Отидете към основна версия

19 421 47

Dacia Duster e аутсайдер според EuroNCAP

  • dacia-
  • bmw-
  • mercedes-benz-
  • audi-
  • ford-
  • toyota-
  • lexus-
  • opel-
  • hyundai

 

Независимата европейска организация EuroNCAP определи най-безопасните автомобили за 2011 година. Класацията е направена на база от 53 краш теста, като превозните средства са разделени по класове. Обърнато е и внимание на новите системи за безопасност.
 
В сегмента на компактните кросоувъри първото място е за Audi Q3. При субкомпактните автомобили най-добре се представя Chevroley Aveo, а при колите от клас "С", познат още като "Голфов", призовото място е присъдено на новото поколение на Ford Focus.
 
Втората генерация на Mercedes-Benz B-Klasse и комбито Volvo V60 оглавяват класовете "компактни мимиванове" и "Големи семейни автомобили". За съжаление на румънците най-лошите резултати по отношение на безопасност са присъдени на Dacia Duster.
 
Новият румънски автомобил с повишена проходимост е успял да заработи само три звезди на краштестовете, постижение, което му отрежда незавидното последно място в класацията на EuroNCAP. 
 
Кросоувърът на Dacia получава толкова ниска оценка заради недостатъчната защита на водача и пътника до него при страничен удар. Освен това при сблъсък отзад има опасност от тежки травми в тила, като това се отнася за всички пътници.
Защитата на водача при фронтален удар също не е оценена високо. Според EuroNCAP арматурното табло може да причини травми по краката на водача. От независимата организация обявиха и подгласниците на призьорите.
 
Това са автомобили, които също са достигнали до заветните пет звезди, но с малко по-слаби показатели в някой от критериите. Chevrolet Malibu, Mercedes-Benz ML-Klasse, Toyota Yaris, Lexus CT200h, Opel Zafira Tourer, Hyundai ix20 и BMW X1 са класирани на вторите места в съответните класове.
 
Експертите от EuroNCAP обръщат особено внимание на прогреса на модела Chevrolet Aveo, чието предишно поколение през 2006 година заработи едва две звезди. Сега новата генерация е обявена за най-безопасната субкомпактна кола.
 
Сред различните иновативни системи за безопасност EuroNCAP отличава електронните помощници на новия Ford Focus, както и системата за превантивна безопасност PRE-SAFE на Mercedes-Benz B-Klasse и системата City Safety на Volvo V60.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини