Отидете към основна версия

3 631 10

Volkswagen купува ItalDesign Giugiaro

  • volkswagen-
  • italdesign-
  • giugiaro

Слуховете, които витаеха от няколко месеца, се потвърждават. От Italdesign Giugiaro S.p.A. (IDG) потвърдиха официално, че 90.1% от легендарното студио стават собственост на Volkswagen. Семейство Джуджаро запазва останалите 9.9 на сто от акциите на компанията.

Специалисти предполагат, че немците ще задържат на работа 975-те служители на IDG в Торино и ще ги присъединят към собствения си дизайнерски отдел. Твърди се още, че VW ще продължи да се възползва от услугите на маестрото Джорджето Джуджаро и сина му Фабрицио.

На Italdesign Giugiaro германците дължат стила на някои от най-успешните си модели, включително първото поколение на Golf. Сътрудничеството между двете компании обаче датира от още по-рано. Дело на италианците са също първият Passat, Scirocco и Audi 80, както и някои от най-интересните прототипи от началото на 70-те.

IDG е основана от Джорджето Джуджаро и Алдо Монтовани през 1968 г. Двамата са смятани за пионери на модерния италиански автомобилен дизайн. Днес компанията генерира продажби за над 100 млн. евро.

Volkswagen ще купи IDG чрез Lamborghini Holding S.p.A., която е собственост на Audi. Конкретни финансови параметри по сделката засега не се съобщават.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини