Отидете към основна версия

17 024 33

Никой няма да затваря „гаражните” сервизи

  • автомобили-
  • сервизи-
  • българия
Снимка:Shutterstock

В българското медийно пространство се завъртя една новина, базирана на статия от вестник "Телеграф", в която се твърди едва ли не, че гаражните сервизи ще бъдат затворени. За конкретика по темата потърсихме мнението на Националната камара на автосервизите в България (НКАБ), които направиха следните уточнения.

1. НКАБ, като отговорна национална браншова организация, участва активно в работата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията в разработването на нов Закон за движение по пътищата, в частта му, касаеща пътните превозни средства, респективно автосервизната дейност в България. В проекта за нов закон никъде не се споменава ЛИЦЕНЗИОНЕН режим за автосервизите. Проектът предвижда РЕГИСТРАЦИОНЕН режим, който е значително по-облекчен.

2. Идеята на регистрацията НЕ е да се „затворят всички гаражни сервизи”. С промените в закона се цели да се постигне РАВНОПОСТАВЕНОСТ между сервизите, независимо дали са „гаражен” формат или са много големи. Това може да се постигне само, когато всички субекти работят при еднакви условия съгласно нормативната уредба на страната.

3. По мнение на НКАБ промените в закона ще имат благоприятен ефект върху качеството на авторемонтите и, най-вече, върху безопасността на пътя.

4. Регистрационният режим ще повлияе положително и на „гаражните” сервизи – излизайки „на светло” те ще трябва да подобрят условията си на труд (сега на места се работи в нечовешки условия), да използват за ремонтите „нормални” авточасти, а не „ментета”, да дават гаранция за извършената работа. Това със сигурност ще повиши качеството на ремонтите и безопасността на пътя, от което най-доволни ще бъдат клиентите, а всеки сервиз се бори именно за лоялни клиенти.

5. Може да се предположи, че сега много клиенти вече не смеят да посетят автосервиз, тъй като не са сигурни в коректността на механиците, в качеството на ремонта и на използваните авточасти. В сайта aserviz.bg, който е медиен партньор на НКАБ, всеки шофьор може да открие подходящия за него РЕАЛЕН сервиз в цялата страна.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини