Отидете към основна версия

123 574 40

7 коли с предно предаване и V8

  • предно предаване-
  • v8

Големите, тежки и мощни двигатели не са добро решение за автомобили с предно предаване. Трудно се побират в коша заедно със силовото предаване, а въртящият момент рядко стига до асфалта. Това обаче не значи, че историята не помни модели с осемцилиндрови мотори и предни задвижващи колела. Ето 7 от тези странни птици.

Audi A8 3.7 D2


Малко преди настъпването на новото хилядолетие инженерите на Audi решават да обзаведат своя флагман с 3.7-литров V8, който предава всичките си 230 к.с. към предните колела. Модификацията се задържа на конвейера само до фейслифта през 2000 г. A-осмицата продължава да се предлага във версии с предно предаване и след това, но не и с осемцилиндров двигател.

Chevrolet Monte Carlo SS


Феновете на NASCAR помнят Monte Carlo като един от най-силните автомобили в историята на шампионата през 90-те. Състезателната версия, естествено, няма почти нищо общо с цивилната и има заден задвижващ мост. За сметка на това обикновените купувачи също могат да се сдобият с осемцилиндрова версия. Най-мощните модификации разполагат с 303 к.с.

Ford Taurus SHO


Съкращението SHO се дешифрира като Super High Output и служи на Ford като отговор на осемцилиндровите модели на GM. Американците се обръщат за помощ към Yamaha с надеждата находчивите японци да намерят начин да поберат осем бутала напречно в коша на Taurus. Резултатът е 3.4-литров мотор с 235 к.с., създаден на базата на V6. За съжаление надеждността му е под всякаква критика и в Диърборн скоро се отказват от идеята.

Cadillac Allanté


С дизайн на Pininfarina, вграден мобилен телефон и мощен V8 Allanté е замислен като американски отговор на Mercedes-Benz SL. Първоначално се оборудва с 4.1-литров мотор, който по-късно отстъпва място на още по-голям агрегат с 4.5 литра, а накрая и с 4.6-литров Northstar. Кабриолетът обаче не е нито бърз, нито особено надежден и производството е прекратено след малко повече от 21 400 продадени бройки.

Oldsmobile Toronado


Когато се появява през 1965 г., Toronado е първият американски автомобил с предно предаване от времената на Cord. Моделът се сдобива с култов статус почти веднага, заслуга за което със сигурност има и 7.0-литровият V8 с 385 к.с. По-късно за всеки случай е пусната и модификация със 7.5-литров мотор.

Lancia Thema 8.32


Седан от среден клас с двигател от Ferrari! Кой нормален автомобилист не би искал такава кола? Макар да е един от най-трошливите модели в историята, тази Lancia Thema си остава и един от най-желаните. Моторът от 308 GTB Quattrovalvole развива между 205 и 215 к.с. Произведени са 3 284 бройки.

Citroën Traction Avant 22CV V8


Нито един подобен списък не би бил изчерпателен без споменаването на първия едросериен автомобил с предно предаване. Осемцилиндровият Avant 22CV е замислен като оръжие за американския пазар. Създадени са няколко прототипа с 3.8-литров мотор, но Втората световна война слага край на проекта.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини