Отидете към основна версия

14 171 15

Lamborghini става собственост на Porsche

  • lamborghini-
  • porsche-
  • audi-
  • vag

В началото на следващата година Audi ще се отстъпи контрола си над Lamborghini на Porsche, твърди Automobile Magazine. Според американското списание подготвяната промяна в собствеността над италианската марка ще бъде финализирана на 1 януари 2019-а, а целта на VW Group е да унифицира във възможно най-висока степен спортните автомобили, произвеждани от компаниите под шапката на концерна.

Планираното уеднаквяване на продукцията може да се превърне в проблем за Lamborghini, чиито инженери вече са напреднали в проектирането на наследниците на Aventador и Huracan. По идея новите модели ще споделят обща архитектура с монокок от въглеродни нишки.

Приемникът на Aventador е планиран за 2022 г. и проектът вече се намира в доста напреднала фаза. Това означава, че VAG няма особен избор освен да се примири с ограниченото влияние на Porsche върху проекта, който предвижда хибридна компоновка с два електромотора отпред, атмосферен V12 с трансмисия Getrag с двоен съединител и трети електромотор на задния мост. По предварителни разчети системната мощност на автомобила ще надхвърля 1 000 к.с.

Не така обаче стои въпросът с наследника на Huracan. Ако Lamborghini действително стане собственост на Porsche в началото на следващата година, плановете за малкия модел на компанията може да претърпят сериозни промени и карбоновата конструкция да отстъпи място на изцяло нова алуминиева модулна платформа, която да бъде използвана за всички бъдещи спортни коли на VAG.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини