Отидете към основна версия

14 Август, 2017 10:52, обновена 14 Август, 2017 10:52 48 527 46

Две коли, които промениха света на автомобилите

  • кросоувър-
  • mercedes-benz-
  • m-klasse-
  • toyota-
  • rav4

Няма как да не сте забелязали, че пазарът на нови автомобили у нас и по света все повече се насища с т.нар. кросоувъри. Този тип леки автомобили, приличащи на всъдеходи, отвори една пазарна ниша, с която се съобразяват почти всички автомобилни производители. Сегментът бележеше ръст дори когато автомобилната промишленост беше в сериозен застой преди няколко години. За раждането на кросоувърите обаче трябва да благодарим на два основни модела.

Toyota RAV4. Тази кола се появява през 1994 година, като обединява в себе си най-добрите страни на леките автомобили и на всъдеходите. Колата предлага отлична видимост, повече свободно пространство, а достъпната 4х4 система и относително високият клиренс я превръщат в идеално превозно средство, както за града, така и за лека пресечена местност. Фактически RAV4 стана толкова популярен, че не само продължава да се произвежда, а и отвори гигантска пазарна ниша на т.нар. компактни кросоувъри.

Три години след появата на RAV4 на сцената излиза и M-Klasse на Mercedes. Въпреки че и Range Rover, и Jeep Wagoneer отдавна са на пазарите, то според специалистите именно M-Klasse се смята за първия луксозен кросоувър, който също като RAV4 отваря огромна пазарна ниша и впоследствие всички премиум производители започват да правят подобни коли. Първоначално от Mercedes се опитват да преработят G-Klasse, после за малко M-Klasse ад започне да се прави на платформата на Mitsubishi Pajero, но в крайна сметка германците решават да поемат по свой собствен път и макар многото проблеми в началото, той се оказва правилен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини