Отидете към основна версия

7 100 11

Американец иска $1 млн. за Костенурка

  • volkswagen-
  • typ 1-
  • костенурка-
  • käfer

С тираж от над 21.5 млн. произведени бройки Volkswagen Typ 1 си остава най-масовият модел на една и съща платформа в историята на автомобилостроенето. С подобна популярност Käfer трудно може да предявява претенции за колекционерска ценност, но като всяко правило и това си има изключения.

Жител на американския щат Орегон продава своята Костенурка от 1964 г. за шокиращите $1 000 000 (€867 475). Освен че е изминала едва 22 мили (35 км) и се намира в абсолютно заводско състояние, колата има любопитна история.

Оригиналният собственик Руди Зварич купува автомобила за резервни части за своя любим Käfer от 1957 г. Умишлено избира по-стария модел от 1964-та, защото модернизираната версия от 65-а, когато Volkswagen уголемява прозорците и въвежда извитото челно стъкло, не му върши работа.

Чисто новата Костенурка обаче така и не влиза в предопределената си роля на донор за части. Руди източва всички работни течности, покрива колата с платнище и просто я складира в единия ъгъл на гаража си, където остава непокътната до смъртта му на 87-годишна възраст през 2014-а.

Днес собственик на уникалния Käfer е племенникът на г-н Зварич, който явно е решил да инкасира наследството си във възможно най-пълна степен и в донякъде има право да определи подобна цена. С Typ 1 в такова състояние вероятно не разполагат дори във Волфсбург.

Чистачките и тасовете на орегонската Костенурка никога не са поставяни, заводските лепенки са все още по местата си, а всички оригинални аксесоари все още се намират грижливо съхранени в оригиналните си опаковки. За 54 години автомобилът дори не е мит.

Ако наистина успее да продаде колата за $1 млн., племенникът на Руди Зварич ще прибере близо 72 пъти повече пари, отколкото вуйчо му е платил за нея. Както свидетелства дилърският стикер, през 1964 г. Käfer е струвал $1 756.90 - около $14 000 (€12 144) с отчитане на инфлацията към днешна дата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини