23 Февруари, 2018 10:44 2 997 15

80% от колите се ремонтират в нерегламентирани сервизи

  • сервизи-
  • коли-
  • ремонт

В сивия сектор попадат над 5300 сервиза в страната

Нов закон ще регламентира работата на автосервизите, поставяйки правила и изисквания на дейността им.

В момента според неофициални данни над 80 на сто от колите се ремонтират от квартални и полулегални, нерегламентирани сервизи, съобщи БТВ.

В сивия сектор попадат над 5300 сервиза в страната, а в София са 1500.

Според данните за пътните инциденти за 2015-а година над 25 на сто от катастрофите са станали по технически причини, но колко са заради некачествени ремонти не е ясно.

Автомобилният състезател Румен Дунев посочи, че идеята на Националната камара на автосервизите е да има закон за автосервизната дейност. Най-вече за да се гарантира качеството на ремонтите и да се премахне нелоялната конкуренция – много по-малки сервизи не са регистрирани, нямат касови апарати, нямат и нужната квалификация, посочи той.

Техническата изправност на колите важна, тъй като тенденцията в България е автопаркът да става все по-стар, добави още Дунев.

Идеята на закона е да се регламентира какво е автосервиз и да се опише, че ремонти дейности по автомобила се извършват само в сервиз. Камарата на автосервизите не е против малките сервизи, искаме да им помогнем да излязат на светло и да предлагат по-качествени услуги, поясни автомобилният състезател.

Съвети за избор на автосервиз:

Интересувайте се от опита на автомонтьора.

Изисквайте информация и по възможност документи, какво точно е свършено по автомобила по време на ремонт.

Интересувайте се какви части се влагат при ремонта на автомобила и какъв е техният произход?

Интересувайте се дали сервиза дава гаранция за извършената дейност и за извършения ремонт.

Изисквайте касова бележка, защото тя също може да бъде гаранция за свършената работа в автосервиза.

Търсейки ниска цена хората прибягват до части втора ръка, които си намират сами от автоморги или познати.

На пазара за резервни части цари пълен хаос. Използват се и неодобрени азиатски аналози. Затова в новия закон за пътно превозните средства се предвижда Автомобилната администрация да поеме контрола и над т.нар. "гробища за автомобили".

Малките и средни сервизи се опасяват, че изискванията, които ще бъдат заложени за базата и обучението на персонала, ще са толкова високи, че част от сервизите ще изчезнат. Това коментира депутатът от БСП Николай Тишев.

Според Иван Вълков, депутат от ГЕРБ, със закона ще има нужната регламентация, защото в момента цари пълна анархия.

Според левицата, ако сервизите не издават касови бележки това е проблем на НАП, ако работят хора без договори, е проблем на Инспекцията по труда. „В изискванията ще има заложени параметри как да изглежда един сервиз. Колко да е голям. Ако се заложат условия да е минимум 5 метра висок, то малките сервизи ще окапят”, категоричен е Тишев.

„Трябва да има някакви условия, трудовият закон го изисква. Нерегламентираните сервизи не могат да бъдат проверявани - те казват, че извършват услугата за собствени нужди. Законът иска регистрация, не лицензиране”, обясни Вълков.

Тишев е категоричен, че регистрацията означава лицензиране - трябва да си одобрен и да получиш удостоверение за регистрация. Освен това не само автомобилната администрация ще проверява, но и браншовата организация - това е конфликт на интересни, добави той.

Той посочи още един проблем – бюрокрация и увеличаване на административната тежест – всеки ремонт ще трябва да се подава онлайн в автомобилната администрация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АМАН от терористи

    15 1 Отговор
    ПО кротко преди години заловихме нагли престъпници които повреждат хардуерно софтуерно новите автомобили с цел да обезпечат милиони за оторизираните сервизи..
    АМАН от престъпници на власт.
    НАд 70% от населението няма пари за живот в БЪлгария другите са нагли престъпници на власт и техните съучастници
  • 2 някой си там

    2 5 Отговор
    нормално от край време е така
  • 3 отново схема на герб

    31 2 Отговор
    Що ми се струва, че няколко големи "реномирани" сервиза искат да си разчистят пазара от конкуренция, че да съдират по три кожи. Ако някой наивник си мисли, че в 'голям" сервиз няма да го излъжат с трудочасовете или дори марката на частта, която му монтират дълбокосе лъже. Да не кажем, че си пишат несвършеми и монтирани неща !
    Давам пример отивам в "голям" сервиз и за смяна на неща по предницата ми казват, ще трябват 6 до 7 часа над 360 лв за труд с мои части, отивам в малкия сервиз свършват ми работата без да бързат и пр за 1,5 часа и за 40 лв. Имам превилегията лично да видя, как слагат моите, части и да направя проверка на монтажа, дават ми и гаранция за монтажа.
    Точно тези "малки" сервизи целят да бъдат ударени, защото им подбиват пазара не че лошо си вършат работата. Бачкат без да шикалкавят и за доста по-малко пари. Аз искам качествена работа, а не да плащам големите претенции на "големите" сервизи !

    Коментиран от #6, #14

  • 4 мамо аз съм пилот

    19 0 Отговор
    преди много години в разговор с баща ми казах че ще ни докарат до положение да ходим до столицата с магарето и каруцата като едно време. Явно съм някакъв пророк, защото властимащите следват политика която цели точно това.
  • 5 Гостенин

    9 0 Отговор
    До това опря оправията.Доходи,раждаемост,емиграция,образование,здравеопазване,кога?
  • 6 Гостенин

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "отново схема на герб":

    Съгласен ,абсолютно е истина.
  • 7 Мизерна държавица!

    14 0 Отговор
    Някой бута коня на златна паша!Сиреч ОТГОРЕ в парламента натискат и последният сектор ,който беше в ръцете на обикновнния човечец да може да докара 20-30 лв да купу хляб на децата си!а сега парите да отиват(по 300-400 лв за смяна на масло и накладки)а и това не е сигурно ,че го вършат за да може на някои хора втатовете и сметките да станат още по дебели!
  • 8 Slavic Vibes

    11 0 Отговор
    Управниците ни могат ли да се поуспокоят с лицемерието? Да, загинали са българи поради технически причини, ама Тея технически причини, забравихте да споменете, са заради дупките, в които караме бе! Преди седмица като ходех да гледам мача с Лудогорец, така се натресох в една дупка баш на новия участък на Хемус до Варна, че се уплаших чак! И на другия ден маслото на Реното ми изтече. После ми говорели за гаражи! И как да избегна дупката? Насреща ТИР караше, трябваше да пусна на къси, а на късите на старите коли, жълтите, нищо не се вижда! Срамота! Позор! Дебилщина!
  • 9 Топлата вода

    14 0 Отговор
    Един добре направен сервиз със парцела в София струва над милион лева.Как обикновен собственик на сервиз в гараж ще намери тези пари за да отговаря на изискванията.И си помислете ако затворят всички тези гаражни сервизи колко ще трябва да чакаме и по лошо, колко ще плащаме. Най малко 10 000 човека остават без работа Това е поредният лобистки закон, който дава възможност на богатите да станат още по богати.Това е последен мандат на ГРОБ.и бързат да изпълнят обещанията си но не към народа а към олигарсите.И не е вярно че работят нерегламентирано.В който малък сервиз да съм отишъл и съм поискал фактура винаги са ми давали.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Много точно:

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Топлата вода":

    Дано тоя път народа се надигне и жълтите павета останат без постройката върху тях!(ясно коя постройка)
  • 11 Васил Величков

    10 0 Отговор
    ДЕПУТАТИ!!?!?!?!?! ПЪЛНА СКРЪБ СА ВСИЧКИТЕ!!!!ЧУДАТ СЕ КВО ДА ИЗМИСЛАТ ВЕЧЕ ДА ПРИБИРАТ ПАРИ..ПЪЛНА АНАРХИЯ Е В ПАРЛАМЕНТА НЕ В СЕРВИЗИТЕ И МОРГИТЕ!! ВСЕКИ СЕ ЧУДИ КАК ДА СИ ДОКАРА НЯКАКВИ ДОХОДИ ЗАЩОТО СКАПАНАТА ДЪРЖАВНА РАБОТА ДЪРЖИ НАРОДА ГЛАДЕН СЪС МИЗЕРНАТА ЗАПЛАТА.АМА НАЛИ НА ГОСПОДАТА ДЕПУТАТИ ДЖОБОВЕТЕ ИМ СА ПЪЛНИ КАКВО ГИ ИНТЕРЕСУВА ТЯХ ЗА НАРОДА.
  • 12 Пеньо

    13 0 Отговор
    Проблем е и, че оторизираните предлагат недобро качество на услугата при високи цени!
  • 13 Дедо

    5 0 Отговор
    Цялата работа е автомобилна администрация да разшири корупционните схеми.Всичко се търгува на съответната цена!Книжки, разрешителни,лицензи!
  • 14 МАК

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "отново схема на герб":

    Точно така!! Абсолютно съгласен!!
  • 15 Мъдю

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Топлата вода":

    Куцо кьораво и сакато ,автомонтьор станало,нито големите нито малките сервизи са регламентирани ,работят мърлячи и тъпанари ,които и хал хабер си нямат от коли иначе дерат яко кожа,затова купувайте си сами авто части и присъствайте на ремонта,иначе сте вътре с двата края.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове