Отидете към основна версия

38 014 20

Продават се 150 "ситроена" CX

  • citroen-
  • cx-
  • колекция-
  • разпродажба

Колекция от 148 екземпляра от най-различни модификации на култовия Citroën CX, съхранявани повече от четвърт век в просторно хале в Холандия, ще бъде разпродадена. Автомобилите се намират в различно състояние и цените им варират в широки граници от €500 до €8 000.

В сбирката, името на чийто собственик не се съобщава, са струпани коли от първата и втората фаза на жизнения цикъл на CX, седани, комбита и дори линейка. Някои екземпляри са на над 400 000 км и откровено стават само за резервни части и вторични суровини, а други са доста запазени и с пробег под 100 хил. км.

Автомобилите са събирани от цяла Европа - има дори специално скандинавско изпълнение на GTI с подгряване на седалките. Пълен списък на автомобилите и снимки могат да се видят на сайта www.vansoestklassiekers.nl.

CX често е наричан "последният истински Citroën" преди компанията да бъде погълната от Peugeot през 1976 г. Също като предшественика си DS моделът е триумф на дизайна и технологиите (Rolls-Royce купува патента за хидропневматичното самонивелиращо се окачване и го монтира на Silver Shadow, а Mercedes-Benz го копира за 450SEL 6.9).

От модела, който печели титлата "Автомобил на 1975 г.", са продадени почти 1.2 млн. автомобила, но до днес от тях не са оцелели много. Сред прочутите собственици на модела са бившият френски президент Жак Ширак, източногерманският диктатор Ерих Хонекер, съпругата на Николае Чаушеску Елена, принце Рение III от Монако и жена му Грейс Кели, португалският премиер Мариу Суариш, датският принц Хенрик, великият херцог Анри Люксембургски, норвежкият крал Харалд V, панамският диктатор Мануел Нориега, чилийският Аугусто Пиночет, китаристът Карлос Сантана, футболната легенда Йохан Кройф и много други.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини