Отидете към основна версия

16 554 21

Нова правителствена лимузина за Китай

  • faw-
  • hongqi

 

Правителството на Китай взе решение да спре да се вози в западни лимузини и възложи задача на концерна FAW да разработи и произведе нов правителствен автомобил, който да е изцяло родно производство. Името на лимузината ще е "Червено знаме".
 
По този начин китайското правителство продължава с активното поддържане на родния автопром. Освен тези, показни мерки, китайската върхушка забрани на всички държавни служби да купуват вносни автомобили. От сега всички служебни коли ще са китайски.
 
По отношение на президентската лимузина ще кажем още, че компанията  FAW съвсем не е избрана случайно. Именно от нейните конвейери преди повече от 50 години слиза първата представителна китайска лимузина, направена специално за Мао Дзедун (на снимката).
 
Името на този китайски олдтаймер е Hongqi, което в превод означава червено знаме. В продължение на десетилетия тази кола е символ на китайската власт. През 1981 година обаче Hongqi спира да се произвежда, като официалната причина е за прекалено висок разход на гориво.
 
Сега компанията FAW получава от правителството сума в размер на $280 млн. за разработката на нов представителен Hongqi

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини