Отидете към основна версия

35 417 34

Стара Жигула измина 5000 км. Развали се в БГ

  • жигула-
  • ваз 2101-
  • маратон-
  • caucasian challenge

У нас малцина са запознати с автомобилния пробег Caucasian Challenge. Това е маратон, дълъг над 5000 километра и се смята за един от най-тежките любителски съревнования в света. Участниците в него могат да използват всякакви превозни средства, като главното условие е да се стигне до финала.

Група унгарци от сайта Jalopnik решават да участват със стара Жигула. Намират я трудно, при това на уникално висока цена от $4 500. Още доста пари са похарчени за нови гуми, защита на дъното и някои други дребни доработки. И така, унгарците се отправят на старт. Той е в Истанбул, а след това трасето преминава през България.

Финалът е в Грузия. Унгарците стиган на ход до турския мегаполис, което са си още 1 000 километра. След старта всичко тръгва нормално, но проблемите започват у нас и те са свързани с електроинсталацията на стария ВАЗ 2101. У нас обаче, както споделят и унгарците, има разбирачи на тема руски автомобили и повредата бързо е отстранена.

По трасето е извършен и ремонт на ходовата част, но в крайна сметка старата Жигула се добира до финала. Там унгарците решават да я продадат, и да се приберат със самолет, но в Грузия никой не иска да я купи дори и за $500. Накрая я зарязват на един паркинг и доволни се прибират в Унгария.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини