Отидете към основна версия

10 571 48

Евтина ли е най-евтината Tesla?

  • tesla-
  • model 3

Tesla най-после представи серийната версия на дългоочаквания бюджетен електромобил Model 3. Сега ще се опитаме да разберем дали той отговаря на очакванията и може ли да промени играта в автомобилния свят.

Евтина ли е Tesla Model 3?
Както хората на Илон Мъск обещаха, базовата цена на Model 3 е $35 000. Много или малко е това? В САЩ например за такава сума може да се купи прилично оборудван масълкар като Dodge Challenger или пък голямо SUV от рода на Volkswagen Atlas. Най-евтиният Mercedes-Benz в САЩ също струва толкова. Но пък, от друга страна, новата Tesla е два пъти по-евтина от най-достъпната модификация на Model S.

В същото време минималната цена за версията с увеличен пробег е $44 000, а даже и собствениците на най-наточената Model 3 трябва да доплащат, за да използват фирмената мрежа от зарядни станции Supercharger, които са безплатни за собствениците на Model S. Така че новата бюджетна Tesla е по-евтина от досегашните модели, но не чак толкова.

И още малко важни цифри
Капацитетът на батерията на стандартната Tesla Model 3, която тежи над 1 600 кг, е достатъчен за изминаването на 354 километра. От място до 100 км/ч тази кола ускорява за 5.4 секунди. Модификацията с увеличен пробег, която се нарича Long Range е по-тежка (1 730 кг) и може да измине до 498 километра с едно зареждане. Ускорението ѝ от 0 до 100 отнема 5.1 секунди.

Стандартната Tesla Model 3 може да се зареди на станция Supercharger за пробег от 208 километра за 30 минути. За същото време зарядът на Long Range е достатъчен за изминаване на 272 километра. При използване на домашна зарядна станция за един час електромобилът се зарежда за пробег от 48 километра, а Long Range прави същото, но за 60 км пробег.

Що се отнася до габаритите на Model 3, те са близки по дължина с тези на Skoda Octavia, например - 4.67 метра. Широчината е 1.93 метра, а междуосието - 2.87 метра. Клиренсът на Model 3 е 14 сантиметра.

За автономната система и големия дисплей
Стандартно Model 3 включва цялото необходимо оборудване за автопилота (за движение по магистрала), но зареждането със софтуер, който управлява автономната система, струва $5 000. Иначе огромният 15-инчов дисплей е налице, като той отговаря за визуализирането на всичката работа на електромобила. Model 3 няма друг отделен приборен панел.

В списъците с допълнително оборудване прави впечатление високата цена на опциите. Ел. креслата например се предлагат за $5 000, а за още $1 000 можете да изберете цвят, различен от базовия червен.

Желаещи за Model 3 съвсем не липсват
Съгласно фирмения сайт, при поръчка на електромобила сега ще го получите най-рано след година и не по-късно от година и половина. Още преди началото на производството компанията беше събрала 370 000 заявки. Сред първите обаче има и такива, които сега препродават реда си на черния пазар.

Ако искате такава Tesla, не се притеснявайте. Според Мъск в близките месеци конвейерите на завода ще заработят на пълна мощност, а това означава 20 000 екземпляра месечно. През 2018 г. ще започне производството и на 4х4 версията, а година по-късно и на Model 3 с десен волан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини