Отидете към основна версия

8 610 17

Бензинът си отива. Идват автономни електрички

  • smart-
  • mini-
  • концепции-
  • електромобили-
  • франкфурт 2017

Двете градски икони Mini и Smart са подготвили за автомобилното изложение във Франкфурт изцяло електрически концепции. Още по-любопитно е, че прототипа на Smart е без волан и педали, тоест - абсолютно автономен.

Концепцията на Smart се нарича Vision EQ Fortwo и според създателите представлява градската кола на бъдещето. В бъдещия си сериен вариант субкомпактното електромобилче ще разполага с т.нар. пето ниво на автономност, което според спецификацията на SAE представлява превозно средство, което може да се движи абсолютно самостоятелно, без намесата на водач.Всички действия във Vision EQ Fortwo се извършват или посредством смартфон, или чрез гласови команди. Габаритите са 2699, 1720 и 1535 милиметра, съответно дължина, широчина и височина. Електромоторът е монтиран на задната ос, а батериите ще са достатъчни за изминаване на 300 километра. Автомобилчето ще се включи в програмата "каршеринг", която, според прогнози, през 2025 година ще се използва от 36.7 млн. души.

От Mini гледат по-близко в бъдещето, защото техния прототип Electric Concept не е автономен. Той обаче може да се превърне в предвестник на първото изцяло електрическо Mini. ТТ данните все още не са разсекретени, но от компанията заявиха, че колата ще разполага с доста мощен електромотор. Колата, също като Vision EQ Fortwo, е предназначена за градски преходи, разполага с 19-цолови джанти, скрити дръжки на вратите и с псевдо въздухозаборници. Така цялостното усещане е за по-спортен автомобил. Електрическото Mini може да влезе в серия още през 2019 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини