Отидете към основна версия

6 141 15

Джей Лено: Prius ще стане колекционерска ценност

  • toyota-
  • prius-
  • джей лено

Ако сте собственик на хибридна Toyota от първото поколение, не бързайте да я продавате. Цените на оригиналните Prius-и скоро ще тръгнат нагоре, тъй като моделът има колекционерски потенциал, казва известният автомобилен ентусиаст и собственик на една от най-ценните сбирки от класически коли Джей Лено в интервю за Business Insider.

Toyota представи първата генерация на бензин-електрическия Prius през 1997-а. Три години по-късно започва износът му за Щатите. Хибридът има 1.5-литров двигател с мощност 70 к.с., работещ по цикъла на Аткинсън. Съчетан е с електромотор с 44 к.с., захранван от 274-волтова никел-металхидридна батерия.

При представянето на Prius в Щатите Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) измерва среден разход от 48 мили/галон (4.9 л/100 км). С промяната на методиката през 2008 г. този показател се влошава до 41 мили/галон (5.7 л/100 км), но въпреки това си остава впечатляващ.

Не конструкцията и икономичността обаче карат Джей Лено да смята, че Prius ще се превърне в колекционерска ценност. "Това е колата, в която израсна цяло поколение. С нея ходеха на абитуриентски балове. С нея татковците водеха децата на сладолед в неделя. Тази кола ще колекционира следващото поколение. Тя е колкото кола, толкова и спомен", смята бившият телевизионен водещ.

Според Лено електрическите коли от последните две десетилетия със сигурност ще поскъпват тепърва. Той илюстрира твърдението с оферта от $440 000, която някакъв човек му отправил за един от електромобилите в колекцията му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини