Отидете към основна версия

18 721 73

Електромобилите: Революцията е съвсем близо

  • електромобили-
  • китай

И тя започва от Китай. Масовото потребление на електромобили в Поднебесната държава продължава, а и властите спомагат много за това. От 1 януари 2019 в Китай влезе в сила закон, който заставя всички автомобилни производители да продават и електромобили, които могат да се зареждат от електрическата мрежа.

Тези коли в Китай се наричат NEV - New Energy Vehicles и са задължителни за компании, продаващи по над 30 000 автомобила годишно. С новия закон властите се надяват, че през тази година автомобилите с екологично чисти двигатели ще се увеличат с 10%, а през 2020 година това число ще нарасне до 12%.

През 2025-а процентът трябва да достигне 20. Китайските власти са разработили една хитроумна система с "точки", които ще се набират от автомобилните производители. Колкото повече километра автономен пробег имат електромобилите, толкова повече точки ще получават компаниите, което ще се отразява на налозите, които плащат.

Освен това в големите китайски градове ще се въведат много ограничения за автомобили с двигатели с вътрешно горене. На западните компании вече им е разрешено да строят самостоятелно заводи, без необходимостта от задължителното досега сътрудничество с китайска компания, но само ако спазват новите изисквания.

Всичко това ще доведе до бърз ръст на електромобилите в страната, а оттам и по целия свят. Към момента компании, като Rolss-Royce и Ferrari, заради по-малките си тиражи не са застрашени от строгите китайски мерки, но според специалистите и това ще се промени.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини