Отидете към основна версия

29 Април, 2018 12:45, обновена 29 Април, 2018 12:45 50 493 63

Идеалното Peugeot за дълги пътувания

  • peugeot-
  • traveler-
  • тест

Тест на Peugeot Traveler 1.6 BlueHDi S&S115 Business

Многофункционалните возила на френските лъвчета от доста време насам са се превърнали в класика в жанра. Минивановете, "баничарките" и по-големите бусове са предпочитани превозни средства както за работа (в товарните си версии), така и за пътешествия. Пътническите варианти на големите бусове пък са идеални за весели компании и дълги пътувания. Най-новото предложение на французите в този сегмент се нарича Traveler. Това е бус, който наследява всичко най-добро от Expert, но в същото време добавя още комфорт функционалност и не на последно място икономичност. Автомобилът, който имахме възможността да изпробваме беше Traveler 1.6 BlueHDi S&S115 Business - пътнически вариант с 8+1 места, оборудван с 1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател и с шестстепенна механична скоростна кутия.

Екстериор


Що се отнася до външен вид, то предната част на Traveler е нещото, което го отличава от останалите предложения в този сегмент. Предницата е модерна и фирмено разпознаваема. Черната 3D решетка и ефектните диодни светлини във формата на бумеранг са добре съчетани с хромираните детайли и новите по-тънки фарове. Иначе бусът е с познатата ни за подобен род возила вагонообразна каросерия, с плъзгаща се задна врата. Traveler се предлага в три варианта с три различни дължини на каросерията. И трите се характеризират с къси надвеси и голяма остъклена част (силно тонирана назад). Най-късата, която виждате на снимките, изглежда най-хармонично и компактно, като в същото време спокойно превозва девет души плюс багаж.

Интериор


Товарното пространство на късата версия обаче е по-малко и трудно събира багажите на деветимата пътници, особено ако става дума за по-дълги пътувания. Седалките са удобни и се регулират във всички посоки, като последният ред може да се движи напред с цел увеличаване на обема на багажника. Мястото за краката на пасажерите на третия ред кресла обаче силно намалява, в случай, че ви трябва повече товарно пространство. Благодарение на плъзгащата се врата пътниците отзад се качват и слизат доста комфортно. Отпред, до мястото на водача има една сдвоена седалка, но тя е малко тесничка за двама. Иначе креслото на водача е удобно, позицията е висока, а видимостта - отлична. Уредите са компилация от аналогови циферблати и електронни монохромни дисплеи, семпли са, но в същото време силно информативни. С други думи Traveler не предлага лукс, а само много комфорт.

Двигател


Автомобилът, който ни беше предоставен за тест беше оборудван с 1.6-литров четирицилиндров дизелов двигател, работещ съвместно с шестстепенна механична скоростна кутия. Мощността от 115 конски сили, макар да изглежда малка за този бус, се оказа напълно достатъчна. Липсата й се усеща единствено при доускорение по наклон. За сметка на това обаче Traveler е изключително икономичен. Средният разход в извънградски условия е под седем литра на сто километра, а големия резервоар (69 литра) е достатъчен за изминаване на почти 1000-километрови дистанции без дозареждане.

Ходови характеристики


Що се отнася до управлението, то е изключително леко и свикне ли човек с по-големите габарити на Traveler, е неразличимо от това на лек автомобил. Единственият проблем е свързан с по-лекия волан, който се усеща при скорост над 140 км/ч. А ако има и странични пориви на вятъра, то бусът става нестабилен и е необходимо скоростта да бъде намалена. Окачването е отлично балансирано, може да се определи като твърдо, но в никакъв случай - дискомфортно. Въпреки височината на буса, общият център на тежестта е максимално снижен и кренът в завоите е много малък. Иначе казано управлението, разходът на гориво и динамика му са като на стандартен лек автомобил, а възможността за превоз на пътници и багаж е колкото на две стандартни леки коли.

Цена


Базовата цена на Peugeot Traveller 1.6 BlueHDi S&S115 Business във версия Standard започва от 51 795 лева, като в зависимост от допълнителното оборудване може да достигне до 65 000. За тези пари обаче получавате отлично превозно средство, както за бизнес пътувания, така и за весели компании, които харесват дългите пътувания. Икономичността също е от голямо значение, а тя е отлична при новия Traveler. Вносителят на марката у нас предлага подобни бусове и под наем, така, че ако не ви е необходим деветместен автомобил целогодишно, то можете да го взимате само за ваканциите си.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини