Отидете към основна версия

9 147 15

Ford се отказва от леките коли

  • ford

Ford Motor Company обяви радикален завой в продуктовата си политика на северноамериканския пазар. Според новия план от гамата на производителя отпадат почти всички седани и хечбекове, за да се отвори повече място за кросоувъри и пикапи. До 2020 г. от типичните леки коли в каталога на "Синия овал" ще останат само Mustang и Focus Active.

Решението е взето под натиска на спадащите продажби и намаляващата печалба, които са принудили ръководството на Ford да спре инвестициите в следващите поколения класически триобемни модели и разновидностите им. До 2-3 години 90% от северноамериканската гама производителя ще се състои от пикапи, всъдеходи и лекотоварни автомобили.

Новият стратегически план на Ford предвижда също така поетапно електрифициране на най-популярните модели като F-150, Mustang, Explorer, Escape и Bronco и масово производство на електромобили. До 2022 г. марката ще представи 16 модела на ток.

В момента гамата Ford от леки коли се състои от седаните Fiesta, Fusion и Taurus, компактния ван C-Mac и хечбека Focus. Те обаче се търсят отчайващо слабо на фона на F-серията, от която миналата година са купени 896 764 екземпляра, или кросоувъра Escape (308 296). За сравнение през 2017-а от Fusion са продадени 209 623 бройки, с 16.1% по-малко, отколкото предходната година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини