Last news in Fakti

5 Октомври, 2018 16:39 7 094 11

Американец иска $1 млн. за Костенурка

  • volkswagen-
  • typ 1-
  • костенурка-
  • käfer

С тираж от над 21.5 млн. произведени бройки Volkswagen Typ 1 си остава най-масовият модел на една и съща платформа в историята на автомобилостроенето. С подобна популярност Käfer трудно може да предявява претенции за колекционерска ценност, но като всяко правило и това си има изключения.

Жител на американския щат Орегон продава своята Костенурка от 1964 г. за шокиращите $1 000 000 (€867 475). Освен че е изминала едва 22 мили (35 км) и се намира в абсолютно заводско състояние, колата има любопитна история.

Оригиналният собственик Руди Зварич купува автомобила за резервни части за своя любим Käfer от 1957 г. Умишлено избира по-стария модел от 1964-та, защото модернизираната версия от 65-а, когато Volkswagen уголемява прозорците и въвежда извитото челно стъкло, не му върши работа.

Чисто новата Костенурка обаче така и не влиза в предопределената си роля на донор за части. Руди източва всички работни течности, покрива колата с платнище и просто я складира в единия ъгъл на гаража си, където остава непокътната до смъртта му на 87-годишна възраст през 2014-а.

Днес собственик на уникалния Käfer е племенникът на г-н Зварич, който явно е решил да инкасира наследството си във възможно най-пълна степен и в донякъде има право да определи подобна цена. С Typ 1 в такова състояние вероятно не разполагат дори във Волфсбург.

Чистачките и тасовете на орегонската Костенурка никога не са поставяни, заводските лепенки са все още по местата си, а всички оригинални аксесоари все още се намират грижливо съхранени в оригиналните си опаковки. За 54 години автомобилът дори не е мит.

Ако наистина успее да продаде колата за $1 млн., племенникът на Руди Зварич ще прибере близо 72 пъти повече пари, отколкото вуйчо му е платил за нея. Както свидетелства дилърският стикер, през 1964 г. Käfer е струвал $1 756.90 - около $14 000 (€12 144) с отчитане на инфлацията към днешна дата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    30 2 Отговор
    някои да я вземе да седи още 57 години и да иска 50 милиона а след 114 години 500 милиона и така

    Коментиран от #8

  • 2 Ти пък..

    14 5 Отговор
    Че е добра костенурката-добра е...ама тоя амер да си я кара за такива пари-...
  • 3 мммдааа

    25 0 Отговор
    ееееех, де дядо ми да си беше купил голф единичка, източил и покрил, сега щях да му благодаря от яхтата си!

    Коментиран от #5

  • 4 карчи

    13 1 Отговор
    Той може и 10 милиона да си иска въпроса е колко, ще му дадат за нея ;)
    В това състояние и сега едва ли, ще вземе повече от 500 хил. $, което не е малко разбира се. Все пак и да не забравяме, че има откачалки с много пари и някой може и да ги даде само за идеята !
  • 5 Va60

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "мммдааа":

    Яхта ама ако е GTI само
  • 6 Кибика

    5 1 Отговор
    Едно е да искаш, друго е дали ще я купи някой............То и аз искам да съм с Дженифър Лопес ама надали...........

    Коментиран от #9

  • 7 АЛФА Q4

    8 0 Отговор
    ХОРА, СТИГАТЕ БЕ,,КОЛИЧКАТАЕ БУКВАЛНО НОВА,,
  • 8 Д'мин

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГОСТ":

    Това вече не е кола, а музеен и колекционерски експонат. Не разбирам от това и на мен ми се струва този 1 млн. прекалено. Но, определено ще вземе добри пари за тази костенурка.
  • 9 факолтето

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кибика":

    Нямаш грижи,колко даваш ?
  • 10 Трънчо

    1 0 Отговор
    И аз искам за москвича 20к,ама никой не дава :)
  • 11 коко

    0 1 Отговор
    Блаженни са вярващите!!! 1$ млн.през крив макарон!!!