Отидете към основна версия

8 923 52

Канцерогенни части в Audi натровили 3000 души

  • audi-
  • faw-
  • скандал-
  • китай

Статия в социалната мрежа WeChat предизвика грандиозен скандал с твърдения за токсични части в сглобени в Китай "аудита", съобщава The Epoch Times. След публикацията 3 000 души се осмелили да проговорят за здравословните си проблеми, предизвикани според тях от опасните детайли в автомобилите на немската марка.

Материалът, чието авторство се приписва на семействата на шестима болни от левкемия китайци, твърди, че те са се разболели, след като си купили произведени от FAW-Volkswagen коли. 150 от 3 000-те предполагаеми пострадали били тежко болни, претърпели спонтанни аборти или родили бебета с увреждания.

Според оригиналната публикация в WeChat двама от шестимата болни от левкемия вече били починали. Авторите на материала подозират, че заболяванията се дължат на асфалта, използван в амортисьорите на колите.

Източници от китайската автомобилна индустрия подкрепят тази хипотеза. Според тях амортисьори с асфалт се монтират масово в местни модели, докато производителите в развитите страни използвали полимери или каучук в конструкцията на амортисьорите.

Основният автор на статията в WeChat - жена с фамилия Лин, твърди пред Radio Free Asia, че 3-те хиляди предполагаеми пострадали свързали здравословните си проблеми с Audi едва след като прочели материала. 30 от тях заболели от левкемия, а други били диагностицирани с рак на белите дробове, лимфома и увреждания на черния дроб.

Лин разкрива още, че въпреки разгласения проблем нито една държавна служба за контрол на качеството не е коментирала скандала. Реакцията на Audi пък се изчерпвала с твърдението, че всички техни автомобили са преминали необходимите инспекции.

Хуанг Жийе, бивш журналист от агенция "Синхуа" и бивш главен редактор на китайското списание New Media, който в момента ръководи собствена медия в платформата WeChat и е публикувал статията, се оплаква от анонимни заплахи. До момента материалът е прочетен 3 000 000 пъти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини