Отидете към основна версия

23 Януари, 2017 13:49, обновена 23 Януари, 2017 13:49 66 167 35

Как се започва бизнес с автомобили

  • бизнес-
  • автомобили-
  • начало

Някои от съвременните автомобилни производители правят коли още от своето основаване, но много от компаниите, които днес произвеждат леки коли са започнали дейността си със съвсем различен бизнес. Сега ще ви върнем доста назад във времето, за да ви разкажем какво са правили някои от днешните автомобилни компании, преди да се захванат с производство на коли.

Тук не сме включили компании, които, преди да започнат да правят коли са произвеждали двигатели, самолети, влакове и други такива подобни неща. В нашата своеобразна класация място намират само фирми, започнали бизнеса си с нещо, коренно различно, което няма никакво отношение към самодвижещите се машини.

DucatiБратята Дукати, които са основатели на знаменитата фирма за мотоциклети, първоначално се занимават с производство на радио компоненти. Това става през 20-те години на миналия век. По това време те са абсолютни професионалисти в направата на кондензатори, вакуумни лампи и други "вътрешности" на тогавашните радиа.

OpelКомпанията Adam Opel AG е една от най-старите автомобилни производители в света. Любопитното обаче е, че тя е основана през 1862 година, а първият автомобил с марка Opel се появява през 1899-а. Назрява логичният въпрос: Какво са правили в Opel цели 37 години? Отговорът е... шевни машини. Впоследствие започва производството и на велосипеди и чак след това от Opel се заемат с автомобилите.

PeugeotФранцузите от Peugeot и днес са известни със своите велосипеди, които са произвеждани още преди появата на първата кола Peugeot. Само, че малцина знаят, че бизнеса на компанията стартира с производството на кафемелачки, мелнички за сол и черен пипер. Последните два продукта се произвеждат до ден-днешен. Първоначално компанията произвежда и триони, телени намотки, рамки за чадъри, стоманени пръти и др.

HyundaiАвтомобилното подразделение на Hyundai е само една част от огромната Hyundai Group, която и днес е известна с производството на електроника и машини за тежката промишленост. Първата южнокорейска компания с име Hyundai е основана през 1947 година и първоначално е строителна компания. Много бързо обаче навлиза и в други отрасли на промишлеността. Преди автомобилите Hyundai предлага на пазара строителни материали.

SkodaИсторията на Skoda - вторият най-стар автомобилен производител в Чехия, също е свързана с производството на велосипеди, но не така, както може да се очаква. Тук не става дума за промишлена компания, произвеждаща велосипеди, а за един човек на име Вацлав Лаурин, който притежава книжарница. Вторият човек е Вацлав Клемент, който е инженер. И двамата обаче са любители на велосипедите. Веднъж откриват дефект в колелото Seidel&Naumann, пишат до компанията производител, но тя не им обръща никакво внимание. Така те решават да направят свой собствен велосипед, а по-късно и мотоциклет.

ToyotaЕдин от най-големите автомобилни производители в света започва своя бизнес с производство на тъкачни станове за текстилната промишленост. Те бързо стават популярни заради автоматизираната система, която спира стана при възникнал проблем. Основателят Сакити Тойода продава патента на британска корпорация, която пък започва да го финансира по проект за разработка на автомобил. Първите коли от тази марка се наричат Toyoda, но впоследствие името е сменено на Toyota.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини