НЕКОЙ ЛЕВ"...Е НЯМА!А ако бях в "богатия Запад",до сега ДА СА МИ СМЪКНАЛИ 10 ПЪТИ КОЖАТА ОТ ГЪРБА,ЧЕ И КОЛАТА ДА СА МИ ВЗЕЛИ!Еса ясно ли ти стана що дори тъпия "русофил" дето плаши че ще бяга от БГ през Терминал -2 - дори и той не мърда от тук?:)
  • 15 Тошибиян

    6 0 Отговор
    В турция нема винетки и пътищата безплатни....има тол такси на някои магистрали но там магистралите се ехеее 1 метър асфалт и перфектни пътища
  • 16 РАМБО

    6 0 Отговор
    Хайде Лиляна Павлова да иде в Румъния пък да видим как ще им скочат винетките !
    Май Лилито първо е работила в Унгария и едва тогава е дошла в България?
  • 17 жужу

    0 0 Отговор
    Във хунгари плащат139euro но пътищата им са 2пъти по добри от doichland и 4 пъти по добри от Бьлгарските и това прави 4x58=232euro на стааанннддаррртт! Толкова плащаме и това значи че сме най богатите европейци на ....стандарт...!