Last news in Fakti

29 Март, 2019 17:17 8 915 52

Канцерогенни части в Audi натровили 3000 души

  • audi-
  • faw-
  • скандал-
  • китай

Статия в социалната мрежа WeChat предизвика грандиозен скандал с твърдения за токсични части в сглобени в Китай "аудита", съобщава The Epoch Times. След публикацията 3 000 души се осмелили да проговорят за здравословните си проблеми, предизвикани според тях от опасните детайли в автомобилите на немската марка.

Материалът, чието авторство се приписва на семействата на шестима болни от левкемия китайци, твърди, че те са се разболели, след като си купили произведени от FAW-Volkswagen коли. 150 от 3 000-те предполагаеми пострадали били тежко болни, претърпели спонтанни аборти или родили бебета с увреждания.

Според оригиналната публикация в WeChat двама от шестимата болни от левкемия вече били починали. Авторите на материала подозират, че заболяванията се дължат на асфалта, използван в амортисьорите на колите.

Източници от китайската автомобилна индустрия подкрепят тази хипотеза. Според тях амортисьори с асфалт се монтират масово в местни модели, докато производителите в развитите страни използвали полимери или каучук в конструкцията на амортисьорите.

Основният автор на статията в WeChat - жена с фамилия Лин, твърди пред Radio Free Asia, че 3-те хиляди предполагаеми пострадали свързали здравословните си проблеми с Audi едва след като прочели материала. 30 от тях заболели от левкемия, а други били диагностицирани с рак на белите дробове, лимфома и увреждания на черния дроб.

Лин разкрива още, че въпреки разгласения проблем нито една държавна служба за контрол на качеството не е коментирала скандала. Реакцията на Audi пък се изчерпвала с твърдението, че всички техни автомобили са преминали необходимите инспекции.

Хуанг Жийе, бивш журналист от агенция "Синхуа" и бивш главен редактор на китайското списание New Media, който в момента ръководи собствена медия в платформата WeChat и е публикувал статията, се оплаква от анонимни заплахи. До момента материалът е прочетен 3 000 000 пъти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДемоВерсия

    26 6 Отговор
    Дизелгейт беше като демо версия пред такова обвинение. Другото е че САЩ крещят за малко нещо много ... а сега за сериозните неща, ще станем много по-потулено !
  • 2 ИИИ КИТАЙСКИЯ Е ТРУДЕН ЗА ПРЕВОД

    19 3 Отговор
    НАМОРТИСЬОРИ А ТАМПОНИ.
  • 3 anti vag

    45 23 Отговор
    VAG убива не само с гадните TDI-та.
  • 4 ...

    42 17 Отговор
    Кола с четири нули. Нормално...
  • 5 dsadsa

    30 6 Отговор
    Интересно, как става тази работа? При амортисьорите ли се возят??
  • 6 сектант

    62 14 Отговор
    аз си мислех, че шофъорите на ауди имат здравословни затруднения заради чалгата в колата

    Коментиран от #18

  • 7 Boxer

    36 18 Отговор
    Качествената кола се познава по миризмата! От личен опит : фолцвакген, дачия и индийските миришат еднакво гадно. Шкода, японските, и някои от скъпите немски миришат готино. Вие си правете изводите ...

    Коментиран от #8, #27

  • 8 Трифонов

    27 23 Отговор

    До коментар #7 от "Boxer":

    Имал съм чисто нова японска кола. Произведена при това в Япония... Миришеше на евтина пластмаса от първия ден. От каквато беше изработен целият интериор, както и 90 % от всичко останало... Глупости пишеш!

    Коментиран от #10, #12, #32, #35

  • 9 Дидо Манев

    32 1 Отговор
    Аз за това когато си купувам кола водя и кучето си.Не иска ли да се качи в нея и аз я подминавам.
  • 10 Ввв

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "Трифонов":

    Коя марка и модел?Може би ти пишеш глупости!!!

    Коментиран от #26

  • 11 Име

    13 11 Отговор
    Аз тука където живея като си поръчвам такси винаги казвам по възможност да е мерцедес, а не фв алди
  • 12 eis

    25 16 Отговор

    До коментар #8 от "Трифонов":

    Определено пишеш глупости . Японците произведени в япония са малко и аз си возя дупето в един такъв Lexus и определено не мирише на нищо евтино да не говорим че електрониката му е на светлини години пред идиотите от VAG групата

    Коментиран от #14, #49

  • 13 ВАГ

    21 8 Отговор
    ВАГ натравя но за сметка на това другите лекуват .... трябва да си мнооооого манипулиран за да повярваш на такива статии. Що е петролен продукт трови , без значение кой го прави ( е има и изключение ,американски петрол е богат на озон и лекува) .
  • 14 ВАГ

    22 23 Отговор

    До коментар #12 от "eis":

    Няма как да е на светлинни години ,щото няма от кой да го копират ... първо трябва немците да го измислят след това японците да го копират (както е било досега) .

    Коментиран от #15, #20

  • 15 eis

    20 14 Отговор

    До коментар #14 от "ВАГ":

    колега провери в модерните компютърни системи и машини опръвлявани с компютри колко немски чипа има :D :D немците навремето правеха здраво но никога ма никога не са били по напред в електрониката. Точно обратното . За това и всичко ново на WAG още от завода мине се не мине годинка две и проблем след проблем :) Почети малко безпристрастна авто журналистика . А дори и за кола на старо ... 10 - 15 годишен немец земеш ли поне две три от електрониките като екстри са пълен дроб :) да не споменаваме за прословутете голфове който са си пълен смях с разпадащите се тавани , неработещи ел пакети ( често срещано е това с тавание и при ауди между 2000- 2005 )но няма да навлизам в спорове доказано е сред много колеги автомобилисти ... колите на WAG ги хвалят само собствениците им и то само пред хора като са насаме и те си ги ругаят :) Ако ще е немско да е мерцедес по съм съгласен но 90 % от хората качили се в високия клас японски машини забравят завинаги немските чупливи принцеси :)

    Коментиран от #25

  • 16 Лудия монтьор от ПЕРНЕК

    14 16 Отговор
    Сараите само японско немското се изчерпа до 89г.и то МВ.Карай ХОНДА И СЕ КЕФИ.ТИЯ С VW ДА ДУХАТ СУПАТА КАЗА ЧИЧОВОТО.

    Коментиран от #50

  • 17 Той

    17 12 Отговор
    Само Хонда а не (vw). Миризливи пушещи кофтори уморени в Италия и цела европа на по 350к.
  • 18 АLFA Q 4

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "сектант":

    ЛЕЛЕЕЕЕ ДОЙДЕ РЕД И ТИ ДА ПОЛУЧИШ, ПЛЮС,
    ЗАСЛУЖЕН ПРИ ТОВА
  • 19 Гост

    15 8 Отговор
    Е сега вече съм сигурен, че ауди е боклук кола!
  • 20 АLFA Q 4

    20 11 Отговор

    До коментар #14 от "ВАГ":

    КВО ИЗМИСЛИЛА ШВАБИТЕ БЕ МОМЧЕ ОТ КОЧЕРИНОВО
    ,, ДИЗЕЛГЕЙТ И ИЗМАМИ,,
    Я ДРАСНИ КВО СА ИЗМИСЛИЛИ ШВАБИТЕ
    ДВУВАЛКИТЕ
    КОМОНРАЙЛ
    ИЛИ ДВГ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ,, КОЙТО Е НАПРАВЕН, 40, години преди швабския патент,,, И там подлост и мизерия
    ИЛИ 4 ×4 системата
    КОЕ БЕ пич
  • 21 Мунчо

    28 15 Отговор
    Ауди е най-чупливата и фалшива марка...
  • 22 Хаха

    29 13 Отговор
    аУДИ е най-смотаната марка-караш Фолксваген, поддържаш Мерцедес

    Коментиран от #42

  • 23 jdm

    16 3 Отговор
    Всички знаем че новите коли не струват, ама чак да убиват хора...
  • 24 Boxer

    14 2 Отговор
    Специално за Тойота , има от по-малките модели производство в Япония и Индия. Когато пристигнат в Европа, ги обявяват че видиш ли са от Япония. Виж си точно номерът на рамата и после го провери къде е произведен точно. Не се доверявай само на тово коет ти е казал дилърът.
  • 25 ВАГ

    15 10 Отговор

    До коментар #15 от "eis":

    Има немски и американски ...а колко японски има?!!! И да ,чета "безпристраста" журналистика (има ли такова нещо) и карах най-чупливата кола според тях (американците) след това си взех същия модел и сега имам най-новия и пак същия(и все са португалски) ,сигурно щот ме кефи да ходя само по-сервизи . Не знам хората изпростяват и вярват на статии като тази : били хванали рак от асфалта в амортисьорите а тези където асфалтират пътища ?!!! И друго ,атаката е само срещу ВАГ (естествено винаги е срещу най-силния) това на никой не прави впечатление защо е така.
    п.п. сополкото от комент 20 може да погледа Ауди от автобуса и да помечтае.

    Коментиран от #30

  • 26 луд с винкел

    17 10 Отговор

    До коментар #10 от "Ввв":

    Хонда естествено. Отвори багажника на Хонда Цвик или ЦРВ и помириши - мирише на мокро куче. Японките само Тойота (Лексъс) знаят какво правят и как се прави, останалите са зле. Хонда един мотор и това е, всичко друго е леш. Ламарини - ръждясват, на 3 г. Акура коженият салон е по-зле от 20г на Мерцедес и то много по-зле. Тука някой говори за проблемна електроника, нека покара Мазда 6 или 3 и тогава да пише (ако не го е срам). За Мицубиши и Нисан няма да пиша защото са френски. В Китай АУДИ са продали милиони коли и разбираш ли 3000 души са се сетили, че са болни не защото градовете са им замърсени и то много, не защото 20г Ян, Цин или Дзин работи в металургичен комбинат и го облъчват доменните пещи , а защото разбираш ли, кара АУДИ :))) И един мармот ги завива във станиол.

    Коментиран от #33

  • 27 Батката

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Boxer":

    Леле...
    Знаеш ли, че Шкода е фв с евтин интериор.
    Не знам в какви дръгели се визите, но ако изключим премум марките, то фв са изработени с доста качествени материали.

    А иначе какво се случва в Китай, само един господ знае.
    На мен лично ми съмнителна тази новина. А като се има предвид дизелгеит каква американска пратеника беше... Вече стават смешни
  • 28 Дядо Либен

    19 0 Отговор
    Това с вярно:когато бях млад карах Москвич и ми ставаше постоянно, сега карам Ауди Q7 и не става и не става. И това ако не е показател. А забравих и локума и тои тогава бешеее!

    Коментиран от #39

  • 29 Японеца

    10 6 Отговор
    Не бъдете глупави и немците и японците имат евтини и скъпи коли! А дизела е боклук за забрана!
  • 30 EIS

    10 7 Отговор

    До коментар #25 от "ВАГ":

    за audi няма как да мечтая защото се отървах от audi A6 2007 , евала беше лесно понеже по голямата част от тукашните братя роми като видят четирите кръгчета и се едно виждат майка си булка :) сега да ти кажа съм на трета генерация lexus GS 300 прави се само в япония https://www.youtube.com/watch?v=arzsJ3d-to8 и бога ми не мога да повярвам колко ама колко по велика е колата от швабските каручки

    Коментиран от #37, #38

  • 31 Popa

    13 3 Отговор
    Моя голф е 12 03 1975г. И е евтина разработка без екстри и още се реже по ауто баните в бойколандия и не съм умрел.
  • 32 Чичак

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Трифонов":

    Карам Тойота Корола 2006. Още мирише на хубаво. Не знам за какво говориш
  • 33 Ввв

    6 6 Отговор

    До коментар #26 от "луд с винкел":

    Я кажи за електрониката на Маздите,ко рече?Нз какво си карал,но лично от тази марка съм нямал никакви проблеми

    Коментиран от #36

  • 34 160

    10 0 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ КАТО ХОДЕХ С ДЕДО И БАБА НА СЕЛО В ТЯХНАТА ЖИГУЛА И МИ СЕ ДОПОВРЪЩАШЕ, БЕШЕ ОТ ТАПИЦЕРИЯТА НА ЗАДНИТЕ СЕДАЛКИ, БЕШЕ КАФЯВА ИЗКУСТВЕНА МАТЕРИЯ И КАТО СТАНЕШЕ ГОРЕЩО ПОЧВАШЕ ДА МИРИШЕ НА НАЙЛОН, ИНАК ЖИГУЛАТА БЕШЕ НАЙ-ГОТИНАТА КОЛА В СОЦА
  • 35 Корола

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Трифонов":

    Що си я купил като е боклук? Айде бегай лега,че такива като теб с лопата да ги ринеш.
  • 36 луд с винкел

    9 6 Отговор

    До коментар #33 от "Ввв":

    Не ми се задълбава (не е по темата), но виж в мобилето цената на Мазда 6 от 2004 до 2008 и после я сравни с тази на Октавия (същия клас ). Защо ли Шкодите са по-скъпи? Най-вероятно купувачите знаят нещо повече от теб.

    Коментиран от #43, #44

  • 37 ВАГ

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "EIS":

    ОК със здраве да си я караш ,та въпроса ми беше: колко японски чипа има в твоя Лексус?
  • 38 ВАГ

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "EIS":

    да помечтае за Ауди не се отнася за теб , провери ми коментара.

    Коментиран от #48

  • 39 Набора

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дядо Либен":

    А може да е било от боба и ошафа в казармата.
  • 40 998

    3 3 Отговор
    ВАГ баце, некадърници since 1900
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Djoko

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    Абе не е смотана тя,ама не е за нашият стандарт и да, поддръжката е много скъпа
  • 43 Ввв

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "луд с винкел":

    Хахаха,Шкода вика,абе пич,карай си кенефите и не се изказвай неподготвен по темата

    Коментиран от #46

  • 44 1234

    3 6 Отговор

    До коментар #36 от "луд с винкел":

    Мазда или която и да е друга японска кола е в пъти по класна от Шкода и като електроника и като двигатели и окачване

    Коментиран от #45

  • 45 луд с винкел

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "1234":

    Е да де, но защо толкова евтино ги продават това Мазните, светнете ни нас незнаещите.
  • 46 луд с винкел

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ввв":

    Сигурно съм по-голям от теб. Сравнявам Мазна с Шкода, защото са близки по характеристики. Смешно е да сравнявам Мазна с високите класове , даже не мога да я сравнявам с Хонда, а Тойота колко са пред тях ти е бедна фантазията. Карай си мазната и си мисли че си в кола , хората знаят ,че си в леген.
  • 47 гост

    2 0 Отговор
    БМВ имаха същия проблем с използвани във таблото пластмаси, които започват да отделят токсини при загряване и на хората им прилошавало. Това важи само за китайските коли, само там са били използвани подобни материали. Така че не се учудвам ако това твърдение е вярно.
  • 48 АLFA Q 4

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "ВАГ":

    НЯ А КАК ДА МЕЧТАЯ.. ОТДАВНА ЗАХВЪРЛИХ ТАЯ МАРКА.. А И ДРУГА ПРИЧИНА ИМА ДА НЕ МЕЧТАЯ ЗА АУДИ
    СЕРВИЗА ВИНАГИ МИ Е ПЪЛЕН С АУДИТА,,, АМА ВИНАГИ,,, А В ТОЗИ АСПЕКТ ДАЖЕ МИ И ХАРЕСВАТ
  • 49 bigjohny

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "eis":

    А ти май не си наясно че почти всичи нововъведения в осветление и електроника св въвеждат от Ауди и после другите ги копират,да не говориме че джапанките копират всичко от европейските и возят като каруци да ти изпадат пломбите

    Коментиран от #52

  • 50 bigjohny

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Лудия монтьор от ПЕРНЕК":

    хахаха ХОНДА.Чеп за зеле не става от тия
  • 51 The Trooper

    3 0 Отговор
    В Китай масово се кара VW Джета 2. Ония старите. Само стоповете са малко по-различни. Всички таксита в Пекин са VW. Въздухът там не е за дишане.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.